Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Magiczny zestaw do naprawiania i testowania sprzętu komputerowego

spiritus
06-12-2016, 17:16
Hej ;)

Używacie może jakiś taki magiczny zestaw do diagnozowania sprzetu komputerowego? Coś aby zbootować na pendrivie i to sobie trzymać w razie jakiejś awarii. Przetestować RAM, dyski, procesor...itp itd.
Fajnie by było gdyby można było takie narzędzia móc zbootować razem z systemem linux i podczas bootowania wybrać czy chcę odpalić sobie linuxa czy te narzędzia.

Macie coś takiego?

Tibi7
06-12-2016, 17:52
Mam coś podobne ale na DVD.... Windows XP portable.... Można tam wrzucić CPU-Z który jest świetny do diagnozy podzespołów kompa...

wysłane z mojej Szklanej Kuli

spiritus
06-12-2016, 17:58
Szukam właśnie coś takiego aale do zbootowania na penie i z linuxem.

Mane
06-12-2016, 18:06
Płytę DVD spokojnie można przerobić na pena, spróbuj Hiren's BootCD, może Ci podpasuje. Tylko, że to jeśli chodzi o okienka to WinXP.
Do diagnozy dysku czy RAMu nie potrzeba systemu. Hiren's BootCD zawiera dużo dosowych narzędzi, np. memtest do testowania pamięci RAM.

spiritus
06-12-2016, 18:11
Tylko, że ja akurat chciałbym z systemem linuxa :D

Czasami zwykłą próba odzyskania danych z kart pamięci/pendriva wystarczy aby odpalić to poprzez linuxa i wszystko śmiga. Chcę z linuchem aby mieć taki awaryjny pendrive naprawczy z możliwością przenoszenia do 10 GB danych. Poświęcam na to pena 16 GB i nie chcę dwóch (jednego na system jak mam teraz a drugiego na programy.

Mane
06-12-2016, 18:17
Nie spotkałem się z czymś takim z linuxem, bo pełno tzw. liveCD, kilka kliknięć i przerobisz taka dystrybucję na pendriva.

Może tutaj coś znajdziesz:

https://www.pendrivelinux.com/category/tools/

spiritus
06-12-2016, 18:38
Ten hirens booth jest genialny...tylko żeby miał linuxa a nie windowsa :/

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie spotkałem się z czymś takim z linuxem, bo pełno tzw. liveCD, kilka kliknięć i przerobisz taka dystrybucję na pendriva.

Może tutaj coś znajdziesz:

https://www.pendrivelinux.com/category/tools/

To to wiem... sam mam linuxa na penie ale chciałbym dorzucić jeszcze zestawy naprawcze aby obciążać tylko jednego pena a nie dwa ;)

Zaraz poszukam w linku

rlat
06-12-2016, 22:25
Poszukaj sobie Tails Linux

GonzoG
06-12-2016, 23:16
Jest cała masa takich linuxowych narzędzi.
Ja używam (z przyzwyczajenia) System rescue CD www.sysstem-rescue-cd.org
Są też inne, np. Trinity rescue kit.

spiritus
07-12-2016, 00:09
Jest cała masa takich linuxowych narzędzi.
Ja używam (z przyzwyczajenia) System rescue CD www.sysstem-rescue-cd.org
Są też inne, np. Trinity rescue kit.

Ale gdy to zbootuje na penie i będę chciał odpalić to bez problemu mogę sobie wybrać czy chcę uruchomić linuxa (z tego pena) czy narzędzia diagnostyczne?

GonzoG
07-12-2016, 08:54
Ale gdy to zbootuje na penie i będę chciał odpalić to bez problemu mogę sobie wybrać czy chcę uruchomić linuxa (z tego pena) czy narzędzia diagnostyczne?
Nie bardzo rozumiem pytanie.... Chcesz czystego linuxa czy takiego do naprawy systemu ?? Bo większość tych narzędzi to jest właśnie na Linuxie.

spiritus
07-12-2016, 11:32
Nie bardzo rozumiem pytanie.... Chcesz czystego linuxa czy takiego do naprawy systemu ?? Bo większość tych narzędzi to jest właśnie na Linuxie.

I jednego i drugiego :D
Szukam czegoś co po zbootowaniu z pendriva da mi dwie opcje. Narzędzia do naprawy i czysty system. Jest coś takiego wgl?

Tibi7
07-12-2016, 11:37
Zapewne oczekujesz gotowca a to wygląda że sam musisz zlepić potrzebne komponenty....
(system na penku +zebrane wcześniej narzędzia)

wysłane z mojej Szklanej Kuli

spiritus
07-12-2016, 11:53
Noo dokładnie w tym stylu coś... jak to zlepić? Bootować jedno i później drugie bez formatu?