PDA

Zobacz pełną wersję : kolezenska przysluga czy usluga platna. co sadzicie o tym typie "pomocy"?

leon28
21-11-2016, 22:57
wiadomo, niby nikomu takie cos nie szkodzi, ja jednak mam bardzo mieszane uczucia, co do takiego "zarabiania"

https://www.olx.pl/oferta/x-rite-colorchecker-kalibracja-aparatu-obiektywu-warszawa-CID99-IDimTdt.html#63913085ca

ksh
21-11-2016, 23:04
Ja mam bardziej mieszane uczucia jak ktoś krzyczy sobie za czyszczenie matrycy 100zł i to w szanowanych serwisach :)

Kojocisko
21-11-2016, 23:29
W serwisie płacisz m.in. za to, że serwis na ciebie czeka i że ponosi odpowiedzialność za ew. uszkodzenie sprzętu. Także za wprawę. Co nie zmienia faktu, że czyszczenie matrycy w serwisie też wydaje mi się drogie.

zoom2
22-11-2016, 00:07
leon28,
jak rozumiem ty w pracy jesteś wolontariuszem i jednym z głównych punktów twojej umowy o pracę czy oferty handlowej ( nie wiem czy jestes zatrudniony czy prowadzisz wlasna dzialalnosc) jest wyraźne wskzanie , ze wszystko co robisz jest bezpłatne. Inaczej miałbyś bardzo mieszane uczucia. Prawda?

Borat1979
22-11-2016, 00:31
Co ma do tego koleżeńska przysługa bo nie rozumiem kopletnie tematu?

Marek
22-11-2016, 00:39
Ja też nie bardzo rozumiem o co chodzi autorowi... Jak będę miał klientów na czyszczenie matrycy za tysiaka od sztuki to mam odpuścić i czyścić za "dziękuję"???? :D

Reanoe
22-11-2016, 09:44
Temat wątku zupełnie dla mnie niezrozumiały... Chłopina chce sobie dorobić, ma jakiś tam pomysł, może na piwo nazbiera - jego sprawa. Nie kradnie, nie cwaniakuje. Aaaaa... stop wróć, toż to przecież polak drugiego sortu, który próbuje sobie dorobić zamiast ustawić się w kolejce po socjal...
Nie mogłem się powstrzymać.

leon28
22-11-2016, 10:18
leon28,
jak rozumiem ty w pracy jesteś wolontariuszem i jednym z głównych punktów twojej umowy o pracę czy oferty handlowej ( nie wiem czy jestes zatrudniony czy prowadzisz wlasna dzialalnosc) jest wyraźne wskzanie , ze wszystko co robisz jest bezpłatne. Inaczej miałbyś bardzo mieszane uczucia. Prawda?

po to te skrajnosci? pieniadze nie powinny byc celem a srodkiem to po pierwsze. po 2gie jesli tak cie to bardzo interesuje, to w prowadzonej przeze mnie firmie zdarzaja sie sytuacje, gdzie robie cos za przyslowiowe "bog zaplac" i powiem ci szczerze calkiem dobrze sie z tym czuje. moim zdaniem nie da rady wszystkiego przeliczyc na kase. ale to moim zdaniem. mozesz sie z tym nie zgadzac. dlatego zadalem takie pytanie na forum.

- - - - kolejny post - - - - - -

Temat wątku zupełnie dla mnie niezrozumiały... Chłopina chce sobie dorobić, ma jakiś tam pomysł, może na piwo nazbiera - jego sprawa. Nie kradnie, nie cwaniakuje. Aaaaa... stop wróć, toż to przecież polak drugiego sortu, który próbuje sobie dorobić zamiast ustawić się w kolejce po socjal...

a szkoda, bo argumenty troche jakby z *****
jak juz pisalem powyzej, ja tego po prostu nie rozumiem, dlatego zadalem pytanie na forum, jak wy taka "pomoc" odczuwacie.

ksh
22-11-2016, 10:41
OK ale dlaczego uważasz że to jest pomoc/przysługa, z tego co widzę jest to usługa płatna i tyle, a czy to robi prywatnie czy na fakturę to inna sprawa, całe szczęście już niedługo przysłowiowa babcia ze szczypiorkiem nie będzie goniona przez skarbówkę, więc trzeba się przygotować na legalne nierejestrowane dorabianie zgodne z przepisami, jak dla mnie duży plus, minimalne uwolnienie się spod buta wszelkich regulacji, ograniczeń, zakazów itd.

