Zobacz pełną wersję : Statyw podróżny - Cullmann vs. Mantona vs. Rollei
Stoję przed wyborem statywu do podróży, ma być ultra mobilny i możliwie wysoki po rozstawieniu.
Generalnie w grę wchodzą trzy następujące, które mogę wyrwać w zbliżonych cenach (370-400zł):
Cullmann Magnesit X400
Mantona DSLM Travel
Rollei Compact Traveler No. 1
PLS o info odnośnie tych statywów jeśli ktoś miał styczność.
W ocenie proszę nie brać pod uwagę głowicy, tylko sam statyw - głowicę będę przekładać z Joby Gorillapod.
Używam Velbon Ultra REXi L (https://www.ephotozine.com/article/velbon-ultra-rexi-l-tripod-review-16157). Gdybym miał kupować ponownie to nie wybrałbym statywu z rozkręcanymi nogami tylko takimi, które są uwalniane klamrą zaciskową. Rozkręcane gdy się zakurzą lubią się blokować.
Czyli z tych które ja biorę pod uwagę to tylko Cullmann, w sumie jest też z nich najtańszy.
ps. sam masz skręcane nogi, rozumiem że dlatego polecasz zaciskane ;)
Z tą teorią, że nogi zaciskane twistem są gorsze od zaciskanych dźwignią, bo jak się zakurzą to się blokują, to byłbym ostrożny. Np statywy Gitzo za kilka tysięcy zł przeznaczone do najcięższych warunków terenowych mają blokady obrotowe.
Przy wyborze rodzaju blokady nóg decyduje raczej przyzwyczajenie użytkownika. Z tego powodu niektóre firmy produkują równolegle statywy różniące się wyłącznie sposobem blokady nóg np. Benro czy Triopo.
Tego statywu ktory wymieniasz nie miałem więc nie będę się wypowiadał. Natomiast odnośnie najniższej ceny to powiedziałbym tak, jeżeli będzie wykorzystywany okazjonalnie w przeciętnych warunkach to oczywiście można kupić tani, ale jeżeli będzie eksploatowany intensywnie albo w trudnych warunkach (woda, błoto, wiatr, obciążenie itd.) to wybór wg najniższej ceny, to kiepski wybór.
Pielgrzym
29-11-2016, 15:04
Zamiast na przyzwyczajenia, stawiałbym na doświadczenie, ewentualnie cierpliwość ;) Statyw blokowany szybciej się składa i rozkłada (podobnie jak kije trekkingowe), na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie powrotu do obrotowej blokady.
Jeśli statyw ma być mobilny, to dosyć istotna będzie długość po złożeniu i waga.
marekbbma
09-12-2016, 16:50
Ja mam Weifeng ST-540 i jest ok. 16o cm i nawet więcej. Lekki i tani.
Chyba tu najtańszy: https://*********.pl/statywy/statywy-fotograficzne-do-aparatu/statywy-kompaktowe/statyw-fotograficzny-st-540-162-cm.html
Można wydac kupę kasy na markę, ale czasem warto przejrzeć się chińskim podrubrykom.
Postawiłem na Cullmann'a, który jest Niemiecki i daje 10 lat gwarancji.
ps. wklejony link nie działa - zargwiazdkowany jest