Zobacz pełną wersję : Szkło portretowe do reportażu ślubnego
Viking89
21-11-2016, 15:11
Witam. Przymierzam się do wymiany mojego nikkorka 85 1.8. Na wiosnę chcę kupić lepsze szkło które mam nadzieję zostanie już ze mną na dłużej. W nikkorze przeszkadza mi przede wszystkim jego powolność. Chciałbym też żeby nowe szkło było ostrzejsze na niskich przesłonach. Naturalnie na myśli mam sigme 85 art. Po testach wnioskuję że to świetne szkło. Za n przemawia również to ze mam już 24 i 50 z serii art i bardzo je lubię. Przez głowę przeszedł mi również tamron. Przyzwoicie ostry ze stabilizacją i ok 1500 tańszy od sigmy. Jednak magia serii art gdzieś siedzi mi w głowie. Ostatnio jednak zacząłem sie zastanawiać nad jeszcze jednym szkłem a mianowicie nad nikkorem 105 2.0 dc. Bardzo podobai się jego sposób malowania. Tutaj jednak mam pytanie do ludzi którzy mają przyjemność posiadania tego szkła. Czy to szklo sprawdzi sie w reportażu ślubnym? Nigdy nie miałem szkła napędzanego śrubokrętem. Czy warto kupić ten obiektyw do moich zastosowań? Na plener byłby na pewno świetny ale czy w czasie zabawy weselnej autofokus dorówna tym z nowszych konstrukcji? Dodam że szkło bedzie podpiete pod d800.
madebyzosiek
21-11-2016, 15:18
Szkła na śrubokręt, na dobrym śrubokręcie, są prawie tak samo szybkie, jak szkła z silnikiem. A przy prędkości 85 1.8G i szybkości śrubokręta w D800, 105 2.0D będzie torpedą :) A obrazek ze 105 jest... mistrzowski :) Chociaż 85 Art też na pewno kusi, szczególnie na matrycę D800 :)
Viking89
21-11-2016, 19:28
No właśnie. Jak przeczytałem test na optycznych to stwierdziłem że pora na zmianę mojej 85tki. Chociaż zaczekam na na opinie pierwszych użytkowników. Przez to zakup planuje dopiero na wiosne. Mam jeszcze nadzieje ze może pojawi się tamron 135 i że nie będzie droższy niz sigma. Tą ogniskową bardzo lubię. Co do nikkora 105 dc to jestem ciekawy jak z jego ostrością między 2.0 a 2.8. Ogólnie ogniskowa 85 troszkę mi się znudziła. Jak miałem 35 i 85 to było ok ale odkąd wymieniłem 35 na 24 i 50 to chodzi mi po glowie do kompletu coś dłuższego, przez to rozważam jeszcze inne szkła.
dannywrocek
21-11-2016, 22:53
No właśnie. Jak przeczytałem test na optycznych to stwierdziłem że pora na zmianę mojej 85tki. Chociaż zaczekam na na opinie pierwszych użytkowników. Przez to zakup planuje dopiero na wiosne. Mam jeszcze nadzieje ze może pojawi się tamron 135 i że nie będzie droższy niz sigma. Tą ogniskową bardzo lubię. Co do nikkora 105 dc to jestem ciekawy jak z jego ostrością między 2.0 a 2.8. Ogólnie ogniskowa 85 troszkę mi się znudziła. Jak miałem 35 i 85 to było ok ale odkąd wymieniłem 35 na 24 i 50 to chodzi mi po glowie do kompletu coś dłuższego, przez to rozważam jeszcze inne szkła.
Fajnie wygląda przy tej ogniskowej (mam na myśli 135 mm) Samyang. Szkoda tylko, że bez AFa :( Nawet przez chwilę się nad nim zastanawiałem, bo ogniskowa bardzo mi odpowiadała na Praktice :)
Viking89
22-11-2016, 08:35
Niestety producenci szkieł zapomnieli o stałkach ponad 100 mm które możnaby wykorzystać w reporterce ślubnej. Ich rolę miały przejąć zoomy 70-200. Teraz na szczęście coś się ruszyło. Jest nikkor 105 ale cena dla mnie zaporowa. Na sigme 135 nie liczę bo patrzac na rozmiary 85tki to aż strach pomyśleć jak wielka byłaby 135tka. Gdzieś coś słyszałem o tamronie i dlatego jeszcze z nim wiąże jakieś nadzieje ale jeśli nie pokaże się na wiosnę zostanie pewnie 85tka sigmy.
Panowie N105 DC jak z ostrością porównując chocby do 85 1.8G?