Zobacz pełną wersję : Najtańszy system obiektywów z AF ?
Jaki jest najtańszy system obiektywów z AF ?
Mam Nikona D5200+KIT 18-105+Nikkor 50mm f1.8 +akcesoria -- w zamian tego (po sprzedaży) chciałbym aparat z najtanszymi i dobrymi szkłami.
Cena nowego aparatu z możliwie podobnym zestawem szkiel nie moze przekraczac wartosci tego co sprzedam (jakies 3tys?)
Ktoś coś poradzi ?
Nie ma czegoś takiego. Każdy system ma tanie, jak i drogie obiektywy. W jednym te, w innym inne są najtańsze.
Akurat masz optymalny zestaw w swoje cenie i jakości jaką oferuje, jedna z lepszych matryc w aparacie niczym nie ustępująca najnowszym modelom w aparatach aps-c, najlepszy tani uniwersalny zoom, o którym mogą pomarzyć w innych systemach w tej cenie, no i bardzo dobra stałka 50mm.
Napisz może co ci brakuje w tym zestawie to może uda się pomóc.
Boli to, że gdy kupię coś z Nikkora to znów po paru dniach może wyjść problem z FF lub BF a wtedy wysylka aparatu i obiektywu... a Nikon jak to Nikon będzie grzebał w aparacie przy AF zamiast tylko w obiektywie.
Chcę aby następne szkla były tańsze niż te do Nikona F i aby nie bylo problemu z AF.
Z jakim obiektywem masz/miałeś problem ?
Nikkor 50mm f/1.8 i Nikkor 35mm f/1.8 w sklepie ok przy testach a parę dni później na spacerze klops.
Kojocisko
07-12-2016, 21:18
Tanie i dobre to są wina. Wyłącznie. No może jeszcze Nikkor 18-105 i Canon EF 50/1.8
Zestaw masz ok.
Skąd wiesz gdzie będzie grzebał Nikon? Czy sądzisz, że przy kalibracji dwóch obiektywów zawsze wystarczy pokręcić krzywkami od AF w korpusie?
Możesz kupić jakieś bezlustro - tam nie ma kłopotu FF/BF. Ale żaden z systemów nie będzie tani. Za 3kpln kupisz Olympusa lub Fuji z kitem.
Możesz kupić body serii 7xx z mikroregulacją.
nikoniarz
07-12-2016, 21:24
Nikkor 50mm f/1.8 i Nikkor 35mm f/1.8 w sklepie ok przy testach a parę dni później na spacerze klops.
To następnym razem zmień specyfikę testów bo widocznie źle to robisz...
Jesteś pewny że to wina obiektywu ?
Jest sporo możliwości żeby zdjęcie wyszło nieostre, najlepiej wklej raw-a.
Aparat ustawiony na ziemi, wyzwalam z pilota bezprzewodowego i ma prawo wyjść nieostre każde (z15fot) mimo ustawienia manuala i "pokazania" gdzie ma szukać ostrości ?
D7xxx nie załatwi sprawy bo z tego co wiem, może być tak, że na jednej odległości ostry trochę dalej FF/BF (wiem, to rzadkość).
A testy robię tak jak to wszędzie opisują. Gość daje mi tablicę do testu AF, strzelam z możliwie najbliższej odległości pod odpowiednim nachyleniem i jest idealnie !! A od siebie jeszcze robię to samo tylko z 2-4kroki dalej i niby jest ok.
koesh podaj na priv e-mail to podeślę.
Dlatego szukam czegoś z czym nie będzie problemu z FF i BF.
Nawet szkła mogą być już w podobnej cenie co Nikkor bo wtedy używki nie będę się bał kupić bo będzie trafiać przy bezlustrze.
Ważne abym sprzedał to co wyżej napisałem i startował na podobnym zestawie (body nowe chcę i najlepiej obiektyw na start też nówka) co mam teraz (body+coś uniwersalnego+ coś jasnego i ostregoc najlepiej od f/1.8)
Jedyne aparaty, w których nie ma problemu z FF/BF to te z AF opartym na detekcji kontrastu, ale:
1. jest ona wyraźnie wolniejsza od detekcji fazy
2. jest absolutnie bezużyteczna gdy mało światła
3. brak skutecznego śledzenia obiektu
AF z detekcją fazy działa w oparciu o algorytmy i tu zawsze jest szansa błędnego działania i tego, że nie trafi.
Hybrydowy AF - czyli "połączenie" detekcji fazy i kontrastu - niestety nie jest tak w rzeczywistości. Detekcja fazy używana jest głównie do określenia kierunku, w którą stronę szukać ostrości i czy obiekt nadal jest w ustawionej odległości.
Samo ustawianie ostrości i tak odbywa się w oparciu o detekcję kontrastu, więc i tak jest wolniejsze od detekcji fazy.
Aparaty z detekcją kontrastu lub hybrydowym AF to bezlusterkowce. Wszystkie lustrzanki używają detekcji fazy.
Niestety bezlusterkowce mają najdroższe obiektywy.
A co do problemów z AF w Nikonie - jak nie umiesz się dobrze posługiwać aparatem, to duża szansa, że wszystkie zdjęcia będą nieostre, a raczej ostre nie tak gdzie chcesz.
Poza tym jak się wysyła do serwisu na kalibrację, to wysyła się sam obiektyw. Serwis i tak niczego nie kalibruje razem, a tym bardziej aparatu pod obiektyw. Oni ustawiają wszystko pod wzorzec, bo tylko w tedy jest szansa, że aparat będzie działał z innymi obiektywami, jak i obiektyw z innymi aparatami.
