PDA

Zobacz pełną wersję : Modyfikacja softu Nikona D5200 na potrzeby timelapsów

Niekumaku
06-12-2016, 00:16
Dzień dobry, od niedawna interesuje się timelapsami jako ze nikony mają wbudowaną opcje fotografowania z interwalometrem nie potrzebuje wężyka spustowego. Ale wbudowana opcja pozwala max na 999 zdjęć a ja potrzebuje 1440 zdjęć. Da radę to zrobić w inny sposób niż wężykiem? np jakaś modyfikacja softu albo wywołanie po kablu przez kompa jeśli lightroom posiada taką opcje to powiedzcie gdzie ją zaleście i jak skonfigurować żeby to miało sens. A może jest jakiś inny sposób na który ja nie wpadłem?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

bic44
06-12-2016, 09:44
Testowałem interwałometr w kilku Nikonach, aby oszczędzić nerwów polecam jednak wężyk (jeśli mają być wykonywane bez przerw starczy najtańszy, jeśli z interwałem i tylko do określonego momentu to będzie potrzebny droższy, z elektroniką). Widziałem też uchwyty pionowe z taką opcją, ale do 5200 (jeśli są do tego modelu takowe dostępne) i tak potrzeba by łączyć grip z body kabelkiem, no i oszczędności brak. Jeśli dobrze pamiętam wifi pojawiło się dopiero w 5300, wtedy dochodzi opcja z apką. Z komputera przez kabel wydaje mi się, że nie ma opcji (ale nie twierdzę tego kategorycznie, nie szukałem nigdy).

dannywrocek
06-12-2016, 09:50
Jeśli jakaś apka na telefon / tablet daje taką możliwość, to możesz połączyć body i urządzenie kablem. Ja korzystałem z takiego rozwiązania (nie do timelapsów) mając D5100 i DSLR Remote Control. Z tego co widzę, to DigiCam Control daje możliwośc timelaps. Soft mam zainstalowany i używałem zarówno z D5100 i D7000. Przy czym u mnie bez problemu działa wersja beta, wersja stabilna zaliczała crash za crashem

GonzoG
06-12-2016, 10:08
Softu w D5200 nie zmienisz. Można jedynie to osiągnąć zdalnym wyzwalaniem.
Tu najlepszy będzie DSLRDashboard, bo ma opcję automatycznego ustawiania ekspozycji na podstawie zrobionych zdjęć - aplikacja analizuje zdjęcie.
Aplikacja działa na Windows, Linuxie, MacOS, Androidzie, iOS i Raspberry Pi. Można z aparatem łączyć sie po Wi-Fi, nawet jak aparat go nie posiada, bo wykorzystywany jest w tym ceru router Wi-Fi z USB.

Niekumaku
06-12-2016, 16:33
Dzięki przetestuje obie (DigiCam Control i DSLRDashboard) i dam znać jakie efekty.

Niekumaku
06-12-2016, 17:27
Jeśli chodzi o to działa całkiem nieźle ale qDSLRDashboard w ogóle nie wykrywa aparatu podpiętego do kompa

Niekumaku
06-12-2016, 21:08
Czy ten wężyk zaspokoi moje potrzeby na 1440 zdjęć za jednym ustawieniem?
https://fripers.pl/p/wezyk-spustowy-timer-photoolex-trs01-z-przewodem-do-nikon-d90-d5000/

GonzoG
06-12-2016, 23:32
Jeśli chodzi o to działa całkiem nieźle ale qDSLRDashboard w ogóle nie wykrywa aparatu podpiętego do kompa
Wykrywa tylko trzeba przeczytać jak uruchomić na Windows: http://dslrdashboard.info/windows-install-winusb-driver/

Niekumaku
07-12-2016, 19:10
Dzięki wszystko działa. temat uważam za zamknięty.