Zobacz pełną wersję : D80 zmienić czy nie ?
jeszcze do wczoraj byłam zdecydowana kupić nowe body (D5500), bo bardzo irytowało mnie, że moje D80 wraz z obiektywem nie ostrzy mi zdjęć w ruchu jak trzeba. Oczywiście ma prawo nie ostrzyć. Aparat ma trochę lat, 83 tysiące na liczniku, z czego większość na szkle nikon DX 18-135 mm 3.5-5.6 G.
Zrobiłam test polegający na tym, że podpięłam pod dwa body obiektywy ustawiając takie same wartości ISO, czasu i przesłony. Zdjęcia tym razem w jpg.
Jeśli ktoś z Was chciałby mi poświęcić chwilę i ocenić, czy wymienić D80, czy też zostawić go na razie i zamiast ładować w nowe body dokupić 1, 2 fajne szkła - będę wdzięczna :).
D80 kontra D3100 (niestety tylko taki miałam do testów)
XXX
i w gorszych warunkach oświetleniowych, niestety czas zupełnie niedostosowany do poruszających się zwierząt. Było za ciemno, aby ustawić krótszy czas.
najpierw D80
XXX
i d3100
XXX
Co sądzicie ? Wymieniać body, czy kupić szkła? Budżet jaki przeznaczałam na body wynosił 3tys.
Czy wysłać aparat do serwisu (jakiego?) na czyszczenie itp.?
- - - - kolejny post - - - - - -
nie mam pojęcia czemu mi zdjęcia nie wchodzą, ale pracuję nad tym /////////// mam nadzieję, że teraz widać
zdjęcia z dropboxa linkuj tylko
Między D80, a D3100 nie ma większej różnicy w matrycy, moim zdaniem nawet ta w D80 daje ładniejsze kolorki jeśli jpg, więc porównanie nic ci nie da, od D3200 i D5100 są już matryce dużo lepsze i tu żeby je wykorzystać przydałby sie lepszy obiektyw niż ten co masz.
Chcąc zakupić D5500 idziesz w skrajność, którą nikt chyba nie polecał, za to wymieniany był często D5200 i D5300, a nawet D3300 z świetną matrycą, masz też D7100 świetny.
Co do obiektywu, każdy zaproponuje sigme 17-50 ze względu na cenę/jakość.
niestety innego nikona do testów nie mam :(, ale zdjecia już chyba chodzą... to co dziś zrobiłam na szybko
Ja nadal nie mam tych zdjęć. Pomyśl o D7000-ja się przesiadłem z D3100 i jestem bardzo zadowolony.
tbogdanowicz
23-11-2016, 22:11
Długo używałem D80 i oceniam go jako całkiem przyzwoity aparat. Matryca daje ładne kolory, AF jest całkiem sprawny pomimo małej ilości punktów. Jeśli porówna się z nowymi konstrukcjami, to faktycznie może brakować wyższego ISO, ale do zdjęć w dobrych warunkach lub ze statywu jest wystarczające.
Może lepiej kupić jaśniejszy obiektyw (na początku będzie Ci ciężko się przyzwyczaić do małej głębi ostrości)? AF będzie miał lżej, ISO nie będzie trzeba tak podnosić, czasy się skrócą... Gdy można bawić się głębia ostrości, to naprawdę inna fotografia.
jurkarol
23-11-2016, 22:37
Zostaw sobie d80 bo zatesknisz kiedyś: ) a za niego maks. 400zl - czy warto?
d80 nie sprzedam :), bo to ciągle dobry aparat :). Zostanie dla córki :)
Dawać go serwisu na czyszczenia ? Jak myślicie???
Co do szkieł: No właśnie SIGMA 17-50 ? Czy Nikkora 50 1.8 ?
