Zobacz pełną wersję : Quantuum DP-600 +Yongnuo YN-622tx
Witam kolegów.
Mam pytanie czy lampa Quantuum DP-600 współpracuje z wyzwalaczami Yangnuo YN-622 bez problemów oraz czy można zejść z czasami po niżej x-sync (np. 1/1000). Opinie są różne odnośnie czasów, ponieważ teoretycznie lampa nie obsługuje HSS, ale błysk jest na tyle długi że ponoć można go uchwycić. Dzięki za odpowieć
Starsze R+600 Dual Power działają bez problemów. Przy najkrótszych czasach może być potrzebne ustawienie opóźnienia wyzwolenia lampy.
hostman22
08-12-2016, 22:00
z YN-622 i mocą na 1/1 do 1/8000 spokojnie "dobije" ;)
DP-600 to "nowsza" wersja R+600 DualPower.
sokolnik
09-12-2016, 15:40
A dp 300 jest dużo słabsza lampą?
Słabsza o połowę. Część osób (na różnych forach) pisało, że z R+300 już robił się wyraźny gradient na zdjęciu przy krótkich czasach, bo czas błysku krótszy. Ja będziesz wyzwalać przy użyciu YN-622-TX, to można spróbować opóźnić wyzwolenie lampy.
Super !!! Wszystko już wiem. Dzięki wielkie za odpowiedz.
sokolnik
10-12-2016, 20:06
zastanawiam się nad kupnem lampy studyjnej z battery packiem. zastanawiam się czy warto, jaki modyfikator. Czy coś wartego pieniędzy da się kupić za 1000-1500 zł ?
obecnie mam SB700 oraz parasolkę odbijającą chyba 70 cm... i nie jestem za bardzo zadowolony... ostre światło kierunkowe albo ja nie umiem robić zdjęć...
mam SB700 oraz parasolkę odbijającą chyba 70 cm... i nie jestem za bardzo zadowolony... ostre światło kierunkowe albo ja nie umiem robić zdjęć...
Jeśli to faktycznie 70cm srebrna parasolka, ustawiona kilka m od obiektu zdjęć, to światło będzie ostre. Jak ją postawisz 0.5m może być "mniej ostre", bo liczy się nie "absolutna" wielkość źródła światła, tylko relatywna, widziana przez oświetlany obiekt. Przykład: słońce jest "trochę" większe od softboxu, a gdy robisz zdjęcia przy bezchmurnym niebie masz bardzo ostre przejścia światło-cień, przy softboxie (który jest o wiele bliżej) przejścia są łagodne.
Różne osoby używają różnego sprzętu, są lampy studyjne z możliwością pracy z dodatkowego zasilacza plenerowego, są lampy niewiele większe od Twojej ale o większej mocy o z odsłoniętym palnikiem (Godox Witstro), są zasilacze akumulatorowe do zwykłych lamp studyjnych, są lampy "studyjne" z wbudowanym akumulatorem. Jeśli z obecnego zestawu masz "za ostre" światło po prostu kup (lub pożycz na próbę) np. parasolkę 110cm.
Kupiłem tego Quantuuma DP-600 i na moje szczęście wszystko działa tak jak chciałem. Wyzwalanie za pomocą YN622n oraz YN622tx działa bez problemu. Mimo, że lampa nie obsługuje HSS to mogę zejść z czasami do 1/8000 i nie widać czarnych pasów :]. Pozdrawiam
sokolnik
20-12-2016, 23:15
Jeśli to faktycznie 70cm srebrna parasolka, ustawiona kilka m od obiektu zdjęć, to światło będzie ostre. Jak ją postawisz 0.5m może być "mniej ostre", bo liczy się nie "absolutna" wielkość źródła światła, tylko relatywna, widziana przez oświetlany obiekt. Przykład: słońce jest "trochę" większe od softboxu, a gdy robisz zdjęcia przy bezchmurnym niebie masz bardzo ostre przejścia światło-cień, przy softboxie (który jest o wiele bliżej) przejścia są łagodne.
Różne osoby używają różnego sprzętu, są lampy studyjne z możliwością pracy z dodatkowego zasilacza plenerowego, są lampy niewiele większe od Twojej ale o większej mocy o z odsłoniętym palnikiem (Godox Witstro), są zasilacze akumulatorowe do zwykłych lamp studyjnych, są lampy "studyjne" z wbudowanym akumulatorem. Jeśli z obecnego zestawu masz "za ostre" światło po prostu kup (lub pożycz na próbę) np. parasolkę 110cm.
dziś zmierzyłem parasolkę, rozłożona ma średnicę 100cm :)