Zobacz pełną wersję : kalibrować serwisowo d610
Posiadam d610 i kilka obiektywów. Aby zdjęcia były ostre muszę ustawić mikrokalibrację w przedziale +16 do +20.
Czy w związku z tym jest sens kalibrować w serwisie body aby wyregulować na +/- 0?
Czy jest sens? Poza mikrokalibracja na "0" odczuję jakość dodatkową korzyść?
Jeśli na kilku obiektywach masz zbliżony zakres mikrokalibracji to wygląda na to że body jest źle skalibrowane.
Pytasz czy kalibrować, dopóki mieścisz się w tym zakresie i celność jest ok to nie musisz, ale może się zdarzyć że przy kolejnych obiektywach może zabraknąć skali i wtedy kalibracja będzie konieczna.
artur0372
23-11-2016, 09:39
"Stosowanie funkcji korekty AF nie jest zalecane w większości sytuacji i może zakłócać normalne nastawianie ostrości — należy z niej korzystać tylko w razie konieczności."
precyzyjna korekta af (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52158/~/spos%C3%B3b-u%C5%BCywania-funkcji-precyzyjna-korekta-af)
Wysłałem w zeszłym roku D7000 bo też musiałem kalibrować na każdym szkle (miałem chyba trzy :-) ), ale nie tak mocno jak Ty.
Zapłaciłem 217zł. - regulacja AF, czyszczenie matrycy, usunięcie paprocha widocznego w wizjerze i koszt wysyłki.
Łapiesz końcowy zakres, ja bym słał. Jak masz na gwarancji to Ci zrobią za free.
Zrobili mi to w tydzień bo byłem "upierdliwy" wydzwaniałem, że zaraz święta i aparat potrzebny.
Artur...
Właśnie że względu na ten cytat który podałeś napisałem post....
Czy po serwisie zauważyłeś np. Lepsze działanie af w skrajnych pkt, albo szybszy ustawianie ostrości...?
artur0372
24-11-2016, 00:43
Wszystko było lepsze :-) N50 1.4G czy 35 1.8G DX - żyleta na pełnych dziurach - bez kitu.
Czy na skrajnych nie pamiętam bo częściej przekadrowuję, ale chyba było ok.
artur0372
05-12-2016, 18:15
I jak, wysłałeś?
Nie wysyłałem jeszcze. Dzwoniłem do serwisu i podali mi wtedy czas oczekiwania 3 tygodnie :/. Na świeta potrzebowałem aparat do zdjęć rodzinnych i dlatego też nie wysłałem. Najprawdopodobniej wyśle w tym miesiącu.
Jak wyślę i wróci z serwisu, zdam relacje i wyraże opinie, czy poza wartością korekty AF coś jeszcze się zmieniło.
Body wróciło z serwisu. Koszt 157,22 PLN brutto. Obiektywy które mam działają celnie przy zerowej kalibracji jeden będę musiał dać +3. Mam wrażenie że w ciemności szybciej łapie AF niż wcześniej.Może to efekt placebo, ale na pewno było warto wysłać do kalibracji. Minus za czas bez aparatu ok 1,5 tygodnia.
W wolnej chwili jak zrobię dłuższe testy , zdam pełniejszą opinie.
Dzięki artur0372.
Septic, wysyłałeś aparat ze swoimi obiektywami, czy kalibrowali Ci do wzorca na miejscu?
Wysłałem samo body, na którym musiałem ustwiać korektę ok. +18. Kalibrowali mi do swojego wzorca.
Częśc obiektywów które mam, wczesniej działały na DX z zerową kalibracją, więc miałem pewnośc że są ok i że nie trzeba kalibrowac obiektywów.
Body wróciło z serwisu. Koszt 157,22 PLN brutto. Obiektywy które mam działają celnie przy zerowej kalibracji jeden będę musiał dać +3. Mam wrażenie że w ciemności szybciej łapie AF niż wcześniej.Może to efekt placebo, ale na pewno było warto wysłać do kalibracji. Minus za czas bez aparatu ok 1,5 tygodnia.
W wolnej chwili jak zrobię dłuższe testy , zdam pełniejszą opinie.
Dzięki artur0372.
Musze dopisać sprostowanie...
Z tą opinią trochę się pośpieszyłem. Po dokładniejszym sprawdzeniu mimo kalibracji w Serwis Nikon nadal musiałem wrowadzać mikrokalibrację sporo >+10 . Czasem odnosiłem wrażenie, jakby mikrokalibracja nie została wogóle zrobiona. Celniejszy był AF i to chyba tylko tyle. Także moja opinia jest taka, że nie jestem zadowolony z Serwisu N.
Aktualnie wysłałem body D610 z N50 f/1.8 na kalibracje do Studio5S i czekam na diagnozę i kalibrację. Po opiniach jakie przeczytałem na temat Studio5S na necie i na forum liczę, że w końcu będę zadowolony.
Dzisiaj dotarło do mnie body d610 z nikkorem po kalibracji w Studio5s. Na szybko testowałem i wygląda, że zrobiono to o co chodziło od początku, czego nie zrobił Serwis N. Body skalibrowane,mikrokalibracja +/-0 i na obu obiektywach wszystko celnie, ostro w punkt. Jak znajdę więcej czasu zrobię dokładny test i zdam ostateczną relację.
Jestem po "testach". Zdjęcia na hali z zoomem 24-120 f4 i w plenerze. mikrokalibracja +/- 0
REWELACJA.
To co zrobił z moją puszka Studio5S to mistrzostwo w porównaniu z tym co zostało zrobione w Serwis N.
W końcu aparat robi takie zdjęcie jakich bym oczekiwał po nim.
Też będę wysyłał do studia 5s. Wcześniej podobnie jak Ty skorzystałem z autoryzowanego serwisu. Z identycznym skutkiem. Dodam, że sprawa dotyczy D600. Ile trwała operacja i czy wysyłałeś szkła?
Też będę wysyłał do studia 5s. Wcześniej podobnie jak Ty skorzystałem z autoryzowanego serwisu. Z identycznym skutkiem. Dodam, że sprawa dotyczy D600. Ile trwała operacja i czy wysyłałeś szkła?
Wysłałem body z N50 f1.8 , N24-120 nie wysyłałem bo zoomy "żyją własnym życiem". Byłem pewien że moja N50 ostrzy idealnie i nie ma BF ani FF. Całość z wysyłką trwała ok tygodnia.
Efekt rewelacyjny.
madebyzosiek
05-06-2017, 23:46
N24-120 nie wysyłałem bo zoomy "żyją własnym życiem".
Dlaczego? Ja wysyłałem Nikkora 17-55 2.8 i efekt wyrywa z butów ;)
Dlaczego? Ja wysyłałem Nikkora 17-55 2.8 i efekt wyrywa z butów ;)
Że "zoomy żyją własnym życiem" to opinia p.Rafała. Kalibracji wymagało body nie obiektywy, a że jasne stałki są wygodniejsze do kalibracji to jasna sprawa.
madebyzosiek
06-06-2017, 08:04
Że "zoomy żyją własnym życiem" to opinia p.Rafała. Kalibracji wymagało body nie obiektywy, a że jasne stałki są wygodniejsze do kalibracji to jasna sprawa.
Aha, no chyba że tak :) Kalibracja zooma o świetle 4 jest często średnio potrzebna :) Ważne, że jesteś zadowolony.