PDA

Zobacz pełną wersję : Wężyk spustowy oraz solidny statyw do Nikon D3300

Tsukuyomi
03-12-2016, 00:10
Witam wszystkich, od dłuższego czasu rozglądam się po internecie za jakimś solidnym statywem do swojego Nikona, sęk tylko w tym, że jestem nieobeznany w tej kwestii, zatem nie mam pojęcia czemu poświęcić więcej uwagi, a co odrzucić bez namysłu. Zależy mi na statywie wytrzymałym, solidnie skonstruowanym, takim, który nie rozleci się po kilku chwilach pod wpływem, przykładowo, lekkiego podmuchu wietrzyku. Interesują mnie przede wszystkim zdjęcia z dużym czasem naświetlania, wobec tego ma stać tyle, ile będzie to konieczne i się nie rozpaść. Jego waga nie ma tutaj wielkiego znaczenia, bylebym tylko nie musiał wynajmować sobie jakiegoś osiłka do dźwigania go za mnie. Więcej jak pół tysiąca nie mam zamiaru wydawać. Wężyk spustowy to kwestia drugorzędna, ale nadal ważna, w każdym razie w tej materii również nie mam żadnej wiedzy.
Doradzicie, polecicie coś?

PS Nie mam bladego pojęcia, czy istotne jest, jakiego obiektywu używam, ale w razie czego: AF-P DX Nikkor 18-55mm 1:3.5-5.6G VR

GonzoG
03-12-2016, 00:41
Za 500zł dostaniesz jedynie statywy z niższe półki. Porządne to się zaczynają za 2-3x tyle.

Nawet tanie chińskie statywy kosztują więcej - przykładowo Fotopro MGA-684 to wydatek ok 650zł. Jest dość wytrzymały i stabilny. Minusem jest przeciętna głowica.

Jeśli chodzi o wężyk spustowy, to wpisz na allegro i będziesz miało sporo do wyboru. Zarówno przewodowych, jak i radiowych.

dvd_100
03-12-2016, 06:02
G prawda ja używam velbona za niecałe 400zl o jest bardzo dobry. Co do wezyka, to jeśli nie jesteś wymagający to wystarczy pilot od chińczyk za 20 zł

Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka

Nikkoś
03-12-2016, 12:17
Było już kilka parę wątków o nie drogich statywach i zgadzam się z dvd_100 , że można taniej . Nie trzeba wydawać majątku .
Miałem też dylemat przed zakupem statywu , polecono mi ( tu na forum ) ten : http://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo-triopo-c-258-z-glowica-kj-2-statyw-.html
lekki nie jest ale jest stabilny , używam około roku z m.in. d5300 + n70-300 . Wadą jest brak funkcji monopod , ale po odkręceniu jednej nogi i zastosowaniu odpowiedniej szpilki mamy monopod , głowica mogła by być z funkcją panoramy ale za tą kasę nie ma co wymagać

GonzoG
03-12-2016, 13:00
G prawda ja używam velbona za niecałe 400zl o jest bardzo dobry. Co do wezyka, to jeśli nie jesteś wymagający to wystarczy pilot od chińczyk za 20 zł

G to sam walisz...
Velbon to najniższa półka statywów. Tak, potrafi im zie cos udać, ale , reguły ich statywy nie są zbyt żywotne.

Było już kilka parę wątków o nie drogich statywach i zgadzam się z dvd_100 , że można taniej . Nie trzeba wydawać majątku .
Miałem też dylemat przed zakupem statywu , polecono mi ( tu na forum ) ten : http://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo-triopo-c-258-z-glowica-kj-2-statyw-.html
lekki nie jest ale jest stabilny , używam około roku z m.in. d5300 + n70-300 . Wadą jest brak funkcji monopod , ale po odkręceniu jednej nogi i zastosowaniu odpowiedniej szpilki mamy monopod , głowica mogła by być z funkcją panoramy ale za tą kasę nie ma co wymagać
To jest statyw do wycieczkowego robienia zdjęć. Udźwig 5kg nie pozwoli na podwieszenie sensownego ciężaru przy trochę większym sprzęcie.

Mozna też kupić stabilny statyw i za 150zl... Tylko że stabilny będzie pod lekkim aparacikiem i bez wiatru.

nikoniarz
03-12-2016, 14:46

Słuszna uwaga szczególnie dla autora dysponującego lekkim sprzętem. Taki statyw jak najbardziej sprawdzi się przy średnio wymagających zastosowaniach, w szczególności gdy nie musimy wysoko ustawiać aparatu i możemy szerzej rozstawić tripod który mimo wszystko będzie wtedy stabilny.

dvd_100
03-12-2016, 19:45
G to sam walisz...
Velbon to najniższa półka statywów. Tak, potrafi im zie cos udać, ale , reguły ich statywy nie są zbyt żywotne.

