Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skanowanie zdjęć rodzinnych - Jaki skaner za rozsądne pieniądze?

piotredy
02-12-2016, 12:20
Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś dobry skaner do zeskanowania fotografii rodzinnych?

Chodzi o zakup z najlepszym współczynnikiem jakość/cena

Co uważacie o Epson Perfection V370 Photo ??

bardzo będę wdzięczny za radę.

madebyzosiek
02-12-2016, 13:26
Nie mam, ale o V370 słyszałem dużo dobrego. A chcesz skanować zdjęcia, czy negatywy?

pioterkow
02-12-2016, 15:22
Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś dobry skaner do zeskanowania fotografii rodzinnych?.
Skanujes zdjęcia papierowe, negatywy czy slajdy?
Jakiej jakości oczekujesz? Tzn. czy np. planujesz jakieś duże wydruki?
Ile tego masz do skanowania?
Bo może się okazać żę zdrowiej dla psychiki i portfela będzie to zlecić komuś - skanowanie to dość upierdliwa robota... ;)

piotredy
02-12-2016, 16:43
Nie planuję negatywów nie mam za wielu chociaż raz czy dwa to zrobię. Planuję skanować głównie zdjęcia (kolor i czarno-białe) z albumów rodzinnych trochę ulepszyć w programach graficznych i wydrukować. Mam skaner zintegrowany z drukarką ale to jednak porażka wiem, że są modele lepsze jak v600 ale cena trochę za wysoka dla mnie o tym v370 też czytałem dobre opinie ale podejrzliwy jestem czy nie są sponsorowane.

madebyzosiek
02-12-2016, 18:06
Raczej nie są sponsorowane, to dobry skaner jest. spiritus coś może o tym powie, bo ma :) Ja skanuję negatywy tylko, to i skaner mam inny :)

spiritus
02-12-2016, 18:28
Owszem...polecam V370. Zeskanowałem już ponad 1000 zdjęć z negatywów (mam go jakiś miesiąc). Jeżeli chcesz to mogę nim coś zeskanować papierowego.

Z negatywami (dość starymi...ok 20-25 lat) prezentuje się tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/1jpg_annpqsr-1.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/1jpg_annpqsr.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/2jpg_annpqwa-1.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/2jpg_annpqwa.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/3jpg_annpqsh-1.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/3jpg_annpqsh.jpg)

Ile tego masz? Może faktycznie lepiej będzie komuś zlecić aby to zeskanował?

- - - - kolejny post - - - - - -

Dużo zależy od tego czy ktoś poprawnie zdjęcie naświetlił aby czernie takie dość blade nie były :)

pioterkow
02-12-2016, 20:15
Owszem...polecam V370. Zeskanowałem już ponad 1000 zdjęć z negatywów (mam go jakiś miesiąc).
Szczerze podziwiam tempo i samozaparcie. Ja jak mam do zeskanowania nawet kilkanaście sztuk to szlag mnie trafia... :)

piotredy
02-12-2016, 21:40
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Bardzo mi to pomogło szczególnie koledze spirytus. Samych albumów mam do zeskanowania około 12 jednak sam badam drzewo genealogiczne i pojawiają się ciągle jakieś nowe zdjęcia przodków (od rodziny). Tak więc ciągle będzie problem czym to konkretnie zeskanować. Podejrzewam, że na jedno wyjdzie usługa lub zakup skanera dlatego wolę mieć ten skaner szczególnie, że te 500zł to nie jest jakiś kosmos jak v600 za 1100... Tylko właśnie kwestia tego, żeby to nie były pieniądze wyrzucone w błoto. Jeśli polecacie v370 to go kupię.

spiritus
02-12-2016, 21:50
Jak chcesz zobaczyć jak poskanuję tym skanerem jakieś zdjęcia z książek czy coś takiego to wstrzymaj się pół tygodnia i coś Ci powysyłam w oryginalnej jakości...tylko mi na PW przypomnij bo ja mam tendencje do zapominania.

500zł? :O
Ja dałem 430 :D

Może miałbym nawet biznes do Ciebie jeżeli wiedziałbyś, że nie będziesz skanował negatywów. Po tym 1000 zdjęć już mi się wyszczerbiły blokady w ramce do negatywów. Zostały ostatnie 3 i pewnie za jakiś czas będę musiał sobie to kupić gdzieś :/

piotredy
02-12-2016, 22:17
No właśnie zauważyłem, że w złotówce od października zdrożał ten skaner o blisko 100zł. Porażka chyba kwestia osłabienia złotego. Z ramkami może się dogadamy bo szczerze nie mam za wielu negatywów i nie zależy mi. Gdybyś miał coś czarno białego jakieś fotki to by było fajnie w wysokiej rozdzielczości. Mam dużo materiału do naprawy, powiększenia itp. Samo zeskanowanie to chwila moment a nad jednym zdjęciem to potrafię i kilka godzin siedzieć jak mocno uszkodzone. Ja to robię typowo dla pamiątek rodzinnych.

Korzystając z okazji może polecicie mi jakąś dobrą drukarkę do wydruku zdjęć?

piotredy
03-12-2016, 11:57
No trochę kicha bo tak patrzę w zakończonych, że w październiku on był w oleole za 420 z dostawą a teraz 499... Tylko dziwna ta podwyżka jak na święta przecież nie jest to sprzęt, który kupuje się pod choinkę.

madebyzosiek
03-12-2016, 12:06
Niestety, euro i dolar do góry, to i my cierpimy z naszym złotym...

