Zobacz pełną wersję : D810 + jakie obiektywy?
Koledzy chciałbym poradzić się Was, jakie obiektywy do Nikona D810. Mam na oku następujące:
- Nikkor 85 mm f/1,8
- Nikkor 60 mm f/2,8
- Nikkor 24 mm f/1,4
- Nikkor 70-300 mm f/4,5-5,6
Potrzebuję zestawu ślunego i wycieczkowego. Szybkość i sprawność AF mile widzialane.
Kojocisko
21-11-2016, 14:30
Moim zdaniem to dosyć ekstrawagancki pomysł żeby do najbardziej wymagającej matrycy Nikona planować zakup bardzo amatorskiego Nikkora 70-300. To trochę jak do sportowego samochodu kupować tanie chińskie opony.
I czy uważasz, że jest duża różnica pomiędzy 60mm i 80mm? Zwłaszcza, że w tej okolicy są (o ile ktoś potrzebuje) jasne i wybitne optycznie 50tki.
Każdy ma swój styl fotografowania, ale do ślubów to ja bym wybrał ze stałoogniskowych coś szerokiego (<24mm), jasną 35mm i 85mm (choć sam bym kupił 24-70/2.8 i uzupełniał 85mm i ew. czymś szerokim, np. Tamronem 15-30).
A do podróży Nikkora 70-200/F4, ew. z TC 1,4 lub 1,7.
Ślub: 35mm i 85 mm, podróże: 16-35 f4 i 70-200 f4...
kurczeblade
21-11-2016, 16:56
Do ślubu D810 ? D810 bardziej bierz pod studio i portretowanie - jakieś retuszowanie itp. pod reportaż ślubny lepiej sprawdzi Ci się D750 - masz szybszy i dokładniejszy AF pliki 24mpx (Chociaż już 24mpx czasami potrafi zamulić dobry sprzęt i zapchać dyski) gdzie rozmiar pozwala szybko ogarnać dużą ilość zdjęć. Podobno lepsze używalne wysokie iso w D750. Uchylany ekranik, który umożliwi kadrowanie w jakiś ciężej dostępnych miejsach. Co do szkieł, koledzy wyżej napisali wszystko i na temat ;)
Moim zdaniem to dosyć ekstrawagancki pomysł żeby do najbardziej wymagającej matrycy Nikona planować zakup bardzo amatorskiego Nikkora 70-300. To trochę jak do sportowego samochodu kupować tanie chińskie opony.
I czy uważasz, że jest duża różnica pomiędzy 60mm i 80mm? Zwłaszcza, że w tej okolicy są (o ile ktoś potrzebuje) jasne i wybitne optycznie 50tki.
Każdy ma swój styl fotografowania, ale do ślubów to ja bym wybrał ze stałoogniskowych coś szerokiego (<24mm), jasną 35mm i 85mm (choć sam bym kupił 24-70/2.8 i uzupełniał 85mm i ew. czymś szerokim, np. Tamronem 15-30).
A do podróży Nikkora 70-200/F4, ew. z TC 1,4 lub 1,7.
To może tak:
Nikkor 35mm 1,8
Nikkor 85mm 1,8
Czy te obiektywy wykorzystują w pełni matrycę 810-ki? Czemu nie 750? Bo focę też komercję w studio.
Co szerokiego do tego, czy jest coś szerszego jeszcze od Tamrona podobnego cenowo? No i coś na prawdę długiego by się przydało.
+1 Kojocisko
Ja bym wziął pod uwagę dwa Tamrony 24-70 oraz 15-30 (lub odpowiednik od Sigma Art), oba ostre i niedrogie (jak na FF oczywiście). Ten pierwszy jest bombowy (miałem okazję go użyć z D610 parę razy - super ostry!), drugi, nowszy zbiera równie dobre opinie. Takie dwa zoomy, można uzupełnić jakimś stałkami od Nikkora i zestaw jest git. A co do "trzysetki", to trudno będzie znaleźć b. wysokiej jakości zoom o podobnym zakresie (70-200 to nie jest dla mnie podobny zakres).
kurczeblade
21-11-2016, 19:03
35 i 85 1.8 wykorzysta możliwości matrycy - pod warunkiem posiadania odpowiednich umiejętności.