Pomiędzy matrycą D80 a D3100 jest duża różnica. D3100 ma matrycę mniej szumiącą od D90. Natomiast ergonomia i możliwości D80 są o wiele większe od D3100. Jakbym miał wymieniać D80 na coś nowszego, to minimum na D7k - ergonomia na takim samym poziomie i matryca dużo lepsza + kilka innych dodatków.
nikoniarz
24-11-2016, 18:56
D3100 ma matrycę mniej szumiącą od D90.
Jak dla mnie różnica na poziomie 1/3 EV (D3100 vs. D300). Miałem D3100 równolegle z D300 i sprzedałem tego pierwszego. Różnica w matrycach marginalna, ale funkcjonalność korpusów bez porównania.
A co do tytułowych wątpliwości- przy ograniczonych funduszach brałbym D300/300s...
D 300 zostaje używana, bo nowej nigdzie nie widzę.
Jeśli zmienię D80, bo ciągle rozważam, to wymienię na któryś z serii 5xxx ew. 7100. Niby sprawa wymiany body powinna być prosta, a nie jest. Jeśli udałoby się trochę odratować D80 to chyba wolałabym zainwestować w szkła.
(...)moje D80 wraz z obiektywem nie ostrzy mi zdjęć w ruchu jak trzeba. Oczywiście ma prawo nie ostrzyć. Aparat ma trochę lat, 83 tysiące na liczniku(...) Czyli af działa obecnie gorzej niż wcześniej? Jeśli tak, warto przedmuchać czujnik af. Była tu gdzieś nawet instrukcja z obrazkami, ale nie pamiętam nazwy wątku, pewnie zaraz ktoś uczynny podlinkuje. Generalnie potrzeba gruszki, ułatwi to taka z elastyczną końcówką. Czujnik jest w dolnej części komory (nikon af sensor/czujnik af lub podobne frazy w grafikę gugla i powinno pokazać). Uważać, żeby gruszka była czysta (bez talku, jeśli kupowana w aptece) i żeby końcówką nie dotknąć czujnika. Dmuchamy przy podniesionym lustrze (wytłumaczone w instrukcji aparatu).
PS
Nie widać zdjęć
Nie doczytałem... ile kasy chcesz wyrzucić? Bo może na D5 starczy?
andystar
27-11-2016, 19:20
Mam D7100 i kilka niezłych obiektywów ale własnie kupiłem D80 . Jest świetny do przeróbki do fotografii w podczerwieni. Trzeba tylko rozebrać go całego i wymienić filtr przed matrycą.
nie.Znajomy
27-11-2016, 19:40
Mam D7100 i kilka niezłych obiektywów ale własnie kupiłem D80 . Jest świetny do przeróbki do fotografii w podczerwieni. Trzeba tylko rozebrać go całego i wymienić filtr przed matrycą.
d80 dobry jest już chyba tylko do tego
do normalnego fotografowania słuabo się nadaje
Całe szczęście że sprzedałem parę miesięcy temu D80 jeśli już nie nadaje się do normalnego fotografowania :shock:
Czyli af działa obecnie gorzej niż wcześniej? Jeśli tak, warto przedmuchać czujnik af. Była tu gdzieś nawet instrukcja z obrazkami, ale nie pamiętam nazwy wątku, pewnie zaraz ktoś uczynny podlinkuje. Generalnie potrzeba gruszki, ułatwi to taka z elastyczną końcówką. Czujnik jest w dolnej części komory (nikon af sensor/czujnik af lub podobne frazy w grafikę gugla i powinno pokazać). Uważać, żeby gruszka była czysta (bez talku, jeśli kupowana w aptece) i żeby końcówką nie dotknąć czujnika. Dmuchamy przy podniesionym lustrze (wytłumaczone w instrukcji aparatu).