Tylko producenci innych obiektywów (Sigma, Tamron, Tokina) robią kalibrację obiektywów pod aparat.
Dziwne, Nikon kazał przesłać wszystko by nie okazało się, że coś niewspółgra.
Może ustawili body jak trzeba i teraz wystarczy tylko ewentualnie szkla wysylać ale... to oni kalibrują jedne na X szkieł, że taki problem z trafieniem na dobrą sztukę ?
Pobawię się skalibrowanym Body i Nikkor 50 - ale to znów w praktyce wyjdzie na nieskonczoności jak będzie cos nie tak.
Czyli nie ma nic innego co mogło by mi pomóc uporać się z problemem raz na zawsze ?
A AF musi trafiać i być w miarę szybki - dziecko 8msc.
Czyli nie ma nic innego co mogło by mi pomóc uporać się z problemem raz na zawsze ?
Sigma/Tamron i ich usb docki.
lukasz.antoniak
08-12-2016, 01:17
Nie rob testu zadnej kartki pod katem, tylko wytnij FocCal za strony Skibek. Mikrokalibracja w body daje duzo. Pewnie niewiele osob ma wszystkie szkla na 0. Typowe jest podpinanie szkla do testow AF w sklepie przed zakupem. Dzieki temu mozesz sprawdzic co kupujesz. Nie orientuje sie w cenach DX, ale wydaje mi sie ze D7000 to obecnie super opcja, dobry stosunek jakosc/cena uzywek. Naucz sie trafiac w statyczny obiekt na 1.8-2.8 zamin zabierzesz sie za ruchliwe dziecko. Cwicz, cwicz i jeszcze raz cwicz. Sam mialem sporo pudel zanim ustrzelilem: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269805. A na pocieszenie to gdy malec zacznie chodzic bedzie jeszcze bardziej ruchliwy :). Kiedys myslalem ze moze w Canonie AF dziala lepiej (QA), zanim nie poczytalem Canon Board :).
W bezlustrach moze okazac sie ze nic nie ustrzelisz, poniewaz gdy aparat ustawi ostrosc, to dziecko przesunie sie pol metra.
Ja się przesiadłem na Sony i teraz mam ostro. :)
Wszystkie szkła od Sony nie mają BF i FF ?
Tu nie chodzi o sony tylko o bezlusterkowce, które w skrócie działają podobnie jak twój aparat w LV i wtedy też nie masz żadnego bf/ff z żadnym obiektywem, chyba że jest zepsuty aparat ale to obojętne czy lustrzanka czy bez lustro.
Pugilares
11-12-2016, 18:05
Dziwne, Nikon kazał przesłać wszystko by nie okazało się, że coś niewspółgra.
Może ustawili body jak trzeba i teraz wystarczy tylko ewentualnie szkla wysylać ale... to oni kalibrują jedne na X szkieł, że taki problem z trafieniem na dobrą sztukę ?
Pobawię się skalibrowanym Body i Nikkor 50 - ale to znów w praktyce wyjdzie na nieskonczoności jak będzie cos nie tak.
W lustrzankach zawsze będzie BF-FF, tylko kwestia jak duży. Wynika to z konstrukcji aparatu. Bezlusterkowce sprawdzają ostrość na tej samej matrycy, na której robią zdjęcie, więc tu nie ma BF-FF.
Czyli już wiem, że muszę mieć bezlusterkowca.
Dzięki, teraz poszukam cos co pokryje zakup sprzedaży wyżej wymienionych rzeczy.
Jeżeli masz problem z BF/FF to sprobuj kupic body z regulacja, zeby uniknac problemow z AF. Nie wiem czy bezlusterkowiec będzie lepszym rozwiązaniem, ceny obiektywów podobnej jakości są znacznie wyższe niż w lustrzankach.
?..
Dzięki, teraz poszukam cos co pokryje zakup sprzedaży wyżej wymienionych rzeczy.
Przyznaję - trochę dzisiaj piłem i oglądałem Szwejka w starej wersji, ale nadal trochę to zawiłe :-)
Mam jeszcze malinówkę, miętówkę i jakieś piwo. Spróbuję wrócić do tego za chwilę.
Zabawny wątek.
Zawsze, jak coś takiego przeczytam, zachodzę w głowę, jak to jest, że moje szkła trafiają ;)
Może jednak słać wszystko na kalibrację :lol:
W lustrzankach zawsze będzie BF-FF
Bardzo interesująca koncepcja.
Wracając do tematu, znajomy miał podobny dylemat co kupić żeby mieć potem tanie obiektywy, brał pod uwagę pentax, canon, nikon, bezlustra m4/3, sony i fuji, siedział i wyliczał ale wiedział dokładnie jakie chce obiektywy kupić.
Po wyliczeniu wszystkiego okazało się że canon najdroższy, a przecież opinie są że tani, pentax ma małą dostępność i brak ciekawych obiektywów obecnie, bezlustra to koszmar cenowy, wybrał nikona ze względu na najlepsze matryce co też analizował długo, a z obiektywów wszystko sigma/tamron, więc właściwie obojętne jakie body ale do nikona jest najwięcej używanych, żadnych problemów z bf/ff nie ma mimo że kupił używane, nawet mu sprawdzałem sigme 17-50 ale nawet nie trzeba mikroregulacji w body.