To jest statyw do wycieczkowego robienia zdjęć. Udźwig 5kg nie pozwoli na podwieszenie sensownego ciężaru przy trochę większym sprzęcie.

Mozna też kupić stabilny statyw i za 150zl... Tylko że stabilny będzie pod lekkim aparacikiem i bez wiatru.

Ale skad wiesz co będzie zawieszał na statywie po za D3300 i kitem. Ja swój statyw mam parę lat i nie narzekam, zawsze jest stabilny w róznych warunkach (może poza huraganem ;) ) Jeśli autor wątku nie ma zamiaru wieszać sprzętu o wadze 5-6 kilo to do 500 zł coś znajdzie.

Tsukuyomi
03-12-2016, 20:43
Jedyne co się znajdzie na statywie, to wyłącznie mój aparat, nic poza nim. Sam nie potrafię wytrwać w całkowitym bezruchu więcej, jak około pół minuty, zaś korzystanie z naturalnego otoczenia nie sprawdziło się. Nie widzi mi się wydawać parę razy tyle, ile podałem, na statyw, ponieważ fotografią zajmuję się czysto hobbystycznie i amatorsko. Nie potrzebuję profesjonalnego sprzętu za parę tysięcy. Od czasu do czasu wyskoczę sobie z domu w jakieś ładne miejsce, cyknę parę zdjęć i już, to wszystko :)

puciek
03-12-2016, 22:35
Gonzo jak zwykle błysną wiedzą i nie wziął pod uwagę wymagań autora postu. Bo i po co? Lepiej kupić statyw za 5000zł do kompaktu, bo przecież nie wiadomo co za 20 lat będzie na nim wieszane - może ktoś będzie chciał powiesić się sam? Gonzo, Twoja pomoc jest bezcenna. Mistrzu nasz, pomagaj jak najczęściej.

niuniu72
03-12-2016, 23:18
Ja mam od ok 10 lat dwa Velbony jeden Mini, drugi DF60. Co prawda zapinałem tylko do nich wcześniej D8800 ale do tej pory spisują się znakomicie. A przeciorałem z nimi pół europy w rożnych warunkach. Więc jak ktoś potrzebuje przyzwoitego statywu ze swej strony mogę obydwa polecić.
Co jednak stwierdziłem, że do pełnego zestawu D7200, moja sigma + lampa, możliwe będzie porozglądanie się za sztywniejszym mocowaniem/statywem. Gdyby moje Velbony miały możliwość wymiany samej głowicy na bardziej stabilną to bym ją wymienił. Tyle.

wasciu
07-12-2016, 14:17
Witam,

Sam rozglądam się za statywem do tego samego aparatu ale z obiektywem 18-105. Oglądałem kilka statywów w sklepie, dość stabilnie stał ten: http://www.e-fotojoker.pl/statyw-benro-it25-tripod-80043008-007

Za jego zaletę uważam możliwość dociążenia (jest haczyk) oraz funkcja monopodu. Każda noga rozkłada się niezależnie, cenowo również nie najgorzej.

Ale jak wspomniałem - widziałem go tylko w sklepie i nie mam odniesienia jak zachowuje się w terenie. Dlatego jeśli ktoś mógłby napisać o nim coś więcej, to może oboje z autorem postu skorzystamy ... :)

Pozdrawiam

Scavell
10-12-2016, 01:42
a ktoś wie jak sytuacja z tymi velbonami? http://allegro.pl/velbon-statyw-sherpa-e5300d-i6630880343.html

Matt.
10-12-2016, 11:08
Moj znajomy ma statyw z velbon-a i zdecydowanie go nie moge polecic po jakis 6 miesiacach sa luzy na glowicy ktorych nie da sie zniwelowac (no chyba ze ktos umie spawac aluminium i ma sprzet ;) ) ogolnie nie wyglada na zbyt stabilny i nie chcial bym zapinac do niego mojego aparatu ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

nikoniarz
12-12-2016, 17:36
Mam wspomnianego DF-60. Wydawał się "spoko" póki nie złapałem w ręce "prawdziwego" statywu. Velbon szybko poleciał do szafy.

madebyzosiek
12-12-2016, 17:54
Ja też mam DF60 w szafie i w tym zastosowaniu sprawdza się najlepiej... No, może czasem lampę do zdalnego wyzwolenia na nim zawieszę ;)

nikoniarz
12-12-2016, 17:59
No, może czasem lampę do zdalnego wyzwolenia na nim zawieszę ;)

Owszem, tutaj się sprawdza i tylko z tego powodu go jeszcze trzymam.

Tsukuyomi
22-12-2016, 15:07
Masz jakiś konkretny model na myśli pod słowem "prawdziwy"? Ciekawym.