PDA

Zobacz pełną wersję : AF w 50/1.8 G

Hird
01-12-2016, 09:44
Witam, prawie 3 lata temu kupiłem 50/1.8 G i wtedy jeszcze byłem na etapie testowania, porównywania itp. więc z 3 sztuk wybrałem 1, której nie mogłem nic zarzucić odnośnie AF. Ostatnio coś mnie naszło i całą rolkę i potem sporo zdjęć na cyfrówce robiłem i widać ewidentnie, nie trzeba nic testować, przy normalnym fotografowaniu widać, że obiekty z bliska i z daleka ma front focus. Wkurzyłem się, bo nigdy bym nie pomyślał, że obiektyw, który jest rzadko używany potrafi się rozjechać. Obiektyw miał 2 lata gwarancji,więc się skończyła, a na aparaty też już dawno gwarancji nie mam. Czyli zostaje mi teraz wydać 200-300zł na kalibracje ? I jak taka kalibracja ma wyglądać ? mam wysłać obiektyw czy obiektyw z aparatem ? Nie bardzo też chce wysyłać obiektyw z aparatem, by tylko z jedną puszką dział okej, a w żadnym nie ma mikroregulacji. Może pytania i sam problem trochę jak bym kupił dopiero swój 1 jasny obiektyw, ale po prostu nigdy nie zawracałem sobie głowy kalibracjami, testami itp. po prostu robiłem zdjęcia.

DawiX
01-12-2016, 10:30
Mi się 50 rozjechała po 2 msc używania, od tak po prostu nagle FF.

Sam obiektyw jak oddasz to może okazać się, że puszka też wymaga kalibracji.
Masz inne szkła jeszcze ?
Jaki aparat ?

Hird
01-12-2016, 11:55
Na D5100 widać FF, którego nie było, a z 2 F75 trafiał idealnie, teraz jest minimalny ff. Dlatego nie chce by ustawili mi szkło pod D5100 a wtedy z analogami nie będzie trafiać, więcej robię analogiem.
Mam jeszcze 35/1.8 DX i 18-105 DX i one trafiały i trafiają i nic się z nimi nie dzieje, reszta szkieł to AF-D ale je podpinam pod analoga i z nimi problemów jeśli o af chodzi to nie ma i manualne szkła. Gdybym miał pewność, że po kalibracji af będzie prawidłowo działa z wszystkimi puszkami to i bym zapłacić ( nie małą ) kwotę za tą kalibracje.

tbogdanowicz
01-12-2016, 18:43
Dla tego trzeba kupować "kundle", które mają przyrządu do kalibracji w domu :-).

- - - - kolejny post - - - - - -

Dodam że sam moje wszystkie szkła Nikkory, ale coraz częściej patrzę na stałki od konkurencji.

tbogdanowicz
01-12-2016, 19:54
Teraz przeczytałem jak super gramatycznie napisałem. Ale dwa razy przerywałem pisanie tego zdania :-).

Hird
02-12-2016, 07:19
Na Sigme art 50/1.4 patrzyłem, ale jest ponad 3 razy droższa od nikkora, nie potrzebuje 1.4 i nikkor jest dużo mniejszy i lżejszy, sigma waży więcej niż moje body i wszystkie filtry mam 58, a Tamron różni się tym, że jest też ponad 3 razy droższy od nikkora, bo ma stabilizacje. Sigmą się pobawiłem i rozważałem nawet zmianę, ale nikkor został. Carl Zeiss Planar 50/1.4 lub Voigtlander 58/1.4 odpadają, bo mam już manualną 50 i potrzebuje drugiej z AF.
Co radzicie zrobić z Nikkorem 50/1.8 G oddać samo szkło do kalibracji i liczyć, że będzie okej z wszystkimi puszkami ? Czy macie inną rade ?

C_K
03-12-2016, 16:03
Kup bezlusterkowca z matrycą aps-C i zapomnij o bf i ff....no chyba ze zajmujesz się sportem i potrzebujesz mega szybkiego af-a.

tbogdanowicz
03-12-2016, 16:37
Wystarczy fotografować dzieci i nagle okazuje się że nie można zdążyć z ujęciem, bo mina już nie taka, świeczki na torcie zdmuchnięte, albo huśtawka w innej fazie ruchu. Może w tych najnowszych już poprawiono szybkość AF, ale 2-3 lata temu w wakacje porównywałem z ciekawości na placu zabaw jakieś Sony sąsiada i mojego D7100 i różnica była zauważalna.