leon28
22-11-2016, 11:14
OK ale dlaczego uważasz że to jest pomoc/przysługa, z tego co widzę jest to usługa płatna i tyle, a czy to robi prywatnie czy na fakturę to inna sprawa, całe szczęście już niedługo przysłowiowa babcia ze szczypiorkiem nie będzie goniona przez skarbówkę, więc trzeba się przygotować na legalne nierejestrowane dorabianie zgodne z przepisami, jak dla mnie duży plus, minimalne uwolnienie się spod buta wszelkich regulacji, ograniczeń, zakazów itd.

tytul moze jest zbyt zawily.
dla mnie "zezwolenie" na pstrykniecie tej karty to po prostu imho powinna byc przysluga, podobnie jak jest w przypadku "pomocnej dloni". osobiscie nie wyobrazam sobie brania za to kasy, tym bardziej, ze nie jestes w stanie stworzyc uniwersalnego profilu, no ale, coz podobno nie ma nic za darmo.
a to czy gosc robi to legalnie, czy nie to juz jego sprawa.

Kojocisko
22-11-2016, 11:48
Ja tak zrozumiałem twoją wątpliwość. IMO każdy ma inaczej. Ja bym nie wpadł na pomysł takiej oferty, a jak ktoś poprosi, to swój wzornik udostępnię. Ale nie potępię takiej oferty.

leon28
22-11-2016, 11:52
Ja tak zrozumiałem twoją wątpliwość. IMO każdy ma inaczej. Ja bym nie wpadł na pomysł takiej oferty, a jak ktoś poprosi, to swój wzornik udostępnię. Ale nie potępię takiej oferty.
zebysmy sie dobrze zrozumieli, tez tego nie potepiam, po prostu ciekawi mnie nie tylko moje (to przeciez znam) ale i wasze podejscie do tej sprawy.

DawiX
26-11-2016, 10:43
Tyle kasy za pstryknięcie zdjęcia ?
Kupujemy takie samo prywatnie, robimy zdjęcia i towar oddajemy do sklepu a kasę mamy z powrotem.

Ark
26-11-2016, 12:04
Kupujemy takie samo prywatnie, robimy zdjęcia i towar oddajemy do sklepu a kasę mamy z powrotem.
Do skorzystania z oferty opisanej w pierwszym poście nikt nikogo nie zmusza. Natomiast powyższe to już niezła "kombinacja", że tak łagodnie to określę ;-)

_______
Mobilnie

esperal
26-11-2016, 12:17
Kupujemy takie samo prywatnie, robimy zdjęcia i towar oddajemy do sklepu a kasę mamy z powrotem.Nie zapomnij zrobić tych zdjęć pożyczonym w ten sam sposób aparatem i obiektywem. Żal czytać.

ksh
26-11-2016, 13:00
Cwaniactwo to nie tylko domena sprzedawców, jak to internety nazywają janusze biznesu są też wśród klientów :)

FelTom
26-11-2016, 20:03

Żałujesz dziecku 500zł, a jak "obrońcy demokracji" podnosili podatek na artykuły dziecięce do 23% to było fajnie? Przepraszam, też nie mogłem się powstrzymać.

Odnośnie samego ogłoszenia. Nie pierwszy i nie ostatni w tym kraju, który szuka naiwnych.
W tym kraju szybkie, łatwe i najlepiej jeszcze duże pieniądze chce zarabiać każdy. Większość wcale się nie szczypie z tym, że odbywa się to kosztem innych. Ale nie każdy zarabia duże i/lub łatwe pieniądze.

MstrG
26-11-2016, 21:22
Proszę bez polityki.

Czy Sigma nie umożliwia wypożyczania USB docka za 50zł/dzień?
Ktoś wymyślił sobie podobny biznes ;) inna sprawa czy będą chętni.