PS
Nie widać zdjęć
oooo to by się przydało :)
ogólnie to zastanawiam się czy robić samemu, czy wysłać do serwisu.
po zrobieniu serii zdjęć to w sumie on nie najgorzej radzi z fotami w statyce. Zaczynam rozważać, czy nie lepiej kupić np. sigmę 70-200 2.8 albo ew. coś tańszego, ale tu wchodzi w grę tylko stałka 85mm. Poza tym czytam, oglądam fotki, patrzę czym robią ludzie foty zwierzakom. Decyzja w sumie ciągle nie podjęta.
ps. zdjęć nie widać, nie wiem czemu :(
jurkarol
27-11-2016, 22:14
Całe szczęście że sprzedałem parę miesięcy temu D80 jeśli już nie nadaje się do normalnego fotografowania :shock:
No poty mnie oblaly... To ten co ja kupilem? I nic nie powiedziałes...
hej mam d3200 od niedawna d300 i poza ergońomia w d300 na korzyść d300 to jedyna korzyść d3200 to matryca 24 mpx nie widzę różnic widzę bardziej ze popełniałem podStawowe błędy np obiektyw 55-300 z uv ostrzy owiele gorzej niż bez ńiej :) i chyba z tej perSpektywy kupiłbym tańsze używane body i 50 mm 1.8 g
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
hej mam d3200 od niedawna d300 i poza ergońomia w d300 na korzyść d300 to jedyna korzyść d3200 to matryca 24 mpx nie widzę różnic widzę bardziej ze popełniałem podStawowe błędy np obiektyw 55-300 z uv ostrzy owiele gorzej niż bez ńiej :) i chyba z tej perSpektywy kupiłbym tańsze używane body i 50 mm 1.8 g
Weź się ogarnij i pisz po polsku.
Niedobrze się robi patrząc na coś takiego.
A "pisane telefonem" to nie jest wytłumaczenie.
nie.Znajomy
27-11-2016, 22:37
nie ma potrzeby udawać głupa i zaklinać rzeczywistości
każdy kto trochę poużywa tego czy owego dobrze wie o czym mowa
widuję kolegę w rawkach czyli obróbka mu nieobca
o ślepotę też nie podejrzewam
Zamiast usilnie próbować obrażania naucz się pisać z dużych liter i spróbuj używać interpunkcji, nikt nie twierdzi że D80 bije nowe matryce ale nadal daje świetnej jakości obrazek, a świadomy użytkownik zna ograniczenia takiego aparatu jak i zalety nowych matryc, wiec jak dla mnie słabe jest napisanie że D80 nie nadaje się do normalnego fotografowania.
nie.Znajomy
27-11-2016, 22:57
jako jedyna puszka w domu - nie nadaje się bo ma więcej ograniczeń niż dziś się od fotokamery oczekuje
nikogo nie obrażam a przynajmniej nie miałem takiego zamiaru
oooo to by się przydało :)
ogólnie to zastanawiam się czy robić samemu, czy wysłać do serwisu.
po zrobieniu serii zdjęć to w sumie on nie najgorzej radzi z fotami w statyce. Zaczynam rozważać, czy nie lepiej kupić np. sigmę 70-200 2.8 albo ew. coś tańszego, ale tu wchodzi w grę tylko stałka 85mm. Poza tym czytam, oglądam fotki, patrzę czym robią ludzie foty zwierzakom. Decyzja w sumie ciągle nie podjęta.
ps. zdjęć nie widać, nie wiem czemu :(
Generalnie przy używaniu aparatów z wymienną optyką warto wyrobić sobie nawyk używania gruszki.
D80 nie ma mikroregulacji, więc temat wymiany i tak wróci.
Instrukcja wstawiania obrazków powinna być w dziale dotyczącym forum.
Instrukcja wstawiania obrazków powinna być w dziale dotyczącym forum.
one były widoczne. Foty umieściłam na photos.google, a po zmianach na nowe sypia mi się linki :(. Przy starej picassie nie miałam takich problemów.
madebyzosiek
28-11-2016, 09:30
one były widoczne. Foty umieściłam na photos.google, a po zmianach na nowe sypia mi się linki :(. Przy starej picassie nie miałam takich problemów.
