PDA

Zobacz pełną wersję : Szerokokątny zoom do fotografii krajobrazu do d810

black_mamba_24
22-11-2016, 00:43
Witam,

chciałbym się poradzić w sprawie zakupu szerokokątnego zoom'a do Nikona d810 do fotografii krajobrazowej, który będzie współpracował z systemem filtrów Lee 100, rozważam przede wszystkim zakup Nikkora 17-35 2.8. Chciałbym zapytać użytkowników tego obiektywu o opinie, a także zapytać o alternatywne rozwiązania. Priorytetem dla mnie jest najwyższa jakość dająca możliwość pełnego wykorzystania matrycy aparatu oraz możliwość pracy z systemem filtrów prostokątnych.

Z góry dziękuję za pomoc :)

smogg9
22-11-2016, 12:08
Jeśli potrzebujesz f2.8 to bierz, jeśli nie to zastanów się nad Nikkorem 16-35/4 - mam i bardzo lubię. Bardzo sobie chwalę i często korzystam z VR, kiedy nie chce mi się rozkładać statywu. Oczywiście kilka sekund nie utrzymasz ręką, ale znacznie krótsze czasy z ręki można używać niż bez VR. 16-35mm sprawuje się trochę lepiej pod światło. Jeśli nie potrzebujesz f2.8, VR i uszczelnień to zobacz Nikkora 18-35G - mały, tani i wg różnych testów tak samo albo nawet lepszy optycznie od dwóch pozostałych.

Mithrandir
22-11-2016, 12:42
No więc 17-35 to grzeczne szkło, dobra ostrość w prawie całym kadrze (mocno traci na samych brzegach, ale mnie to nie przeszkadzało, bo te paski z brzegu i tak zawsze wycinam przy zmianie proporcji kadru), ładnie pracuje pod światło. Wada jest taka, że jest duży i (przede wszystkim) ciężki, co jest głównym powodem tego, że się go będę wkrótce pozbywał... Ale jeśli komuś waga nie przeszkadza, to brać, używany można dostać za ok. 2,5 tys., a nada się do wielu innych rzeczy poza krajobrazem.

Alternatywa taka, jak pisze kolega smog - 16-35 4.0 albo 18-35g. Tyle że podobno 16-35 ma spory rozrzut jakościowy, więc przed zakupem warto się upewnić, co się bierze. No i jest to armata sporych rozmiarów - jeszcze większy niż 17-35, choć trochę lżejszy.

Aha - wszystkie te obiektywy mają mocowanie filtra 77mm, więc wystarczą do nich filtry systemu 85, nie trzeba zaraz 100tek angażować... Choć na 17-35 holder systemu 85 delikatnie winietuje w zakresie 17-20 (nawet ta cienka wersja), 100tki pewnie będą wolne od tej wady.

smogg9
22-11-2016, 13:10
Aha - wszystkie te obiektywy mają mocowanie filtra 77mm, więc wystarczą do nich filtry systemu 85, nie trzeba zaraz 100tek angażować... Choć na 17-35 holder systemu 85 delikatnie winietuje w zakresie 17-20 (nawet ta cienka wersja), 100tki pewnie będą wolne od tej wady.

Oczywiście używamy to z pierścieniem Lee do obiektywów szerokokątnych :)

black_mamba_24
22-11-2016, 14:35
Dziekuję za odpowiedź :)

Jeżeli chodzi o N18-35G to odpada ze względu na to że jest bardzo plastikowy i brak mu uszczelnień.

Zostają dwa szkła i tutaj mam na prawdę spory problem z wyborem, po przeczytaniu całej masy wątków, postów i testów, dalej nie wiem który wybrać.

Dla mnie nie ma znaczenia VR (N16-35), jak również do fotografii widoczków nie będę potrzebował f2.8 (N17-35), chociaż jaśniejszy obiektyw też mógłby sie czasem przydać.

Właściwie cały mój proces decyzyjny sprowadza się w tej chwili do wybrania obiektywu o lepszej rozdzielczości i ostrości w możliwie jak największej części kadru.

W N16-35 martwi mnie opinia o słabych krańcowych ogniskowych, jak również kiepskiej jakości na brzegach kadru. Możliwe, że te problemy nie będą występować na typowo krajobrazowych przysłonach f/8-11. Również test na optyczne nie zachęca.

Z kolei w N17-35 zastanawia mnie czy tak stara konstrukcja będzie dobrze współpracować z d810, ryzyko uszkodzenia AF oraz opinie o słabej jakości na brzegach kadru.

Różnica w cenie nie jest dla mnie problemem, bardziej zależy mi na jakości obrazka, chociaż jeżeli ta jakość jest bardzo zbliżona to wolałbym zaoszczędzić :)

Chętnie przeczytam opinie użytkowników na temat tych dwóch modeli.

sufenta
22-11-2016, 15:20
Jesli najwyzsza jakosc to zeiss distagon. edit- teraz zauwazylem, ze filtry 100- zeiss odpada. Jesli jakosc (na duzych zdjeciach) to tylko prime. Jesli do pokazywania w internecie to prawie wszystko moze byc.

black_mamba_24
22-11-2016, 15:27
jesli najwyzsza jakosc to zeiss distagon. edit- teraz zauwazylem, ze filtry 100- zeiss odpada.