DawiX
26-11-2016, 22:31
Ja kupię sobie w przyszłym tygodniu kalibrator ekranu i oddam bez tłumaczenia - takie prawo, co poradzę :-D

jalk
26-11-2016, 23:06
Ja kupię sobie w przyszłym tygodniu kalibrator ekranu i oddam bez tłumaczenia - takie prawo, co poradzę :-D
A ja tylko napiszę,że Ci bardzo współczuję. Sory, nie mogłem się powstrzymać

kurako92
26-11-2016, 23:16
Dawid dzięki takim ludziom jak ty świat staje się uczciwszy...

DawiX
27-11-2016, 00:47
Fakt, uczciwości brak. Niestety realnia płac są kiepskie i nie każdy ma tyle szczęścia co inni.

Zdebik
27-11-2016, 11:30
I teraz tak co miesiac?

PiKa
27-11-2016, 14:16
Proszę nie karmić trola

kurako92
27-11-2016, 14:38
Nie mam kasy na kalibracje to kupuje kompakta którego nie musze kalibrowac, nie rozumiem... Albo nie mam kasy na kalibracje to nie kalibruje

Zdebik
30-11-2016, 10:41
wiadomo, niby nikomu takie cos nie szkodzi, ja jednak mam bardzo mieszane uczucia, co do takiego "zarabiania"

https://www.olx.pl/oferta/x-rite-colorchecker-kalibracja-aparatu-obiektywu-warszawa-CID99-IDimTdt.html#63913085ca
Mieszane uczucia mozesz miec, ale to nie zmienia faktu, ze chlopak zainwestowal w colorcheckera i teraz na nim zarabia. Nie widze w tym nic zlego.

Tak samo ktos moze ocenic Ciebie, bo po co Ci placic za zdjecia skoro juz kupiles aparat.

ksh
30-11-2016, 10:46
A jakby ktoś kupił usb dock i wypożyczał go za 50zł, ktoś kalkuluje tak, "nie dam 350zł za kolorową kartkę żeby zrobić jeden profil", no to ma usługę w/w i po kłopocie :)

leon28
01-12-2016, 10:42
Mieszane uczucia mozesz miec, ale to nie zmienia faktu, ze chlopak zainwestowal w colorcheckera i teraz na nim zarabia. Nie widze w tym nic zlego.

Tak samo ktos moze ocenic Ciebie, bo po co Ci placic za zdjecia skoro juz kupiles aparat.

domyslam sie o co ci chodzi, choc akurat w moim przypadku to nietrafione, bo nie zarobilem na zdjeciach nigdy ani zlotowki. jak napisalem wczesniej, po prostu niektore rzeczy bardziej pasuja mi pod przysluge, niz zarabianie. tak jest wlasnie w takim przypadku.

A jakby ktoś kupił usb dock i wypożyczał go za 50zł, ktoś kalkuluje tak, "nie dam 350zł za kolorową kartkę żeby zrobić jeden profil", no to ma usługę w/w i po kłopocie :)

tylko, ze w przypadku takiego profilu trudno mowic o mozliwosci przygotowania gotowca. zeby to mialo sens to musisz troche wiecej tej kartki popstrykac niz 1 raz. dlatego juz z zalozenia nie jest to oferta hmmm uczciwa?

Reanoe
01-12-2016, 11:22
Edit. Bezsensowny offtop usunalem

freefly
01-12-2016, 12:51
domyslam sie o co ci chodzi, choc akurat w moim przypadku to nietrafione, bo nie zarobilem na zdjeciach nigdy ani zlotowki. jak napisalem wczesniej, po prostu niektore rzeczy bardziej pasuja mi pod przysluge, niz zarabianie. tak jest wlasnie w takim przypadku.

Ja wolę zapłacić, niż korzystać z koleżeńskich przysług. Nie lubię mieć poczucia, że ktoś kiedyś przyjdzie do mnie w sprawie rewanżu. Żadnych wzajemnych zobowiązań i dowodów wdzięczności. Jeśli kolega nie chce kasy za przysługę, tylko sugeruje, że w przyszłości, będzie w zamian czegoś chciał, to idę do takich kolesi jak np. ten z ogłoszenia.

!AGresT
01-12-2016, 13:09
Dodatkowo to nie jest oferta skierowana do kolegów/znajomych, nie wiem więc, czemu miała by to być przysługa.
Rozumiem, ze autor mógłby być zniesmaczony, gdyby poprosił kolegę - daj pstryknąć kartę, a on na to - pisiąt złotych! Tutaj jest jasna oferta płatnej usługi.

