PDA

Zobacz pełną wersję : Najtańszy system obiektywów z AF ?

DawiX
07-12-2016, 19:59
Jaki jest najtańszy system obiektywów z AF ?

Mam Nikona D5200+KIT 18-105+Nikkor 50mm f1.8 +akcesoria -- w zamian tego (po sprzedaży) chciałbym aparat z najtanszymi i dobrymi szkłami.
Cena nowego aparatu z możliwie podobnym zestawem szkiel nie moze przekraczac wartosci tego co sprzedam (jakies 3tys?)

Ktoś coś poradzi ?

GonzoG
07-12-2016, 20:24
Nie ma czegoś takiego. Każdy system ma tanie, jak i drogie obiektywy. W jednym te, w innym inne są najtańsze.

ksh
07-12-2016, 20:31
Akurat masz optymalny zestaw w swoje cenie i jakości jaką oferuje, jedna z lepszych matryc w aparacie niczym nie ustępująca najnowszym modelom w aparatach aps-c, najlepszy tani uniwersalny zoom, o którym mogą pomarzyć w innych systemach w tej cenie, no i bardzo dobra stałka 50mm.
Napisz może co ci brakuje w tym zestawie to może uda się pomóc.

DawiX
07-12-2016, 20:50
Boli to, że gdy kupię coś z Nikkora to znów po paru dniach może wyjść problem z FF lub BF a wtedy wysylka aparatu i obiektywu... a Nikon jak to Nikon będzie grzebał w aparacie przy AF zamiast tylko w obiektywie.

Chcę aby następne szkla były tańsze niż te do Nikona F i aby nie bylo problemu z AF.

ksh
07-12-2016, 21:03
Z jakim obiektywem masz/miałeś problem ?

DawiX
07-12-2016, 21:04
Nikkor 50mm f/1.8 i Nikkor 35mm f/1.8 w sklepie ok przy testach a parę dni później na spacerze klops.

Kojocisko
07-12-2016, 21:18
Tanie i dobre to są wina. Wyłącznie. No może jeszcze Nikkor 18-105 i Canon EF 50/1.8
Zestaw masz ok.
Skąd wiesz gdzie będzie grzebał Nikon? Czy sądzisz, że przy kalibracji dwóch obiektywów zawsze wystarczy pokręcić krzywkami od AF w korpusie?
Możesz kupić jakieś bezlustro - tam nie ma kłopotu FF/BF. Ale żaden z systemów nie będzie tani. Za 3kpln kupisz Olympusa lub Fuji z kitem.
Możesz kupić body serii 7xx z mikroregulacją.

nikoniarz
07-12-2016, 21:24
Nikkor 50mm f/1.8 i Nikkor 35mm f/1.8 w sklepie ok przy testach a parę dni później na spacerze klops.

To następnym razem zmień specyfikę testów bo widocznie źle to robisz...

ksh
07-12-2016, 21:30
Jesteś pewny że to wina obiektywu ?
Jest sporo możliwości żeby zdjęcie wyszło nieostre, najlepiej wklej raw-a.

DawiX
07-12-2016, 22:38
Aparat ustawiony na ziemi, wyzwalam z pilota bezprzewodowego i ma prawo wyjść nieostre każde (z15fot) mimo ustawienia manuala i "pokazania" gdzie ma szukać ostrości ?

D7xxx nie załatwi sprawy bo z tego co wiem, może być tak, że na jednej odległości ostry trochę dalej FF/BF (wiem, to rzadkość).

A testy robię tak jak to wszędzie opisują. Gość daje mi tablicę do testu AF, strzelam z możliwie najbliższej odległości pod odpowiednim nachyleniem i jest idealnie !! A od siebie jeszcze robię to samo tylko z 2-4kroki dalej i niby jest ok.
koesh podaj na priv e-mail to podeślę.

DawiX
07-12-2016, 22:43
Dlatego szukam czegoś z czym nie będzie problemu z FF i BF.