And.N
03-12-2016, 16:11
Nie planuję negatywów nie mam za wielu chociaż raz czy dwa to zrobię. Planuję skanować głównie zdjęcia (kolor i czarno-białe) z albumów rodzinnych trochę ulepszyć w programach graficznych i wydrukować. Mam skaner zintegrowany z drukarką ale to jednak porażka ...
Do takich zastosowań jak piszesz z powodzeniem używam właśnie urządzenia wielofunkcyjnego Canon MP 630 (http://www.chip.pl/testy/drukarki/drukarki-atramentowe-wielofunkcyjne/canon-pixma-mp630/specification?switch_t=t). Nie pierwszej młodości, bo ma już bodajże z 5 lat, jak nie lepiej. Rozdzielczość optyczna skanera wynosi 4800 x 9600. Skanując w 600 dpi (to jeszcze rozdzielczość optyczna skanera, a nie interpolowana) można 2 krotnie powiększyć zdjęcie w późniejszym wydruku, bez większej szkody dla jakości. Po zeskanowaniu "materiał" (najlepiej zapisany do bezstratnego formatu TIF) jak najbardziej nadaje się do późniejszej obróbki. Nie wiem czy jest sens skanowania fotografii z więcej niż 600 dpi, no chyba, że z zdjęcia wielkości jak do dowodu osobistego chcemy uzyskać powiększenie formatu A4. Ogólnie jakość będzie i tak w głównej mierze zależała od samego zdjęcia.

spiritus
03-12-2016, 16:29
No właśnie zauważyłem, że w złotówce od października zdrożał ten skaner o blisko 100zł. Porażka chyba kwestia osłabienia złotego. Z ramkami może się dogadamy bo szczerze nie mam za wielu negatywów i nie zależy mi. Gdybyś miał coś czarno białego jakieś fotki to by było fajnie w wysokiej rozdzielczości. Mam dużo materiału do naprawy, powiększenia itp. Samo zeskanowanie to chwila moment a nad jednym zdjęciem to potrafię i kilka godzin siedzieć jak mocno uszkodzone. Ja to robię typowo dla pamiątek rodzinnych.

Korzystając z okazji może polecicie mi jakąś dobrą drukarkę do wydruku zdjęć?

Sprawdziłem dokładnie kiedy i za ile kupiłem. 1.10.2016 za 430+kurier. Teraz u tego samego sprzedawcy 570....masakra.
Mam książkę z cz-b obrazkami to coś powysyłam. Spróbuję też ogarnąć jakieś cz-b zdjęcie wielkości zdjęcia dowodowego to też wyśle.

Co do drukarki to hmm... poczytaj coś o brother'ach. Jak będziesz miał dużo do drukowania to na tuszu zaoszczędzisz bo jest bardzo tani i można dużo podrukować :)

Mane
04-12-2016, 12:27
No trochę kicha bo tak patrzę w zakończonych, że w październiku on był w oleole za 420 z dostawą a teraz 499... Tylko dziwna ta podwyżka jak na święta przecież nie jest to sprzęt, który kupuje się pod choinkę.

Tylko, że waluty nie podrożały o 20% :)

piotredy
04-12-2016, 21:39
Udało mi się go wyszukać w Media Markt z dostawą za 459zł dodatkowo będę miał cashback z 22zł idzie przeżyć. Jednak ogólnie sprzęt zdrożał i to mocno w innych sklepach.

Trzeba pamiętać, że importerzy mają ubezpieczenia na waluty do 6 miesięcy. Dolar od początku roku zdrożał jakieś 15-17%. Kiedy skończyły się ubezpieczenia walutowe producent zapewne podniósł ceny,

biegly
04-12-2016, 21:41
Próbowałeś tego?
PhotoScan (https://www.google.com/photos/scan/) zawsze to jakaś alternatywa ;)

Mane
04-12-2016, 22:54
Udało mi się go wyszukać w Media Markt z dostawą za 459zł dodatkowo będę miał cashback z 22zł idzie przeżyć. Jednak ogólnie sprzęt zdrożał i to mocno w innych sklepach.

Dobrze sprawdziłeś? Z tego co widzę to towar z ekspozycji i dostępny w wybranych sklepach?

spiritus
04-12-2016, 23:08

Trzeba pamiętać, że importerzy mają ubezpieczenia na waluty do 6 miesięcy. Dolar od początku roku zdrożał jakieś 15-17%. Kiedy skończyły się ubezpieczenia walutowe producent zapewne podniósł ceny,

Epsona???

piotredy
05-12-2016, 09:48
Dobrze sprawdziłeś? Z tego co widzę to towar z ekspozycji i dostępny w wybranych sklepach?

Szczerze jak będzie miał ryskę na zewnątrz to mi to przeszkadzało nie będzie ma być to urządzenie nowe. Jeśli coś będzie zniszczone od środka to oddam. Tylko pytanie czy to sprzęt z ekspozycji czy ze zwrotu jakiegoś.

piotredy
05-12-2016, 11:25
Ok teraz to sprawdziłem bo szczerze nie widziałem adnotacji towar z ekspozycji (raczej był nowy). Okazało się, że zamówiłem ostatnią sztukę nową i status zmienił się na ekspozycję.

spiritus
02-01-2017, 16:26
piotredy

I jak wrażenia z epsona? Daje radę?
Ja na chwilę obecną już mam jakieś 2200 zeskanowanych negatywów ;)

hostman22
04-01-2017, 01:33
on skanuje wszystkie ramki jednocześnie?

spiritus
04-01-2017, 01:47
on skanuje wszystkie ramki jednocześnie?

Co masz na myśli?

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeżeli chodzi Ci o skanowanie negatywów to wkładasz pasek na którym masz 6 klatek i robisz podgląd, soft automatycznie wyszukuje zdjęcie i wycina je sobie. Później ustawiasz z jakimi ustawieniami ma to się skanować (dpi, rozmiar, krzywe i inne bajery) i skanujesz.

hostman22
04-01-2017, 23:48
o to, to... dzięki :)