tak, zdecydowanie odpada, ze względu na filtry i że to stałka

właściwie wybór w tym momencie zamyka się przy 2 szkłach - N17-35 2.8 i N16-35 4.0 i nie jest to wybór prosty :)

bryk77
22-11-2016, 16:37
Różnica w cenie nie jest dla mnie problemem, bardziej zależy mi na jakości obrazka, chociaż jeżeli ta jakość jest bardzo zbliżona to wolałbym zaoszczędzić :)

Jeśli budżet można nieco nadszarpnąć to może jednak warto się zastanowić na systemem filtrów 150mm.

pysson
22-11-2016, 19:38
Jęśli budżet Cię tak bardzo nie ogranicza to może jednak 14-24 + holder Lee + filtry NiSi
Nowa wersja mocowania filtrów 150 od Lee jest chyba w tej chwili najlepszą opcją, same filtry niekoniecznie.
https://photographylife.com/reviews/nisi-filter-system

smogg9
22-11-2016, 19:45
Jęśli budżet Cię tak bardzo nie ogranicza to może jednak 14-24 + holder Lee + filtry NiSi
Nowa wersja mocowania filtrów 150 od Lee jest chyba w tej chwili najlepszą opcją, same filtry niekoniecznie.
https://photographylife.com/reviews/nisi-filter-system

Jeśli już takie zagrywki to moim zdaniem lepiej wypada Tamron 15-30mm f/2.8 Di VC USD.

Zom53
22-11-2016, 19:56
Ja używam do krajobrazu z D810 Nikkora 20-35D. Mam także 4 stałki Nikona z tego samego zakresu i mogę powiedzieć, że ten stary N20-35D daje taki sam obrazek. Stałki jedynie w rogach są trochę ostrzejsze.Kupiłem go za 2,5k od znajomego w super stanie. AF super szybki i niezawodny. Konstrukcja metal i szkło.

pysson
22-11-2016, 20:06
Jeśli już takie zagrywki to moim zdaniem lepiej wypada Tamron 15-30mm f/2.8 Di VC USD.

Bardzo możliwe.
Mam 14-24, holder NiSi oraz filtry NiSi i Hitecha.
Nie wypowiem się odnoścnie alternatywnych obiektywów, ale przy landszaftach zazwyczaj przychodzi momemt, że chciałoby się szerzej :)
Dlatego system 150 sprawdza się chyba lepiej.
Lee ma w tej chwili dopracowany holder, rozwiązujący sporo bolączek poprzedniej wersji i jednocześnie bogactwo adpterów do prawie wszytkich obiektywów WA i UWA, poczynając od nakrętek 72 mm.

kuba_RT
22-11-2016, 20:28
Ja używam do krajobrazu z D810 Nikkora 20-35D. Mam także 4 stałki Nikona z tego samego zakresu i mogę powiedzieć, że ten stary N20-35D daje taki sam obrazek. Stałki jedynie w rogach są trochę ostrzejsze.Kupiłem go za 2,5k od znajomego w super stanie. AF super szybki i niezawodny. Konstrukcja metal i szkło.

Bo to bardzo dobry obiektyw jest.

smogg9
22-11-2016, 22:12
przy landszaftach zazwyczaj przychodzi momemt, że chciałoby się szerzej :)

Czy ja wiem, miałem 14mm i było dla mnie za szeroko. Mi akurat często brakuje długości niż szerokości :D

pysson
22-11-2016, 23:29
Skądś to znam, ostatnio w Toskanii 300 mm chętnie bym zamienił na 500 :)

I żeby było trochę na temat - system Lee 150 można podłączyć do każdego z wymienionych w tym wątku obiektywów.

Pozdrawiam
pss

slaweko
23-11-2016, 19:47
Toskania to 16-35 i 80-400.

jahu4
23-11-2016, 21:42
Potwierdzam opinie o tym obiektywie. Posiadając N 2.8 24-70 postanowiłem go sprzedać (czytaj ogłoszenie kupie/zamienię z dn. 9.11 stan super mechanicznie ,optycznie ...)

toksi
30-11-2016, 21:28
witam,
Moje dwa grosze. Mam 17-35 i miałem pożyczony od nikona 16-35 (myślałem o zamianie). Generalnie prawie w każdej konfiguracji 17-35 wypadał lepiej - choć dla mnie duże znaczenie miała okolica maksymalnego otworu względnego i tu zdecydowane prowadzenie starszej konstrukcji przy tych samych przesłonach. Nawet przy przymknięciu 17-35 wygkądał lepiej, choć to nie były bardzo naukowe porównania. Trzeba pamiętać, że 17-35 ma spore zakrzywienie pola ostrości i jego słynna nieostrość brzegów przy 17 mm trochę z tego wynika ( niektórzy robią focus stacking). Mnie osobiście bardzo odpowiada jakość brzegów po przymknięciu, ale mam doświadczenie z 16 mpix. Jeśli chodzi o ergonomię to jest to bardzo poręczny i świetnie wyważony obiektyw - przyjemniejszy w użytkowaniu niż 16-35. Używam z systemem cokin P (1 slot) i nie winietuje pod warunkiem, że holder jest w miarę poziomo ustawiony. Też myślę o filtrach z-pro. Dla mnie 16-35 dyskwalifikuje ostrość na f4 (przynajmniej ten którym się przez tydzień bawiłem). Kolrystyka nowego jakby bardziej nasycona - jak to w nowych nikkorach.
Pozdrawiam.