PDA

Zobacz pełną wersję : kalibrować serwisowo d610

Septic
22-11-2016, 20:56
Posiadam d610 i kilka obiektywów. Aby zdjęcia były ostre muszę ustawić mikrokalibrację w przedziale +16 do +20.
Czy w związku z tym jest sens kalibrować w serwisie body aby wyregulować na +/- 0?
Czy jest sens? Poza mikrokalibracja na "0" odczuję jakość dodatkową korzyść?

zgera
22-11-2016, 21:59
Jeśli na kilku obiektywach masz zbliżony zakres mikrokalibracji to wygląda na to że body jest źle skalibrowane.
Pytasz czy kalibrować, dopóki mieścisz się w tym zakresie i celność jest ok to nie musisz, ale może się zdarzyć że przy kolejnych obiektywach może zabraknąć skali i wtedy kalibracja będzie konieczna.

artur0372
23-11-2016, 09:39
"Stosowanie funkcji korekty AF nie jest zalecane w większości sytuacji i może zakłócać normalne nastawianie ostrości — należy z niej korzystać tylko w razie konieczności."

precyzyjna korekta af (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52158/~/spos%C3%B3b-u%C5%BCywania-funkcji-precyzyjna-korekta-af)

Wysłałem w zeszłym roku D7000 bo też musiałem kalibrować na każdym szkle (miałem chyba trzy :-) ), ale nie tak mocno jak Ty.
Zapłaciłem 217zł. - regulacja AF, czyszczenie matrycy, usunięcie paprocha widocznego w wizjerze i koszt wysyłki.
Łapiesz końcowy zakres, ja bym słał. Jak masz na gwarancji to Ci zrobią za free.
Zrobili mi to w tydzień bo byłem "upierdliwy" wydzwaniałem, że zaraz święta i aparat potrzebny.

Septic
23-11-2016, 15:01
Artur...
Właśnie że względu na ten cytat który podałeś napisałem post....

Czy po serwisie zauważyłeś np. Lepsze działanie af w skrajnych pkt, albo szybszy ustawianie ostrości...?

artur0372
24-11-2016, 00:43
Wszystko było lepsze :-) N50 1.4G czy 35 1.8G DX - żyleta na pełnych dziurach - bez kitu.
Czy na skrajnych nie pamiętam bo częściej przekadrowuję, ale chyba było ok.

artur0372
05-12-2016, 18:15
I jak, wysłałeś?

Septic
06-01-2017, 04:37
Nie wysyłałem jeszcze. Dzwoniłem do serwisu i podali mi wtedy czas oczekiwania 3 tygodnie :/. Na świeta potrzebowałem aparat do zdjęć rodzinnych i dlatego też nie wysłałem. Najprawdopodobniej wyśle w tym miesiącu.
Jak wyślę i wróci z serwisu, zdam relacje i wyraże opinie, czy poza wartością korekty AF coś jeszcze się zmieniło.

Septic
25-01-2017, 22:01
Body wróciło z serwisu. Koszt 157,22 PLN brutto. Obiektywy które mam działają celnie przy zerowej kalibracji jeden będę musiał dać +3. Mam wrażenie że w ciemności szybciej łapie AF niż wcześniej.Może to efekt placebo, ale na pewno było warto wysłać do kalibracji. Minus za czas bez aparatu ok 1,5 tygodnia.
W wolnej chwili jak zrobię dłuższe testy , zdam pełniejszą opinie.

Dzięki artur0372.

jarzon
25-01-2017, 23:22
Septic, wysyłałeś aparat ze swoimi obiektywami, czy kalibrowali Ci do wzorca na miejscu?

Septic
26-01-2017, 00:04
Wysłałem samo body, na którym musiałem ustwiać korektę ok. +18. Kalibrowali mi do swojego wzorca.
Częśc obiektywów które mam, wczesniej działały na DX z zerową kalibracją, więc miałem pewnośc że są ok i że nie trzeba kalibrowac obiektywów.

jarzon
26-01-2017, 00:08
Dzięki za odpowiedź.

