Zobacz pełną wersję : W miarę tani lightroom 6
Klucz do wersji 5 od dawna można kupić za grosze. Z tego co kojarzę nie jest to do końca legalna dystrybucja, ale jakoś w temat nie wnikałem.
Oststnio wpadł mi w oko LR 6.
Na popularnym serwisie aukcyjnym w cenie poniżej 400 zł.
Sprzedawca raczej nie pojawił się wczoraj.
Z aukcji wynika, że legalnie.
Wiecie może coś na temat przekrętów dotyczących wersji 6?
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Kojocisko
20-11-2016, 16:55
Jeżeli sprzedawca oferuje klucz online i nie jest w stanie wystawić ci faktury to zawsze jest to rodzaj przekrętu.
Box od znanych sprzedawców kosztuje 550zł. Warto szarpać nerwy a na dodatek brać udział w przekręcie?
Może być wersja oem, która w EU jest w pełni legalna ale musi być faktura i jak wstukasz klucz na swoim koncie adobe to masz weryfikacje legalności i potwierdzenie że klucz oem jest normalny bo są też na rynku klucze przypisane do konkretnego sprzętu jak to było z dodawaniem Lr do samsungów.
siemalysy
23-11-2016, 11:46
Hej :-)
Podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego. Też mam pytanie dotyczące Lightrooma. Natomiast konczy mi się wersja testowa i zastanawiam się nad normalna wersja z Adobe. Na ich stronie jest pakiet Lr i Ps za 12,29€ co przy dzisiejszym kursie daję ~54 zł miesięcznie przez 12 miesięcy. Czy ktoś z Was korzysta z takiej opcji? Czy jest może jakaś alternatywa (nie pytam o oprogramowanie z nielegalnego źródła) dla Lightrooma?
Dark table na linux.
Ewentualnie Corel after shot
W tej chwili w fazie testów beta jest affinity photo, które jest bardziej jak Photoshop niż lightroom, ale wywoływać raw potrafi.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
siemalysy
23-11-2016, 12:13
Dzięki za odpowiedź. Trochę nie do końca tak sformułowałem końcówkę pytania. Chodziło mi bardziej alternatywę zakupu, subskrypcji Lightrooma - oczywiście za pomocą legalnego źródła. Korzystałem wcześniej z RawTherapee, jednak to Lightroom bardziej mi przypasował.
Kojocisko
23-11-2016, 13:14
Jeszcze Capture One. Chyba pozwala na więcej niż LR, ale oczywiście trzeba go opanować. Ja chyba pozostanę przy LR, zwłaszcza, że kupiłem wersję box (czyli z każdym miesiącem użytkowania taniej wychodzi :-))
siemalysy
23-11-2016, 21:20
No Lightroom w wersji Box można kupić za ~530-550 zł.
DaroD300S
25-12-2016, 23:01
Hej :-)
Podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego. Też mam pytanie dotyczące Lightrooma. Natomiast konczy mi się wersja testowa i zastanawiam się nad normalna wersja z Adobe. Na ich stronie jest pakiet Lr i Ps za 12,29⏠co przy dzisiejszym kursie daję ~54 zł miesięcznie przez 12 miesięcy. Czy ktoś z Was korzysta z takiej opcji? Czy jest może jakaś alternatywa (nie pytam o oprogramowanie z nielegalnego źródła) dla Lightrooma?
Korzystam z tej opcji. Działało bez problemu do dzisiaj. Od rana nie miałem dostępu do serwera licencji. Krótka rozmowa z pomocą adobe ( tak dzisiaj 25 grudnia ) online i problem rozwiązany w 10 minut.
siemalysy
29-12-2016, 01:22
Korzystam z tej opcji. Działało bez problemu do dzisiaj. Od rana nie miałem dostępu do serwera licencji. Krótka rozmowa z pomocą adobe ( tak dzisiaj 25 grudnia ) online i problem rozwiązany w 10 minut.
Dzięki za zainteresowanie tematem i odpowiedź. Od niecałego miesiąca tez jestem użytkownikiem Lr i Ps w opcji miesięcznego abonamentu. Jak na razie wszystko działa jak należy :-) Oby tak dalej :-D