Zobacz pełną wersję : Zalecane ustawienia do skanowania zdjęć.
piotredy
08-12-2016, 10:28
Za wasza namową kupiłem Epsona V370. Teraz zastanawiam się jakie ustawienia będą najlepsze dla zdjęć kolorowych i czarno białych.
Czy ustawić 48bitów kolor (czy 24 wystarczy?) Dla koloru i czarno białych zdjęć
Rozdzielczość 1200 DPI?
Format wyjściowy TIFF?
Co myślicie o opcjach dodatkowych?
Jak usuwanie pyłków itp?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/skanerjpg_anwxphr-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/skanerjpg_anwxphr.jpg)
piotredy
08-12-2016, 11:23
ps. nie do końca wiem dlaczego producent zaleca skanowanie czarno białych zdjęć trybem:
16-bit Grayscale (Skala szarości 16-bitowa)
Czarno-białe fotografie z wieloma odcieniami szarości.
Czy nie lepiej użyć trybu koloru?
spiritus
08-12-2016, 16:33
Noo ja Ci niestety odnośnie zdjęć nie poradzę. Musisz sam przeprowadzić kilka prób. Mogę poradzić odnośnie negatywów tzn przekazać jakich ustawień ja używam.
piotredy
08-12-2016, 17:05
a to bardzo chętnie na pewno się przyda w przyszłości. Na pewno nie tylko ja skorzystam. Chociaż negatywy to raczej pieśni przyszłości ( bo mam setki zdjęć do przerobienia).
Zastanawiam się czy to DPI nie za wysokie jak na skan. te dodatkowe ustawienia jak pyłki itp . to chyba mają uzasadnienie w zdjęciach nowszych. W tych starych będę robił tylko surowe bo i tak dosłownie je trzeba przemalować. Spękanie papieru, uszkodzenia itp. Poeksperymentuje i pokażę jaka jest różnica w zdjęciach skanowanych na zwykłym budżetowym skanerze i tym epsona.
spiritus
08-12-2016, 17:13
Super. Fajnie byłoby mieć takie porównanie :)
Ja negatywy 35mm skanuję w 48 bit kolorze (nie ma znaczenia czy to dla koloru czy B&W), 1200 dpi (skaner wypluwa jakiś błąd jak próbuję dać większą...niby za mało pamięci) dla odbitek 10x15cm. Do tego profilaktycznie ustawiam usuwanie pyłków i szumu (coś tam niecoś daje...może też porównanie zrobię czy będzie jakaś różnica).
Jak na razie swoich negatywów (których jeszcze nie mam) nie skanuję tylko na chwilę obecną robię archiwum ok 2.5-3k negatywów (w międzyczasie skanuję mniejsze archiwa jak ktoś potrzebuje). Zapisuję to jako jpg i tyle. W TIFFy się będę bawił ze swoimi negatywami jeżeli zdjęcia będę chciał jakoś lekko obrobić.
hostman22
08-12-2016, 18:06
jak odpalisz przez silverfast'a, to pomogę ;)
piotredy
11-12-2016, 12:13
Czy ten silverfast ma opcję automatycznego usuwania niedoskonałości ze skanu? Bo po testach wychodzi, że najlepiej zeskanować w 1200dpi i najzwyczajniej retuszować (bez dodatkowych funkcji, które nic nie dają IMO). No ale wiadomo dużo paprochów na zdjęciach i zarysowań, które są widoczne nie chcę używać autokorekty bo sprowadza się to do spadku ostrości.
Zdjęcia bardzo stare powyżej 50 lat to i tak robię z surowych skanów centymetr po centymetrze ale szczerze nie uśmiecha mi się retuszować współczesnych zdjęć z lat 80tych.
Najlepsze narzędzie to by było takie, które z automatu dokona jakiejś autokorekty wypoziomuje i przytnie. Istnieje coś takiego?