Proponuję zaprzyjaźnić się z Dropboxem, bardzo łatwo i pod pełną kontrolą jest ;)
(Instrukcja jak umieścić na forum zdjęcie z Dropboxa) https://www.dropbox.com/s/th8jvamxip21toc/zdjecia_na_forum_z_dropbox.pdf?dl=0
Co do D80, to nie wiem, nie mam, ale kupiłem D200, pewnie też nie potrafi zdjęć robić, a jednak większość moich zagadek obskakuje :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/DSC_0001-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/ij0dkuw2aly8dlo/DSC_0001.jpg)
A i widoczki jakoś wychodzą...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/DSC_0011-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/vnc912gqlvk3c66/DSC_0011.jpg)
Więc coś tam ta matryca jeszcze rejestruje pomimo upływu lat ;)
...
D80 nie ma mikroregulacji, więc temat wymiany i tak wróci.
...
Ale, jak czytałem, to był ostatni model Nikona który przechodził sprawdzanie i regulację AF przed wyjściem z fabryki. Może to legendy, ale użytkownicy d80 raczej często nie narzekali na ff/bf. Miałem, potwierdzam, biorąc oczywiście poprawkę na mniej wymagającą matrycę.
Już się trochę pogubiłem w tym wątku, ale czy koleżanka ma jakiegoś Nikkora 50 mm? Proponuję zmiany w fotografii zacząć od zakupu tego obiektywu, choćby wersji D ze śrubokrętem, która to całkiem sprawnie ostrzy, daje fajne kolorki i lekko "nerwowy" bokeh, a kosztuje niewiele ponad 300 zł (używany).
Jakby D200 regulacje miał, to całkiem możliwe, że zostałby ze mną dłużej. Chociaż faktem jest, że musiałbym wprowadzić naprawdę niewielkie korekty. Sam aparat natomiast bardzo fajny i w dłoni i pod względem obrazka, obecnie także ceny.
madebyzosiek
28-11-2016, 10:12
Ale, jak czytałem, to był ostatni model Nikona który przechodził sprawdzanie i regulację AF przed wyjściem z fabryki. Może to legendy, ale użytkownicy d80 raczej często nie narzekali na ff/bf. Miałem, potwierdzam, biorąc oczywiście poprawkę na mniej wymagającą matrycę.
Tu jednak bardziej o celność szkieł chodzi, bo D80, pewnie jak i D200 może mieć AF wzorcowy, a jak szkło ma BF/FF to nic nie pomoże... Ja ostatnio miałem przez kilka godzin 50 1.4D Made in Japan. Pięknie ostrą z FF takim, że na D7100 i D300s regulacja poszła na +19, żeby było ostro w punkcie, a nie przed. No i o ile na D7100 i D300s była użyteczność pełna, to na D200 nieużywalne szkiełko, pewnie na analogach tak samo... I wróciło niestety skąd przyszło, a szkoda, bo ostrość na 1.4 wyrywała z butów :)
Jakby D200 regulacje miał, to całkiem możliwe, że zostałby ze mną dłużej. Chociaż faktem jest, że musiałbym wprowadzić naprawdę niewielkie korekty. Sam aparat natomiast bardzo fajny i w dłoni i pod względem obrazka, obecnie także ceny.
Tego jednego gadżetu mi brakuje... Chociaż ja też próbuję szukać szkieł, które nie wymagają korekty, lub wymagają małej. Ale przykładowo Sigma 105 2.8 OS Makro na D7100 ma FF na +7, na D300s na +3, a na D200 celna jest i idealna jakby... ;)
jurkarol
28-11-2016, 11:50
Ponadto matryca CCD pozbawiona jest efektu migawki roletkowej, co juz w CMOS występuje: naświetlanie wszystkich senseli na raz w CCD - a nie po kolei kolumnami jak w CMOS. Obecnie ma to znaczenie tylko przy używaniu migawki elektronicznej.