Do tego 35 i 85 podstawowe ogniskowe które pozwolą oblecieć cały ślub wraz z plenerem. Czasami jak się trafi na ciaśniejsze pomieszczenia, to przydałoby się coś szerszego, 20-24 mm.
35 i 85 1.8 wykorzysta możliwości matrycy - pod warunkiem posiadania odpowiednich umiejętności.
Do tego 35 i 85 podstawowe ogniskowe które pozwolą oblecieć cały ślub wraz z plenerem. Czasami jak się trafi na ciaśniejsze pomieszczenia, to przydałoby się coś szerszego, 20-24 mm.
A jak wygląda AF w tych obiektywach połączonych z 810. Mam aktualnie X-T2 z 56mm 1,2, porównamy do tego?
kurczeblade
21-11-2016, 22:48
Nie mam D810. Mam D750.
N351.8G ED miałem przez pewien czas, jak na stałke, obiektyw miał dobrego AF'a - szybkiego i pewnego, ale obrazek mi się z tego szkła nie podobał i zamieniłem na Sigme 35art
85 1.8G mam i radzi sobie na ślubach, nawet z D600 - ale przy dynamicznych scenach w ciemniejszych miejscach, trzeba się nauczyć ostrzyć tym obiektywem.
A jakby tak rozbić bank dla 135 f/2 zmiast 85? Warto czy nie?
emerlu,
jestes z warszawy, więc zamiast klepac na czacie po próznicy wypozycz za rozsądne pieniądze potencjalnie interesujące cie szkla i sam ocen. To naprawde nie boli.
p.s zastanawianie sie czy ogniskowa 135 czy 85 ( abstrahując od konkretnych obiektywów i ich jakości optycznych) jest dla mnie trochę niezrozumiałe.
Maciek N
22-11-2016, 11:31
Do ślubu D810 ? D810 bardziej bierz pod studio i portretowanie - jakieś retuszowanie itp. pod reportaż ślubny lepiej sprawdzi Ci się D750 - masz szybszy i dokładniejszy AF pliki 24mpx (Chociaż już 24mpx czasami potrafi zamulić dobry sprzęt i zapchać dyski) gdzie rozmiar pozwala szybko ogarnać dużą ilość zdjęć. Podobno lepsze używalne wysokie iso w D750. Uchylany ekranik, który umożliwi kadrowanie w jakiś ciężej dostępnych miejsach. Co do szkieł, koledzy wyżej napisali wszystko i na temat ;)
Pracowałem D800 2 lata. Przesiadłem się na D750 ze względu na film. Gdybym tylko fotografował, to zdecydowanie wolał bym do ślubów D810.
AF w D750 nie jest szybszy i w trudnych warunkach chodzi na podobnym poziomie co D750. Różnica polega na tym że w D800 trzeba stosować krótsze czasy. Pliki RAW dało się ustawić w D800 tak żeby miały około 30 mb. Czyli zbliżona wielkość. Iso w postprodukcji jest na podobnym poziomie. Z wyższej rozdzielczości szumy skuteczniej usuniesz. Do tego dostajesz lepsze kolory, większą szczegółowość. Przy zdjęciach z obiektywów szerokokątnych jest to znaczące.
Wracając do tematu to moim ulubionym obiektywem, szczególnie do zdjęć plenerowych jest Nikon 14-24 f2.8. Do reportażu ślubnego oczywiście jasne stałki Nikon 50mm f1,4 i 85mm f1.8. Do zdjęć gdzie ma znaczenie szybki i celny AF ideałem będzie Nikon 24-70 f2.8. Jako tele polecam równie dobrą co Nikon najnowszą Sigmę 70-200 f.2.8.