Septic
31-05-2017, 00:07
Body wróciło z serwisu. Koszt 157,22 PLN brutto. Obiektywy które mam działają celnie przy zerowej kalibracji jeden będę musiał dać +3. Mam wrażenie że w ciemności szybciej łapie AF niż wcześniej.Może to efekt placebo, ale na pewno było warto wysłać do kalibracji. Minus za czas bez aparatu ok 1,5 tygodnia.
W wolnej chwili jak zrobię dłuższe testy , zdam pełniejszą opinie.

Dzięki artur0372.

Musze dopisać sprostowanie...
Z tą opinią trochę się pośpieszyłem. Po dokładniejszym sprawdzeniu mimo kalibracji w Serwis Nikon nadal musiałem wrowadzać mikrokalibrację sporo >+10 . Czasem odnosiłem wrażenie, jakby mikrokalibracja nie została wogóle zrobiona. Celniejszy był AF i to chyba tylko tyle. Także moja opinia jest taka, że nie jestem zadowolony z Serwisu N.
Aktualnie wysłałem body D610 z N50 f/1.8 na kalibracje do Studio5S i czekam na diagnozę i kalibrację. Po opiniach jakie przeczytałem na temat Studio5S na necie i na forum liczę, że w końcu będę zadowolony.

Septic
03-06-2017, 00:42
Dzisiaj dotarło do mnie body d610 z nikkorem po kalibracji w Studio5s. Na szybko testowałem i wygląda, że zrobiono to o co chodziło od początku, czego nie zrobił Serwis N. Body skalibrowane,mikrokalibracja +/-0 i na obu obiektywach wszystko celnie, ostro w punkt. Jak znajdę więcej czasu zrobię dokładny test i zdam ostateczną relację.

Septic
05-06-2017, 20:46
Jestem po "testach". Zdjęcia na hali z zoomem 24-120 f4 i w plenerze. mikrokalibracja +/- 0
REWELACJA.
To co zrobił z moją puszka Studio5S to mistrzostwo w porównaniu z tym co zostało zrobione w Serwis N.
W końcu aparat robi takie zdjęcie jakich bym oczekiwał po nim.

Agraf
05-06-2017, 21:57
Też będę wysyłał do studia 5s. Wcześniej podobnie jak Ty skorzystałem z autoryzowanego serwisu. Z identycznym skutkiem. Dodam, że sprawa dotyczy D600. Ile trwała operacja i czy wysyłałeś szkła?

Septic
05-06-2017, 22:22
Też będę wysyłał do studia 5s. Wcześniej podobnie jak Ty skorzystałem z autoryzowanego serwisu. Z identycznym skutkiem. Dodam, że sprawa dotyczy D600. Ile trwała operacja i czy wysyłałeś szkła?

Wysłałem body z N50 f1.8 , N24-120 nie wysyłałem bo zoomy "żyją własnym życiem". Byłem pewien że moja N50 ostrzy idealnie i nie ma BF ani FF. Całość z wysyłką trwała ok tygodnia.
Efekt rewelacyjny.

madebyzosiek
05-06-2017, 23:46
N24-120 nie wysyłałem bo zoomy "żyją własnym życiem".

Dlaczego? Ja wysyłałem Nikkora 17-55 2.8 i efekt wyrywa z butów ;)

Septic
06-06-2017, 04:40
Dlaczego? Ja wysyłałem Nikkora 17-55 2.8 i efekt wyrywa z butów ;)
Że "zoomy żyją własnym życiem" to opinia p.Rafała. Kalibracji wymagało body nie obiektywy, a że jasne stałki są wygodniejsze do kalibracji to jasna sprawa.

madebyzosiek
06-06-2017, 08:04
Że "zoomy żyją własnym życiem" to opinia p.Rafała. Kalibracji wymagało body nie obiektywy, a że jasne stałki są wygodniejsze do kalibracji to jasna sprawa.
Aha, no chyba że tak :) Kalibracja zooma o świetle 4 jest często średnio potrzebna :) Ważne, że jesteś zadowolony.