Weź się ogarnij i pisz po polsku.
Niedobrze się robi patrząc na coś takiego.
A "pisane telefonem" to nie jest wytłumaczenie.
OK, postaram się [emoji106] życzę ci pełnej satysfakcji z kontrolowania stylistyki i gramatyki na forum, bo rozumiem ze to jest najważniejsze dla ciebie [emoji106][emoji106][emoji102][emoji275]
nikoniarz
28-11-2016, 23:19
OK, postaram się
To dobrze, bo świadczy to tylko o Tobie...
Po co piszecie bez związku z tematem? Wypowiedzi (łącznie z tą moją) do skasowania.
madebyzosiek
29-11-2016, 17:03
Po co piszecie bez związku z tematem? Wypowiedzi (łącznie z tą moją) do skasowania.
Myślę, że po to, aby zwrócić uwagę koledze, że z szacunku do innych forumowiczów należałoby stosować się do zasad netykiety. A jedna z nich mówi, że pisząc po polsku używa się języka polskiego w całym zakresie... Także z polskimi znakami i interpunkcją...
sokół wędrowny
29-11-2016, 21:01
Forma i merytoryczność powinny iść w parze ...
D80 to dziadek jakby nie było, premiere miał w 2006 roku, ciekaw jestem jak będzie wyglądało to w 2026 roku, pędu za megapikselami już niema takiego, a wszystkie nowe modele to kosmetyka, jeśli nikon nie zrobi rewolucji w 2017 roku to chyba D80 nadal będzie taniutką tanią lustrzaneczką :)
Myślę, że po to, aby zwrócić uwagę koledze, że z szacunku do innych forumowiczów należałoby stosować się do zasad netykiety. A jedna z nich mówi, że pisząc po polsku używa się języka polskiego w całym zakresie... Także z polskimi znakami i interpunkcją...
Nie bardzo widzę merytoryczny sens w czepianiu się ogonków i przecinków. Jeśli koledzy nie zrozumieli merytoryki mojej wypowiedzi to mi przykro bo to świadczy o was.
Czytające takie czepki dla nabicia postów czuje się osłabiony i rozbawiony.
Zapisałem się tu szukając ludzi z którymi można merytorycznie popisać o swoim hobby tudzież pasji. Ale coraz bardziej myśle ze to zgraja śmiesznych zgredkow. Zadufanych w sobie wielkich fotografów. Na taka refleksje mnie wzięło czytając czepki do ogonków.
Posta pisałem z tabletu szybko i późno mój wzrok niestety nie wyłapał ze wyszły chińskie znaki oprócz tego, biegal synek nie chce sie w ten sposób tłumaczyć bo nie mam z czego ale uważam wasze posty za co najmniej śmieszne pozdro.
madebyzosiek
30-11-2016, 07:58
Nie bardzo widzę merytoryczny sens w czepianiu się ogonków i przecinków. Jeśli koledzy nie zrozumieli merytoryki mojej wypowiedzi to mi przykro bo to świadczy o was.
Czytające takie czepki dla nabicia postów czuje się osłabiony i rozbawiony.
Ale to nabicie postów, to ma mieć na celu autopromocję, czy coś? Bo teraz to ja się czuję rozbawiony...
Zapisałem się tu szukając ludzi z którymi można merytorycznie popisać o swoim hobby tudzież pasji. Ale coraz bardziej myśle ze to zgraja śmiesznych zgredkow. Zadufanych w sobie wielkich fotografów. Na taka refleksje mnie wzięło czytając czepki do ogonków.
No miło, bo cel zapisu słuszny, ale powiedz czy jak spotykasz kolegę, lub w domu z rodziną rozmawiasz, to próbujesz mówić poprawnie, czy też wychodzisz z założenia, że "ogonki" nie mają znaczenia i walisz bykami językowymi?
