PDA

Zobacz pełną wersję : Poprawne ustawienie dioptrażu

lacov
28-11-2016, 04:26
Pytanie raczej ogóle bo ma chyba zastosowanie do każdego aparatu, ale jeśli nie trafiłem z odpowiednim działem to proszę o przeniesienie.
aparat d750

Czy dioptraż 0 jest na środku zakresu pokrętła czy gdzieś na początku? Na body nie ma zaznaczonego środka więc wstępnie zakładam, że 0 jest ok 7 kliknięcia kółka (naliczyłem 15).
Przy ustawieniu pokrętła na max w prawą stronę (czyli chyba +7) obraz jest mocno rozmyty. Od 0 w kierunku minusa nie bardzo potrafię określić najlepsze ustawienie. Celuję lewym okiem, w którym nie mam żadnej wady jednak mam wrażenie, że lepiej jest na -2 niż na 0. Dodatkowo przy wartościach od -2 do -max w zasadzie nie widzę różnicy. Jak to dziadostwo ustawić żeby nie miało negatywnego wpływu na wzrok?

fafniak
28-11-2016, 08:22
Patrzenie na bliskie odległości ma zawsze negatywny wpływ na nasz wzrok. Odpoczywamy patrząc w dal. Tak przynajmniej wynika z mojej rozmowy z okulista.
Biorąc to pod uwagę, nie ma szans na dobre ustawienie ;)

Ja ustawiam tak aby jak najbardziej wyraźne były cyferki w wyswietlaczu.

GonzoG
28-11-2016, 09:01
0 nie jest na środku, a to wiadomo chociażby ze specyfikacji aparatu. Korekta ma zakres -1 +3.
Poza tym jakie to ma znaczenie ?? Ustawia sie tak aby było ostro i tyle.

frogi
28-11-2016, 09:16
...Ja ustawiam tak aby jak najbardziej wyraźne były cyferki w wyswietlaczu.
Ja podobnie, na wartość nie zwracam uwagi - narazie wystarcza mi zakresu ;) :)

lacov
28-11-2016, 10:31
0 nie jest na środku, a to wiadomo chociażby ze specyfikacji aparatu. Korekta ma zakres -1 +3.
Poza tym jakie to ma znaczenie ?? Ustawia sie tak aby było ostro i tyle.
Trudno się z tym nie zgodzić :-)
Ja chciałem tylko wiedzieć.
Jest to zapisane gdzieś w instrukcji?

Jeżeli dobrze rozumiem to 0 będzie gdzieś w okolicy 3-4 kliknięcia co chyba pokryje się z rzeczywistością.
Zaczynałem podejrzewać, że wzrok mi się sypie i tego nie zauważyłem.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

frogi
28-11-2016, 11:03
...Jest to zapisane gdzieś w instrukcji?

...
Na stronie 29 wspominają o korekcji dioptrażu i w specyfikacji na stronie 478 :)

lacov
28-11-2016, 11:12
Co do instrukcji to najpierw patrzę tam, a dopiero później zatruwam Wam życie ;)

Co do specyfikacji to nie bardzo wiem gdzie ją znaleźć. Chyba, że mówimy o tym co jest na stronie producenta:
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d750/spec.htm
napisali, że regulacja jest od -3 do +1
U mnie wydaje się być ostro bliżej początku skali, ale w takim razie powinienem mieć sporą wadę wzroku (-2 dioptrie ? )

frogi
28-11-2016, 11:19
Co do instrukcji to najpierw patrzę tam, a dopiero później zatruwam Wam życie ;)

Co do specyfikacji to nie bardzo wiem gdzie ją znaleźć.
Specyfikacja jest w instrukcji :) Ale fakt - za wiele tam nie pisze, najistotniejsza informacja to ta aby się nie zranić przypadkowo palcem albo paznokciem w oko... :)

lacov
28-11-2016, 11:44
Wybaczcie mi moją upierdliwość.
Może w takim razie łopatologicznie mi ktoś wyjaśni. Mniej więcej w którym miejscu powinno być kółko nastawcze aby było możliwie blisko 0?

GonzoG
28-11-2016, 11:46
...
U mnie wydaje się być ostro bliżej początku skali, ale w takim razie powinienem mieć sporą wadę wzroku (-2 dioptrie ? )
Wadę wzroku to niech sprawdza okulista, a nie na bliżej nieokreslonej skali wizjera aparatu.

-2 to byś na pewno zaważył... A raczej nie zauważył co masz 5m przed nosem.