Pracuje tym zestawem od kilku lat i mogę go z czystym sumieniem polecić.
marekawo
22-11-2016, 11:43
Emerlu " Bo focę też komercję w studio",to jakie obiektywy używasz do pracy? ;-)
lukasz.antoniak
22-11-2016, 11:50
Zakłądam, że śrubokręt Ci nie straszny, więc może Nikkor 85/1.4D? Szybkość tego szkła mnie zadowala.
kurczeblade
22-11-2016, 12:27
135 nie brałbym do ślubów. Wszystko powyżej 85 będzie już ciasno, chyba że będziesz trafiał na jakieś ogromne kościoły z salami weselnymi :)Często jest tak że przez 2-3 śluby pod rząd nawet 85 z torby nie wyciągam w kościołach, a jak wyciagam to żeby zrobić jakieś detale i pierdółki ;)
Fajnie już coś robić, i na tej podstawie dobrać pod siebie ogniskową.
Ja na razie na Fuji jestem i tlko puchę Nikona mam, dlatego w obiektywach nikona nie pomogę a w Fuji używam 35, 56 i macro. Tutaj 135 bardziej mi pod plener leży niż ślub i to pod plener z modelką jednoosobowy. W sumie to żona mnie namówiła na zmianę bo chciała Fuji przejąć hehe. Ja jestem bardziej portretowcem i pracowałem w studio za granicą, ale w PL bez ślubów na początek nie przeżyję heh :) może by tak nawet w sigmę pójść? W fuji mój ulubiony to 56 1,2
Emerlu kupujesz D810, a teraz takie szkła chcesz podpiąć :D? Nie żebym twierdził, że np 35 i 85 1.8 są złe, a nawet wręcz przeciwnie, ale podpinając do D810 Sigmy art np 35 50 85 1.4 mamy ostrość na poziomie manualnych Zeissów, i ostry obrazek od 1.4.
135 nie brałbym do ślubów. Wszystko powyżej 85 będzie już ciasno, chyba że będziesz trafiał na jakieś ogromne kościoły z salami weselnymi ....
A ja mam Nikkora 180 2,8 i na każdym weselu wykorzystuje, nawet w ciasnych kościołach. Mam komfort nie wchodzenia w "przestrzeń osobistą" młodej pary i gości, a portreciki zacne :)
A ja mam Nikkora 180 2,8 i na każdym weselu wykorzystuje, nawet w ciasnych kościołach. Mam komfort nie wchodzenia w "przestrzeń osobistą" młodej pary i gości, a portreciki zacne :)
No to już bardziej uniwersalnie byłoby z 70-200 f/2.8 .
No to już bardziej uniwersalnie byłoby z 70-200 f/2.8 .
Prawda, ale cena i rozmiar na minus.
Hmmmm a podwiedzcie mi jeszcze jak według Was wypada właśnie Sigma 85 1,4 w połączeniu (zejdźmy szczebelek niżej) z Nikonem d750 vs Fuji X-Pro 2 + 56 1,2 Ciekwi mnie czy waro wogóle się przesiadać. W sumie może 750+ lepsze pbiektywy to lepszy pomysł niż 810 + troszkę gorsze
Hmmmm a podwiedzcie mi jeszcze jak według Was wypada właśnie Sigma 85 1,4 w połączeniu (zejdźmy szczebelek niżej) z Nikonem d750 vs Fuji X-Pro 2 + 56 1,2 Ciekwi mnie czy waro wogóle się przesiadać. W sumie może 750+ lepsze pbiektywy to lepszy pomysł niż 810 + troszkę gorsze
Tak, to lepszy pomysł, bo prawdopodobnie za jakieś ca pól roku będzie następca D810 i znowu pojawią się dylematy.
Która Sigma? EX czy Art?
Art kolego, jak już inwestować.
Ciężko stwierdzić jak Sigma 85mm Art się zachowuje z D750 :)
Wszystkie testy jakie do tej pory widziałem były na Canonie. Musisz poczekać jak szkło będzie już szerzej dostępne. Po MTFach można jednak wnosić, że będzie ostro, bardzo ostro.
Przenoszę temat do działu Optyka (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=12), bo pytasz o obiektywy, nie o body.