PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] M45 Plejady

karolt
08-12-2016, 22:28
Pomęczę Was nieco astrofoto. Jeśli dobrze szukałem, to nie ma osobnej kategorii dla astrofoto?
Dziś Plejady, sprzed kilkunastu dni.
Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć w oryginalnej rozdzielczości.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/YW4RJk7-1.jpg?1
źródło (http://i.imgur.com/YW4RJk7.jpg)

Dex
08-12-2016, 22:34
Klasa!! U mnie od kilku dni chmury, chmury i jeszcze więcej chmur :(

Nie ma oddzielnego do astro, ale jest wątek o astro w foto-technice. Zdradzisz exif i czym focone? ;)

Xavier80
08-12-2016, 22:34
Dobre, jakim zestawem wypatrzone?

Arram
08-12-2016, 22:56
Na temat astro fotografii to nie wiele mogę*powiedzieć, ale mam techniczne pytanie. Co to jest ta prawie pionowa, ciemna linia nad podpisem? Wygląda jak ciemna rysa na optyce.

karolt
08-12-2016, 23:23
Ta linia to tzw. column defect. Zdarza się, ja to olewam.
Teleskop Takahashi FSQ106ED i "pełnoklatkowa" kamera SBIG.

frogi
08-12-2016, 23:46
Fajny składak, podobają mi się takie :)

Assire
09-12-2016, 00:16
Największym problemem tego zdjęcia jest... podpis. Patrząc na Plejady, nie da się na nich utrzymać wzroku, bo podpis jest na tyle jasny i odstający, że wzrok mimowolnie na niego zjeżdża. Tak nawiasem mówiąc, plastyk z wykształcenia, co usiadła obok mnie podczas oglądania tego zdjęcia mało zawału nie dostała jak czcionkę zobaczyła.

karolt
09-12-2016, 00:35
Specjalnie czcionkę i rozmiar podpisu dobrałem pod plastyków, żeby zawału dostawali/ły. :-) Mój wuj zawsze mawiał, że wykształcenie plastyczne odbiera ludziom radość cieszenia się ładnymi rzeczami. Coś w tym jest.
Następne zdjęcie będzie miało podpis pod masarzy. Będzie delikatny i niewidoczny, to ich wnerwia.

Dex
09-12-2016, 09:45
Jak jeszcze coś fajnego upolujesz [moze M42? :roll:] to ja poprosze o podpis dla hodowców dżdżownic :mrgreen:

karolt
09-12-2016, 10:11
M42 będzie, wypatruj (już mam gotowe, tylko zmienię podpis). :-)
Już dwie osoby mi zwróciły uwagę, że jest beznadziejny, więc czas go chyba zmienić. Nie będę nieugięty.

moshica
09-12-2016, 11:21
Takahashi i tyle w temacie, co tu pisać...jaki sprzęt takie foto...jest zajebi..e, APO chromat z korekcją robi tu robotę !
Szukam sponsora na takiego telepa ;-)

tbogdanowicz
09-12-2016, 11:22
Bardzo przyjemne zdjęcie. W dodatku jeden z bardziej lubianych przeze mnie obiektów na niebie.
Podpis może być :-). Nie on jest tematem zdjęcia.

Assire
09-12-2016, 11:36
Specjalnie czcionkę i rozmiar podpisu dobrałem pod plastyków, żeby zawału dostawali/ły. :-) Mój wuj zawsze mawiał, że wykształcenie plastyczne odbiera ludziom radość cieszenia się ładnymi rzeczami. Coś w tym jest.
Następne zdjęcie będzie miało podpis pod masarzy. Będzie delikatny i niewidoczny, to ich wnerwia.

Widzę że próbujesz walczyć z krytyką przy pomocy sarkazmu. Liczyłem na odpowiedź na poziomie, ale nie spodziewałem się że będzie on tak niski.

karolt
09-12-2016, 11:54
Widzę że próbujesz walczyć z krytyką przy pomocy sarkazmu. Liczyłem na odpowiedź na poziomie, ale nie spodziewałem się że będzie on tak niski.