Rycerz
01-12-2016, 13:44
nie rozumiem tematu
ktoś proponuje sprzedaż usługi, chcesz bierzesz, nie chcesz nie bierzesz. I koniec.

Merde
01-12-2016, 13:45
Hmm, jedyny zarzut jaki mógłbym ogłoszeniodawcy postawić to wysoka cena w stosunku do zakresu "usługi" i kosztów inwestycji jakie poniósł.
Za 50 zł to można wypożyczyć na dobę znacznie droższe elektronarzędzie od legalnie (a więc płacącej podatki) działającej firmy.

Najlepiej jednak jak zadziała prawo.
Popytu i podaży, rzecz jasna :-)

ksh
01-12-2016, 17:58
biznes się rozwija (https://www.olx.pl/oferty/q-sigma-dock-wypozyczenie/) :)

kurako92
01-12-2016, 18:13
Ja w dalszym ciągu nie rozumiem tematu, dla kolegów pewnie daje zrobić zdjęcie za darmo, a dla potencjalnych klientów za pieniądze, za niedługo zrozumie że to za drogo i da to samo za 20-30 zł

PiKa
01-12-2016, 18:31
tylko, ze w przypadku takiego profilu trudno mowic o mozliwosci przygotowania gotowca. zeby to mialo sens to musisz troche wiecej tej kartki popstrykac niz 1 raz. dlatego juz z zalozenia nie jest to oferta hmmm uczciwa?

Dlaczego nie wystarczy 1 raz?

leon28
02-12-2016, 00:41
Ja wolę zapłacić, niż korzystać z koleżeńskich przysług. Nie lubię mieć poczucia, że ktoś kiedyś przyjdzie do mnie w sprawie rewanżu. Żadnych wzajemnych zobowiązań i dowodów wdzięczności. Jeśli kolega nie chce kasy za przysługę, tylko sugeruje, że w przyszłości, będzie w zamian czegoś chciał, to idę do takich kolesi jak np. ten z ogłoszenia.

fajnie, ze masz inne zdanie, ciesze sie ze post sprowokowal dyskusje. ja tez nie lubie byc nikomu nic winien, ale nie przesadzajmy. sfotografowanie kawalka kartki chyba do niczego nie zobowiazuje?
z twojej wypowiedzi wynika, ze wszyscy wg ciebie sa interesowni i predzej czy pozniej cos beda od ciebie za twoje dobre serce chcieli, czy tak jest aby na pewno?

Zdebik
02-12-2016, 10:45
Wiesz, jesli ten kawalek kartki nie jest Ci potrzebny to po co sie spinac.

Pod ten schemat moza podpiac wypozyczalnie sprzetu, tez sa beee?

leon28
02-12-2016, 11:35
Wiesz, jesli ten kawalek kartki nie jest Ci potrzebny to po co sie spinac.

Pod ten schemat moza podpiac wypozyczalnie sprzetu, tez sa beee?

ale to przeciez nie ja sie spinam. zapytalem was tylko o zdanie. przeciez nie musicie sie zgadzac z moim.

Dlaczego nie wystarczy 1 raz?
wydaje mi sie, ze zeby uzyskac pewnosc odnosnie samej kolorystyki zdjec to profil taki powinien byc generowany dla kazdej sesji osobno. chyba, ze caly czas robisz w 1 i tych samych warunkach (studio)

pioterkow
02-12-2016, 20:40
wiadomo, niby nikomu takie cos nie szkodzi, ja jednak mam bardzo mieszane uczucia, co do takiego "zarabiania"https://www.olx.pl/oferta/x-rite-colorchecker-kalibracja-aparatu-obiektywu-warszawa-CID99-IDimTdt.html#63913085ca
Haha... Aż sobie z ciekawośći kliknąłem w ogłoszenie "janusza biznesu"
Czego to ludzie nie wymyślą... :) Jak ma na to klientów to czemu nie, inna sprawa że to kompletna bzdura.
Takie ogłoszenia mogą wzbudzić jedynie uśmiech politowania... ;)