PiKa
03-12-2016, 17:32
Pytanie, jakie sony.

nikoniarz
03-12-2016, 17:42
Wystarczy fotografować dzieci i nagle okazuje się że nie można zdążyć z ujęciem, bo mina już nie taka, świeczki na torcie zdmuchnięte, albo huśtawka w innej fazie ruchu. Może w tych najnowszych już poprawiono szybkość AF, ale 2-3 lata temu w wakacje porównywałem z ciekawości na placu zabaw jakieś Sony sąsiada i mojego D7100 i różnica była zauważalna.

Może też napisz jakie szkło, bo to też wiele zmienia...

Hird
04-12-2016, 16:28
Ja body / system dobieram patrząc na obiektywy. Nie potrzebuje miniaturyzacji, po za tym D5100 jest dla mnie akurat, nie za duży nie za mały, śmieszy mnie mały bezlusterowiec z wielki jasnymi obiektywami, lub długimi, bo 2 adaptery + obiektyw :-P . Mały aparat z aps-c i mały obiektywem dający obrazek jak lustrzanka, spoko, ale mały aparat z wielkim, drogim i ciężkim obiektywem to zatracenie idei bezluster. Bardzo lubię D5100, lubię jaki daje obrazek, odpowiednia ilość Mpx, nie chce go zmieniać, jedynie brakuje mi w nim silnika by móc mieć af w AF-D i mikroregulacji. Dlatego jak już to myślałem o D7000 lub D7100.
Czy jest możliwość by w serwisie skalibrowali mi tą 50 pod 3 puszki ? Bo boje się, że po skalibrowaniu 50 przestanie trafiać z analogami, a będzie z D5100.
Kalibracje u nikona na prawdę kosztuje 200-300zł + koszty dostawy ?

nikoniarz
04-12-2016, 16:39
Czy jest możliwość by w serwisie skalibrowali mi tą 50 pod 3 puszki ?

Musieliby skalibrować szkło i wszystkie 3 korpusy...

tbogdanowicz
06-12-2016, 13:32
Pytanie, jakie sony.

Może też napisz jakie szkło, bo to też wiele zmienia...

Macie rację. Szczegółów nie pamiętam, jak napisałem - było to 2-3 lata temu, ale pamiętam że była to któraś alfa, którą sąsiad się zachwycał (świeży zakup). Obiektyw to był dawany z zestawie zoom.
Ja do 7100 miałem podpiętego Nikkora 18-70.

Porównanie wykazało że apart sąsiada ma zauważalne opóźnienie pomiędzy wciśnięciem spustu, a zrobieniem zdjęcia.
Do jakości samych zdjęć, nie miałem uwag, tylko to zauważalne opóźnienie mnie irytowało, bo dzieci biegały na placu zabaw, a później huśtały się na huśtawkach, prawie się nie zatrzymując. Oczywiście to opóźnienie mogło wynikać w równym stopniu z szybkości ustawiania ostrości przez moduł AF, jak i szybkości silnika w obiektywie i da się z nim żyć, ale niesmak pozostał. Miałem go w ręku kilka minut i uznałem że jeszcze mu trochę brakuje do szybkości lustrzanki.

DawiX
07-12-2016, 00:24
A jest aparat jakiś do 2tys (nie musi być lustrzanka) pod który da się podpiąć obiektywy Nikon F i nie będzie Ff ani BF ?

PiKa
07-12-2016, 02:12
Bez FF ani BF to chyba nawet nie może być lustrzanka ;)

DawiX
07-12-2016, 09:06
Więc co ?

Hird
07-12-2016, 09:11
Można ostrzyć na LV w lustrzance. Obiektywy nikona można do większości podpiąć, ale raczej o AF można zapomnieć, za to do Nikona jest problemem podpiąć cokolwiek innego.
Ja osobiście wole ustawianie ostrości przez detekcje fazy i wole patrzeć przez wizjer optyczny. Jakoś nie lubię ostrzyć na LV.
Z tego co się orientuje jest trochę bezluster do 2 tyś. Tylko, że to temat o tym, że rozjechał mi się AF w 50, a nie wybór aparatu :p

megasnajper
12-12-2016, 10:53
DawiX Nikon 1 z Ft-1