Zobacz pełną wersję : Oddali mi pieniądze za D5500, co kupić?
Pugilares
01-12-2016, 22:47
Miałem przez rok D5500. Aparat bardzo mi się podobał, poza jedną wadą - nie trafiał autofokusem, gdy założyłem mu 85 1.8 lub 35 1.8.
Kilka razy był kalibrowany na Łopuszańskiej i niewiele to dało.
W końcu oddałem do sprzedawcy zwracając się z uprzejmą prośbą o wymianę na nowy, sprawny.
Sprzedawca nie chciał dać nowego, sprawnego, tylko oddał pieniądze.
Więc mam parę groszy, tylko co zrobić z tymi pieniędzmi?
Kupić nowego D5500 - może będzie wszystko super, albo koszmar zacznie się od początku.
Czy ktoś z obecnych tutaj ma D5500, używa z jasnymi obiektywami przy otwartej przysłonie i nie narzeka na celność AF?
Mógłbym dołożyć i nareszcie kupić sobie pełną klatkę, ale chyba Nikon nie ma w ofercie aparatu FX z ekranem dotykowym? Popstrykałem z dotykiem i teraz nie wyobrażam sobie już, żebym miał płacić własne ciężko zarobione pieniądze za aparat, w którym pole AF trzeba mozolnie wybierać wybierakiem.
D500 za duży i za drogi dla mnie jak na aparat DX.
D5600 - może tu poprawili AF? Chyba złudzenia.
Po tych przejściach, jakie miałem chętnie skorzystałbym z okazji i przeszedłbym do innej stajni, np. Sony, ale mam za dużo obiektywów Nikkor.
Jakieś pomysły?
nikoniarz
01-12-2016, 22:58
D7200- niezbyt duży, niezbyt drogi, bardzo praktyczny... Albo nawet i D7100 który ma obecnie bdb cenę.
Edit:
Umknęło mi, że musi być dotykowy ekran... No cóż... :)
Miałeś pecha. Najlepszym wyjściem jest zakup sprawnego D5500.:shock:
silver surfer
01-12-2016, 23:06
Kup D7200 lub ewentualnie d7100 sporo zyskasz m. in na AF i ogólnej ergonomii niestety ekranu dotykowego nie mają dodatkowo będziesz miał mikrokalibrację w body jak by był problem z trafianiem AF.
Lub zaczekaj do wiosny i kupisz D500 za 6 tysięcy.:-?
Pugilares
01-12-2016, 23:16
Mogę chwilę poczekać i tak planowałem przeczekać święta i po nowym roku zacząć na serio szukać ofert, ale do wiosny może wytrzymam.
6 tysiaków to pewnie będzie ale za nowe D7xxx :)
ZbyszekS
02-12-2016, 00:12
Albo na 7300 który może z "dotykiem" będzie czekaj, albo... 5500 powtórz. Miałeś felerny egzemplarz po prostu.
Pugilares
02-12-2016, 00:17
Rozważam, czy nie kupić D5500 lub D5600 przez internet, sprawdzić na spokojnie z moimi obiektywami i gdyby nie trafiał, to odesłać. Powstrzymuje mnie tylko sumienie, bo myślę sobie, że to nie jest całkiem fair wobec sprzedawcy. Ale jeśli by trafiał, to wszyscy byliby zadowoleni.
ZbyszekS
02-12-2016, 00:20
To wybierz sklep typu MM lub S. Ceny nie najwyższe i 30 dni na zwrot.
Ostatnio tak wybieram szkła...
Jak już mowa o czekaniu do wiosny, to teoretycznie na wiosnę powinien wyjść d7300 - nie licząc D7100 na którego trzeba było poczekać 2 i pół roku, to poprzednicy ukazywali się prawie równo co 2 lata:
D90: 08.2008
D7000: 09.2010
D7100: 02.2013
D7200: 03.2015
Wychodzi na to, że wiosną pora na następcę D7200. Pytanie czy rzeczywiście tak będzie, po drugie czy warto czekać. No i pewnie będzie trzeba zapłacić podatek od nowości.
Jeśli możesz to poczekałbym i kupił po nowym roku... ceny zazwyczaj po świętach spadają, ludzie sprzedaję nietrafione prezenty czasami.
Rozważam, czy nie kupić D5500 lub D5600 przez internet, sprawdzić na spokojnie z moimi obiektywami i gdyby nie trafiał, to odesłać. Powstrzymuje mnie tylko sumienie, bo myślę sobie, że to nie jest całkiem fair wobec sprzedawcy. Ale jeśli by trafiał, to wszyscy byliby zadowoleni.
