Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] St. Abbs Head
Z wczorajszej wyprawy na nocne zdjęcia do St. Abbs Head. Jako że jest to moja pierwsza przymiarka do nocnych kadrów wszelkie uwagi mile widziane.
Co do ustawień to jest to jedno naświetlanie 5s, f2.8, iso 4000.
Zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/30435198124_29e6107857_o-1.jpg
źródło (https://c5.staticflickr.com/6/5576/30435198124_29e6107857_o.jpg)
kurako92
26-11-2016, 22:11
Ciekawe :) mnie się podoba
ciacho23
27-11-2016, 00:05
Po co takie wysokie ISO? Nie lepiej było czas wydłużyć?
Sebastianito
27-11-2016, 00:56
ciacho23... żyłkę wytęż! Pomyśl przez chwil parę... może autor czas skrócić chciał aby "promienie" latarni złapać!
Fajne, dobrze, ze nie odszumiane na sile i gwiady nie wygladaja na plamki z painta...podoba sie.
Ja bym proponował złożyć ten kadr z przynajmniej dwóch fotek, dół osobno i góra osobno :)
Ja bym proponował złożyć ten kadr z przynajmniej dwóch fotek, dół osobno i góra osobno :)
Myślałem o tym i mam drugie zdjęcie, jednak flara z latarni jest zbyt duża i zbyt rozświetla dół nieba. Nie zauważyłem tego w czasie robienia zdjęcia, mae culpa :|. Natomiast praca powyżej jest wywołana z jednego pliku gdzie dół i góra był wywoływany oddzielnie, a póżniej sklejony z wykorzystaniem maski.
Zapytam tylko w jakim celu? Chodzi o nizsze ISO, czy jak?
Kadr kapitalny, ale ISO razi jak cholera.
Liczy się efekt , nie ISO, a ten jest dobry . Patrzmy na fotografie i na jej przekaz a nie tylko na technikalia
...Chodzi o nizsze ISO...
Dokładnie.
Dokładnie.
Sadze, ze dlugie naswietlanie by tutaj nie pomoglo, chodzilo raczej o zatrzymanie chwili a to przy nizszym ISO bylo by pewnie nie mozliwe i latarnia jak i okolice byly by plama, dodatkowo gwiazdy potrzebuja wysokiego ISO do "zatrzymania", chyba, ze planujesz osiagnac inny efekt...takie moje zdanie.
Sadze, ze dlugie naswietlanie by tutaj nie pomoglo, chodzilo raczej o zatrzymanie chwili a to przy nizszym ISO bylo by pewnie nie mozliwe i latarnia jak i okolice byly by plama, dodatkowo gwiazdy potrzebuja wysokiego ISO do "zatrzymania", chyba, ze planujesz osiagnac inny efekt...takie moje zdanie.
Pisząc "Dokładnie" miałem na myśli górną połowe foty, tą z gwiazdami :) Tak dla formalności, to gwiazdy aby były punkcikami na zdjęciu to aż tak wysokiego iso koniecznie nie potrzebują, to tylko jeden z elementów (iso, przysłona, ogniskowa...) jakie musimy brać pod uwagę robiąc fotki "zatrzymanych" gwiazd :)
Mi tam ISO nie przeszkadza tutaj. Ogólnie fajnie wyszło.