PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D750 - zawiesza się lustro na mrozie

mhr
04-12-2016, 20:20
Witam, dzisiaj byłem w plenerze z córką i spotkała mnie bardzo nie miła sytuacja. Co jakiś czas aparat podczas wyzwalania migawki podnosił lustro do góry i już nie opuszczał a na górnym wyświetlaczu pojawiał się ERRor. O dziwo kolejne naciśnięcie spustu migawki lustro wracało na swoje miejsce. Działo się tak co 10-15 strzał. Odniosłem wrażenie jakby lustro przyklejało się na mrozie. Aparat był w takiej konfiguracji: D750 (na gwarancji przebieg ok 6000) +Grip Meike(2 oryginalne aku)+Nikkor 70-200vrII. Ktoś podpowie co to może być ? Po powrocie do domu wszystko wróciło do normy.

nikoniarz
04-12-2016, 20:22
Witam, dzisiaj byłem w plenerze z córką i spotkała mnie bardzo nie miła sytuacja. Co jakiś czas aparat podczas wyzwalania migawki podnosił lustro do góry i już nie opuszczał a na górnym wyświetlaczu pojawiał się ERRor. O dziwo kolejne naciśnięcie spustu migawki lustro wracało na swoje miejsce. Działo się tak co 10-15 strzał. Odniosłem wrażenie jakby lustro przyklejało się na mrozie. Aparat był w takiej konfiguracji: D750 (na gwarancji przebieg ok 6000) +Grip Meike(2 oryginalne aku)+Nikkor 70-200vrII. Ktoś podpowie co to może być ? Po powrocie do domu wszystko wróciło do normy.

Przetestuj bez gripa...

karp1225
04-12-2016, 21:49
Pewnie masz egzemplarz z wadliwej serii gdzie przy krótkich czasach wyskakuje ten błąd - też tak mam,na początku występowało to przy 1/4000s a teraz już się pojawia przy 1/1600s.

mhr
04-12-2016, 22:42
Pewnie masz egzemplarz z wadliwej serii gdzie przy krótkich czasach wyskakuje ten błąd - też tak mam,na początku występowało to przy 1/4000s a teraz już się pojawia przy 1/1600s.

Masz rację przed chwilą to sprawdziłem na 1/4000 s i wyskoczył ERR. Nie wysyłasz body na gwarancję? Ja jutro niosę go spowrotem do sklepu.

karp1225
05-12-2016, 10:59
Jestem bliższy sprzedaży D750 więc na razie nie wysyłam,zresztą od kilku miesięcy nie miałem go w rękach :)

robanto
05-12-2016, 13:24
Ze wszystkich puszek jakie miałem 750 był najbardziej niepewny i patrząc na listę zgłaszanych problemów to i problemowy. Na "kultowość" w pozytywnym znaczeniu nie zapracuje ci on....chyba.. ;)

kryzys
07-01-2017, 18:14
Miałem to samo w noc sylwestrową, chwilę po północy, tak że 2017 przywitał mnie z przytupem. Parę klatek później cień migawki na stałe zagościł na fotach. Pucha jedzie do wwa do serwisu na bezpłatną wymianę (łaskawcy!).
Na stronie nikona jest opcja wpisania numeru seryjnego w celu sprawdzenia czy Twój egzemplarz wyszedł w wadliwej puli. Mój tak :/
Raczej czeka Cię to samo.
To jest jakaś paranoja żeby bulić takie pieniądze za sprzęt i być k**wa testerem!

Rossi_PL
07-01-2017, 19:23
Nic nowego. Była pewna partia wadliwych egzemplarzy D750. Obserwuję też i międzynarodową grupę posiadaczy D750tek na facebook'u i jednym z najczęstszych pytań jest właśnie ERR przy krótkim czasie migawki;) Moja sztuka jest z późniejszych serii ze stycznia 2016 i nie miałem tego problemu ale każdy ma swoje podejście do takich spraw... Ciężko nazwać badziewiem swoje siedem-osiem tysięcy złotych leżące na koncie ale już sprzęt o takiej wartości o wiele łatwiej;) Dobrze, że wymieniają w serwisie bez problemu i to chyba całą komorę lustra.

ksh
07-01-2017, 20:23
Jak kupowałem to sprzedawca otwarcie zachwalał że mają wszystkie sztuki D750 sprawdzone i sprzedają wolne od wad :)

lukasz.antoniak
07-01-2017, 23:58
Nic nowego. Była pewna partia wadliwych egzemplarzy D750. Obserwuję też i międzynarodową grupę posiadaczy D750tek na facebook'u i jednym z najczęstszych pytań jest właśnie ERR przy krótkim czasie migawki;) Moja sztuka jest z późniejszych serii ze stycznia 2016 i nie miałem tego problemu ale każdy ma swoje podejście do takich spraw... Ciężko nazwać badziewiem swoje siedem-osiem tysięcy złotych leżące na koncie ale już sprzęt o takiej wartości o wiele łatwiej;) Dobrze, że wymieniają w serwisie bez problemu i to chyba całą komorę lustra.

Nie komore lustra, tylko sama migawke.