Jeśli chcesz mieć jasne obiektywy to w Nikonie kupuj TYLKO body z mikroregylację AF.
Sam miałem podobne przygody z ich serwisem.
Szansa na to, że trafisz na body i dwa jasne obiektywy , które będą trafiały w punkt jest bliska zeru.
Serwis Canona na ogół potrafi zrobić tę kalibrację, Nikona na ogół nie.
Po co wydawać kasę na body, które na 90% będzie Ciebie stresować ??
Jeśli polubiłeś D5500 za dotykowy ekran i nie potrzebujesz nic więcej z wyższej linii D7xxx to bierz śmiało D5500 teraz bo coś czuję że ceny niedługo nie będą atrakcyjniejsze, D5600 już jest na rynku, D7300 może być na wiosnę, a może na koniec roku, ja zawsze unikam wyczekiwania zwłaszcza jak na to mam kasę.
Z tego właśnie powodu (wieczna kalibracja) dokupiłam fuji x-T1 i o BF FF zapomniałam. Nawet przez pierścień pasują nikkory do niego. Nawet szybkośc af-u wystarcza. Nikon leży w szafie i zabierany jest tylko na wydarzenia sportowe gdzie także gubi się w af-c i to dość często :)
Nie ma co histeryzować z tym kalibrowaniem, teraz tamron i sigma już mają swoje usb dock, a generalnie nikkory nie mają takich problemów, zresztą kalibracje czyli dopasowanie obiektywu do naszego aparatu wystarczy wykonać raz jeśli jest to wymagane i przy nowym sprzęcie jest to darmowa usługa.
Pugilares
04-12-2016, 00:11
Mikroregulacja chyba by nie pomogła, bo AF trafiał prawie dobrze (tzn. niewielki powtarzalny FF, co można nawet uznać za fajne) polami po lewej stronie kadru, a polami po prawej stronie robił spory FF, poza jednym punktem w górnym prawym rogu, którym robił duży BF. Mikroregulacja to softwarowe korygowanie wszystkich pól AF +/- o tą samą wartość - ?
Aparaty 7200, 7100 nie podchodzą mi, bo a. brak dotyku, bez którego już sobie nie wyobrażam fotografowania w roku 2017 i następnych, b. brak ruchomego ekranu, c. za duże wymiary i waga, d. gorsze wideo niż w 5500.
Czyli muszę brać albo drugiego 5500, może będzie miał lepszy AF, ew. Fuji z przejściówką.
Pugilares
08-12-2016, 23:53
Kupiłem nowego D5500 z obiektywem AF-P 18-55 VR. Trafiła się dobra promocja. Tym razem oglądanie zrobionych zdjęć to przyjemność. Nie widzę w ogóle potrzeby wysyłania do kalibracji. Popstrykałem z moimi obiektywami 35 1.8 i 85 1.8. Kitowy obiektyw AF-P to świetna rzecz - autofokus działa szybko i cicho.
Tak z ciekawości, AF działa przy kręceniu filmów? Bo jak nie, to co z cichego AF?
(W d7100 nie działa...)
Dopisek: mam na myśli AF-C.
Pugilares
09-12-2016, 20:31
Tak z ciekawości, AF działa przy kręceniu filmów? Bo jak nie, to co z cichego AF?
(W d7100 nie działa...)
Dopisek: mam na myśli AF-C.
Można włączyć ciągły autofokus i on pracuje w czasie nagrywania wideo. Z tym obiektywem AF-P działa to o wiele lepiej, niż z obiektywem AF-S. Tzn. jest o wiele ciszej i sprawniej. Rzadko używam tej funkcji, bo wolę inaczej ustawiać ostrość, ale jest taka możliwość. Oprócz tego pierścień ręcznego ustawiania ostrości w tym obiektywie AF-P obraca się bardzo fajnie - z odpowiednim oporem i "miękko". Nadaje się więc do ręcznego ostrzenia przy wideo. Jeszcze nie rozgryzłem wszystkich ustawień, ale zdaje mi się, że przy nagrywaniu wideo automatycznie wyłącza się stabilizacja w obiektywie AF-P. Takie rozwiązanie mi pasuje, bo nie lubię skoków jakie wychodzą na filmie przy włączonej stabilizacji i nie muszę wachlować przełącznikami, gdy robię zdjęcia i nagrywam filmik pomiędzy zdjęciami.