Zobacz pełną wersję : Brudna matówka w Nikonie D7200
Witam, wczoraj podczas robienia zdjęć moim Nikonem D7200 zauważyłem w wizjerze dość sporą czarno-szarą plamkę. Dziś postanowiłem w domu, że zdejmę obiektyw i spróbuję to wyczyścić. Najpierw podmuchałem, ale nic się nie poprawiło, potem przetarłem delikatnie lustro i matówkę bawełnianą szmatką. Po założeniu obiektywu plamy nie było, ale za to na całej powierzchni były lekkie ciemne smugi, najpewniej ta rozmazana plama. Wygląda to na olej. Co zrobić, czy jest sens dalej czyścić, czy oddać do serwisu Nikona (na gwarancje, czy jak?), czy dać sobie spokój? Dodam, że aparat jest nowy, bo ma zaledwie 300 zdjęć na liczniku.
Do Nikona nie masz co oddawać, bo oni matówki są w stanie tylko usyfić.
A te smugi, to zapewne przez czyszczenie matówki. Jej nie czyści się żadnymi szmatkami. Powierzchnia matówki jest bardzo ostra i jak czymś takim przetrzesz, to murowane, że zostaną włoski z materiału.
Jedyny sposób czyszczenia matówki to mycie bezdotykowe - np. w myjce ultra dźwiękowej.
madebyzosiek
09-12-2016, 19:58
Matówkę można wyczyścić normalnie, tylko wytrzeć ją trzeba szmatką do optyki. Ja czyszczę matówkę płynem Top Glass do mycia szyb i ściereczką do optyki, lub w przypadku większych zabrudzeń płynem do optyki Rotin. Z lustrem jest tak samo. Tylko szmatka musi być czysta i nie używaj siły, bo narobisz rys. Pozdrawiam serdecznie :)
A tak na przyszłość, jakbym nie daj Boże ją uszkodził. Ile kosztuje jej wymiana w serwisie Nikona?
madebyzosiek
09-12-2016, 20:09
Matówkę kupisz za jakieś 100-150 zł, a wymienisz sam :)
Fotowentura
12-12-2016, 08:05
Do Nikona nie masz co oddawać, bo oni matówki są w stanie tylko usyfić.
Nikon wymieniał mi matówkę dwukrotnie, raz w D90 (w ramach gwarancji) i drugi w D7100 przy okazji czyszczenia matrycy i wymiany gum. Za każdym razem spisali się na medal. Przy D7100 nawet nic za to dodatkowo nie policzyli (gumy były wymieniane w ramach gwarancji, płaciłem za czyszczenie matrycy).
Samodzielne czyszczenie matówki to zabieg karkołomny. Onegdaj tuż po zakupie D90 przy jednym z pierwszych klapnięć lustra matówka z trzaskiem wypadła mi do komory lustra (najpewniej jej zaczep był źle zamocowany). Zamontowałem ją samodzielnie, ale zdążyła się usyfić. Wszelkie próby wyczyszczenia jej samodzielnie (a wydawało mi się, że wszystko robię dobrze - płyny, szmatki, itp) tylko pogarszały sprawę, aż w końcu nie mogłem patrzeć w wizjer. Wysłałem, wymienili.
Nie polecam samodzielnego czyszczenia matówki, są zrobione z tworzywa sztucznego i często bardziej się ją usyfi niż wyczyści, szczególnie jak się używa różnych płynów
Natomiast sama wymiana nie jest szczególnie trudna i jak się nie ma 2 lewych rąk to idzie to zrobić w domu.
Czy ktoś ma doświadczenie z czyszczeniem lustra i matówki w D90 płynem Rotin do czyszcenia matrycy?
Czy ten płyn nie uszkodzi lustra czy też matówki (matówka chyba plastik)?
Lustro można czyścić bez problemów. Matówki pod żadnym pozorem. Powierzchnia matówki jest bardzo ostra i nie ważne czym ją przetrzesz, to zawsze zostawisz syf. Jedyny sposób, to jej mycie w myjkach bezdotykowych (np. ultradźwiękowe).
danmus A co było z nią nie tak, że w ramach gwarancji wymienili (matówkę)?
Lustro można czyścić bez problemów. Matówki pod żadnym pozorem. Powierzchnia matówki jest bardzo ostra i nie ważne czym ją przetrzesz, to zawsze zostawisz syf. Jedyny sposób, to jej mycie w myjkach bezdotykowych (np. ultradźwiękowe).
OK. Jaki płyn zastosować w myjce? Wystarczy woda destylowana?
Fotowentura
07-03-2017, 06:57
danmus A co było z nią nie tak, że w ramach gwarancji wymienili (matówkę)?
Po trzech miesiącach dostałem powiadomienie, że ktoś mi zadał pytanie...
Matówka miała kilka paprochów, nic więcej. Do serwisu wysyłałem aparat ze względu na gumy, przy okazji zamawiając płatne czyszczenie matrycy. Poprosiłem też o zerknięcie w matówkę z pytaniem czy da się usunąć syfki. Ku mojemu miłemu zaskoczeniu wymienili matówkę bez dodatkowych kosztów.
Wymienili, bo matoły w serwisie Nikona nie potrafią ich czyścić. Myślą, że płyn i szmatka wystarczą.