Posta pisałem z tabletu szybko i późno mój wzrok niestety nie wyłapał ze wyszły chińskie znaki oprócz tego, biegal synek nie chce sie w ten sposób tłumaczyć bo nie mam z czego ale uważam wasze posty za co najmniej śmieszne pozdro.
Nie musisz się tłumaczyć, to nie szkoła. Tam dostałbyś pałę i szlaban na tableta. Tu wystarczy się pilnować i pisać jednak z "ogonkami", bo słowotoku bez ładu i składu nie chce się czytać, bez względu na jego merytoryczność... Spróbuj sobie może na spokojnie zobaczyć jeszcze raz co nam napisałeś, no i pomyśl dlaczego te czepki...
leighadams
30-11-2016, 08:11
Za radą wyżej, przeczytaj jeszcze raz swoje posty #18 i #36 i zobacz czy widać różnicę...
Który się czyta przyjemniej??
Ale to nabicie postów, to ma mieć na celu autopromocję, czy coś? Bo teraz to ja się czuję rozbawiony...
No miło, bo cel zapisu słuszny, ale powiedz czy jak spotykasz kolegę, lub w domu z rodziną rozmawiasz, to próbujesz mówić poprawnie, czy też wychodzisz z założenia, że "ogonki" nie mają znaczenia i walisz bykami językowymi?
Nie musisz się tłumaczyć, to nie szkoła. Tam dostałbyś pałę i szlaban na tableta. Tu wystarczy się pilnować i pisać jednak z "ogonkami", bo słowotoku bez ładu i składu nie chce się czytać, bez względu na jego merytoryczność... Spróbuj sobie może na spokojnie zobaczyć jeszcze raz co nam napisałeś, no i pomyśl dlaczego te czepki...
Widzę co napisałem ale ... nie ma opcji edycji po pewnym czasie /przynajmniej jej nie widzę/. Nadal nie widzę związku z tematem. A z tego co widzę to forum dotyczy Fotografii a nie ortografii i gramatyki. Tak jak napisałem postaram się nie odpowiadać na posty na szybko i to jak dla mnie kończy tą dyskusje.
Generalnie nie mam zamiaru się spierać o takie pierdoły ale dla waszej satysfakcji przesyłam post pewnie bardziej po Polskiemu choć ten jezyk nigdy nie należał do najprostszych a raczej do 7 najtrudniejszych. :) ;p
posiadam dwa body d3200 i d300:
Zalety do 3200, nowszy, 24 mpx, mniejszy, lżejszy, nowocześniejszy, szybki dostęp do programów tematycznych, wady: tylko obiektywy Af-S, szkła manualne chodzą jedynie w trybie M., nie testowałem szkieł AF
Zalety d300: mimo znacznie większego ciężaru większa ergonomia używania, przyciski są w intuicyjnych miejscach(po przyzwyczajeniu) mimo lat fajne body. Wady ciężar, rozmiar vs d3200
Podsumowując obydwa body nie są pełną klatka wiec warto kupić dobre szkła 35mm lub 50 mm
Porównując zdjęcia nie wiem czy wypowiem się poprawnie ale te które robię d300 maja znacznie częściej ostrość jak żyleta w punkcie.
Podsumowując 2: raczej będę rozpatrywał sprzedaż d3200.
no i mam finał moich rozważań już w domu :). Po 3 tygodniach czytania testów, postów na forum oraz przeglądania zdjęć doszłam do wniosku, że jedyny słuszny wybór to 7200 ;) :) :)
dziękuję wszystkim za pomoc :) i śmigam zgłębiać "tajniki" mojego nowego body :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/7200-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/325g86zyav2ipex/7200.jpg) (przy okazji próba wklejenia poprawnie zdjęcia na forum :)
No to świetny wybór na wiele wiele lat, teraz tylko pogodę zamówić ładną i można docierać nowiutka migawkę :)