Nawet szkła mogą być już w podobnej cenie co Nikkor bo wtedy używki nie będę się bał kupić bo będzie trafiać przy bezlustrze.
Ważne abym sprzedał to co wyżej napisałem i startował na podobnym zestawie (body nowe chcę i najlepiej obiektyw na start też nówka) co mam teraz (body+coś uniwersalnego+ coś jasnego i ostregoc najlepiej od f/1.8)

GonzoG
07-12-2016, 23:14
Jedyne aparaty, w których nie ma problemu z FF/BF to te z AF opartym na detekcji kontrastu, ale:
1. jest ona wyraźnie wolniejsza od detekcji fazy
2. jest absolutnie bezużyteczna gdy mało światła
3. brak skutecznego śledzenia obiektu

AF z detekcją fazy działa w oparciu o algorytmy i tu zawsze jest szansa błędnego działania i tego, że nie trafi.

Hybrydowy AF - czyli "połączenie" detekcji fazy i kontrastu - niestety nie jest tak w rzeczywistości. Detekcja fazy używana jest głównie do określenia kierunku, w którą stronę szukać ostrości i czy obiekt nadal jest w ustawionej odległości.
Samo ustawianie ostrości i tak odbywa się w oparciu o detekcję kontrastu, więc i tak jest wolniejsze od detekcji fazy.
Aparaty z detekcją kontrastu lub hybrydowym AF to bezlusterkowce. Wszystkie lustrzanki używają detekcji fazy.
Niestety bezlusterkowce mają najdroższe obiektywy.

A co do problemów z AF w Nikonie - jak nie umiesz się dobrze posługiwać aparatem, to duża szansa, że wszystkie zdjęcia będą nieostre, a raczej ostre nie tak gdzie chcesz.
Poza tym jak się wysyła do serwisu na kalibrację, to wysyła się sam obiektyw. Serwis i tak niczego nie kalibruje razem, a tym bardziej aparatu pod obiektyw. Oni ustawiają wszystko pod wzorzec, bo tylko w tedy jest szansa, że aparat będzie działał z innymi obiektywami, jak i obiektyw z innymi aparatami.

Tylko producenci innych obiektywów (Sigma, Tamron, Tokina) robią kalibrację obiektywów pod aparat.

DawiX
07-12-2016, 23:35
Dziwne, Nikon kazał przesłać wszystko by nie okazało się, że coś niewspółgra.
Może ustawili body jak trzeba i teraz wystarczy tylko ewentualnie szkla wysylać ale... to oni kalibrują jedne na X szkieł, że taki problem z trafieniem na dobrą sztukę ?

Pobawię się skalibrowanym Body i Nikkor 50 - ale to znów w praktyce wyjdzie na nieskonczoności jak będzie cos nie tak.

Czyli nie ma nic innego co mogło by mi pomóc uporać się z problemem raz na zawsze ?
A AF musi trafiać i być w miarę szybki - dziecko 8msc.

OjTam
08-12-2016, 00:43
Czyli nie ma nic innego co mogło by mi pomóc uporać się z problemem raz na zawsze ?

Sigma/Tamron i ich usb docki.

lukasz.antoniak
08-12-2016, 01:17
Nie rob testu zadnej kartki pod katem, tylko wytnij FocCal za strony Skibek. Mikrokalibracja w body daje duzo. Pewnie niewiele osob ma wszystkie szkla na 0. Typowe jest podpinanie szkla do testow AF w sklepie przed zakupem. Dzieki temu mozesz sprawdzic co kupujesz. Nie orientuje sie w cenach DX, ale wydaje mi sie ze D7000 to obecnie super opcja, dobry stosunek jakosc/cena uzywek. Naucz sie trafiac w statyczny obiekt na 1.8-2.8 zamin zabierzesz sie za ruchliwe dziecko. Cwicz, cwicz i jeszcze raz cwicz. Sam mialem sporo pudel zanim ustrzelilem: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269805. A na pocieszenie to gdy malec zacznie chodzic bedzie jeszcze bardziej ruchliwy :). Kiedys myslalem ze moze w Canonie AF dziala lepiej (QA), zanim nie poczytalem Canon Board :).