Nie nerwuj się. Po prostu śmieszy mnie, jak ktoś wyskakuje z "plastycznym wykształceniem", jakby wykształcenie magicznie sprawiało, że ktoś automatycznie jest autorytetem.
Ale specjalnie dla Ciebie i Twojej plastyczki właśnie zmieniłem podpis, wypatruj kolejnego zdjęcia.

Zbliżenie poprzedniego i nowy podpis. :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/IpbuXlH-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/IpbuXlH.jpg)

moshica
09-12-2016, 12:11
A ja napiszę, że widząc foty z Takahashi albo gdybym mógł go tylko dotknąć organoleptycznie to absolutnie na "głupi" podpis nie zwróciłbym uwagi.
Spróbujcie takie foto zrobić, telepem Newtona, albo jakimkolwiek innym refraktorem...to wrócicie do sedna tematu czyli jakości tego foto !

- - - - kolejny post - - - - - -

Na marginesie zapytam, używasz do niego lantanowych okularów ?

Dex
09-12-2016, 12:27
Lodzio miodzio ;)

karolt
09-12-2016, 12:28
Nie używam, nie prowadzę obserwacji (ewentualnie lornetką 7x50).
Ten Takahashi nie jest zresztą mój, dla jasności. Na razie pracuję na pożyczonym sprzęcie.
Sam celuję w TS65Q lub podobny, który na moje potrzeby wystarczy.

A do sąsiedniego wpisu zapraszam za chwilę po M42, na zamówienie użytkownika Dex.

Assire
09-12-2016, 13:17
Nie nerwuj się. Po prostu śmieszy mnie, jak ktoś wyskakuje z "plastycznym wykształceniem", jakby wykształcenie magicznie sprawiało, że ktoś automatycznie jest autorytetem.

Widzę że nie masz takiego wykształcenia i chyba nawet nie wiesz czego się tam uczy. Jeśli ktoś przez parę długich lat uczył się o tym jak wstawić tekst w grafike/zdjecie, jaką czcionkę dobrać, jaką wielkość, światło literowe, gdzie go umieścić żeby zachować kompozycje, a potem kolejne kilka lat korzysta z tych umiejętności, można z całkiem sporym prawdopodobieństwem stwierdzić że zna się na rzeczy.

A nowy podpis jest zdecydowanie mniej inwazyjny dla zdjęć i pozwala podziwiać temat a nie czcionkę tekstu.

A ja napiszę, że widząc foty z Takahashi albo gdybym mógł go tylko dotknąć organoleptycznie to absolutnie na "głupi" podpis nie zwróciłbym uwagi.
Spróbujcie takie foto zrobić, telepem Newtona, albo jakimkolwiek innym refraktorem...to wrócicie do sedna tematu czyli jakości tego foto !

Jeśli dodajesz do zdjęcia ramkę, podpis czy jakiekolwiek inne elementy to wszystko staje się całością. To bardzo istotne jak to wygląda, bo świetne zdjęcie można spieprzyć tak ramką jak i nieodpowiednim podpisem.

ksh
09-12-2016, 14:01
Piękna fotka, a co do podpisu to nie ma się co przejmować... "drukarz z wykształcenia, co usiadł obok mnie podczas czytania tego tematu mało zawału nie dostał jak zobaczył że używacie czcionek zamiast fontów" ;)

karolt
09-12-2016, 16:00
Takahashi i tyle w temacie, co tu pisać...jaki sprzęt takie foto...jest zajebi..e, APO chromat z korekcją robi tu robotę !

Nie, robotę zrobiłem ja. :-)
Potem się dziwić, że ludzie gadają - "nic dziwnego że takie świetne zdjęcia panu/pani wychodzą, z takim sprzętem to nie sztuka".
Śmiem twierdzić, że o wiele tańszym teleskopem bym zrobił takie samo zdjęcie.
Postaram się to udowodnić, jak wpadnie mi w ręce TS65Q na przykład.
Najwięcej pracy i trudności sprawia edycja zdjęcia tak naprawdę. Na początku widać tylko ciemność i parę gwiazdek...

moshica
09-12-2016, 16:19
Takahashi pokazuje pazur w projekcji okularowej dzięki temu że to quadruplet a nie tylko w astrofotografii, nie bez kozery uchodzi za najlepszy sprzęt.