W bezlustrach moze okazac sie ze nic nie ustrzelisz, poniewaz gdy aparat ustawi ostrosc, to dziecko przesunie sie pol metra.

Umbra
08-12-2016, 01:27
Ja się przesiadłem na Sony i teraz mam ostro. :)

DawiX
09-12-2016, 15:10
Wszystkie szkła od Sony nie mają BF i FF ?

ksh
09-12-2016, 15:15
Tu nie chodzi o sony tylko o bezlusterkowce, które w skrócie działają podobnie jak twój aparat w LV i wtedy też nie masz żadnego bf/ff z żadnym obiektywem, chyba że jest zepsuty aparat ale to obojętne czy lustrzanka czy bez lustro.

Pugilares
11-12-2016, 18:05
Dziwne, Nikon kazał przesłać wszystko by nie okazało się, że coś niewspółgra.
Może ustawili body jak trzeba i teraz wystarczy tylko ewentualnie szkla wysylać ale... to oni kalibrują jedne na X szkieł, że taki problem z trafieniem na dobrą sztukę ?

Pobawię się skalibrowanym Body i Nikkor 50 - ale to znów w praktyce wyjdzie na nieskonczoności jak będzie cos nie tak.

W lustrzankach zawsze będzie BF-FF, tylko kwestia jak duży. Wynika to z konstrukcji aparatu. Bezlusterkowce sprawdzają ostrość na tej samej matrycy, na której robią zdjęcie, więc tu nie ma BF-FF.

DawiX
11-12-2016, 18:19
Czyli już wiem, że muszę mieć bezlusterkowca.

Dzięki, teraz poszukam cos co pokryje zakup sprzedaży wyżej wymienionych rzeczy.

pjeter
11-12-2016, 19:19
Jeżeli masz problem z BF/FF to sprobuj kupic body z regulacja, zeby uniknac problemow z AF. Nie wiem czy bezlusterkowiec będzie lepszym rozwiązaniem, ceny obiektywów podobnej jakości są znacznie wyższe niż w lustrzankach.

124miko
11-12-2016, 22:13
?..
Dzięki, teraz poszukam cos co pokryje zakup sprzedaży wyżej wymienionych rzeczy.

Przyznaję - trochę dzisiaj piłem i oglądałem Szwejka w starej wersji, ale nadal trochę to zawiłe :-)
Mam jeszcze malinówkę, miętówkę i jakieś piwo. Spróbuję wrócić do tego za chwilę.

poste
12-12-2016, 10:39
Zabawny wątek.
Zawsze, jak coś takiego przeczytam, zachodzę w głowę, jak to jest, że moje szkła trafiają ;)
Może jednak słać wszystko na kalibrację :lol:

!AGresT
12-12-2016, 11:28
W lustrzankach zawsze będzie BF-FF

Bardzo interesująca koncepcja.

ksh
12-12-2016, 11:53
Wracając do tematu, znajomy miał podobny dylemat co kupić żeby mieć potem tanie obiektywy, brał pod uwagę pentax, canon, nikon, bezlustra m4/3, sony i fuji, siedział i wyliczał ale wiedział dokładnie jakie chce obiektywy kupić.
Po wyliczeniu wszystkiego okazało się że canon najdroższy, a przecież opinie są że tani, pentax ma małą dostępność i brak ciekawych obiektywów obecnie, bezlustra to koszmar cenowy, wybrał nikona ze względu na najlepsze matryce co też analizował długo, a z obiektywów wszystko sigma/tamron, więc właściwie obojętne jakie body ale do nikona jest najwięcej używanych, żadnych problemów z bf/ff nie ma mimo że kupił używane, nawet mu sprawdzałem sigme 17-50 ale nawet nie trzeba mikroregulacji w body.