Zobacz pełną wersję : Pierwsza lustrzanka POMOCY
arczik87
19-11-2016, 22:20
Witajcie,
Jestem osobą która dopiero wkroczy w świat fotografii i nie potrzebuję aparatu dla PROSa, tylko do nauki.
Chcę kupić swoją pierwszą lustrzankę, rozważam obecnie różne opcje:
1) NIKON D3300 18-105 VR
2) NIKON D5300 + 18-55mm VR
3) Może nawet i CANON -> mam nadzieję że za ten punkt nie zostanę zlinczowany. No taki CANON EOS 700D + 18-55 IS STM albo 100d.
Nie jestem przekonany do kupna na dzień dobry 5300, jest drogi i z "KITem".
Myślałem także nad kupnem używanego d3200, ale niewiele drożej wychodzi nowy d3300 z obiektywem 18-105 + jest gwarancja :)
CEL:
Zdjęcia ludzi, pewnie trochę gór jak pojadę na wakacje + roślinki :)
Pozdrawiam, ARcziK!
siemalysy
19-11-2016, 23:10
Hej. Używam D5300. Kupiłem go z obiektywem kitowym 18-105. To jest moja pierwsza lustrzanka. Wcześniej używałem kompakta. Jestem zadowolony ale nie próbuję go Tobie wciskać. Nic z tych rzeczy. Dzisiaj jednak bym dołożył i kupił D7100 ewentualnie D7200 chociażby na silnik AF w body. Do kompletu kupiłem sobie jeszcze obiektyw 35 mm f1.8.
arczik87
19-11-2016, 23:42
Cześć, dzięki za odpowiedź.
Z tego co doczytałem, 5300 jest bardziej "filmowy", ma lepszy mic, 60 klatek w full hd, gps, wifi. Jest tego sporo. Natomiast interesuje mnie jakość zdjęć, czy będzie ona zauważalna przy takim samym obiektywie.
Co do Modeli d7XXX znacznie przekraczają mój budżet:)
Większość aparatów z nowymi matrycami oferuje podobną jakość zdjęć, dlatego nawet stary D5100 jeśli byłby do kupienia w sklepie jest dobrym wyborem, D3300 to świetny aparata, ograniczenia wynikające z tego że to najniższa linia nie koniecznie muszą przeszkadzać.
Nikkor 18-55VRII jest bardzo dobrym obiektywem jak na kit, przebija go uniwersalnością 18-105VR i tego bym proponował zakupić, a do poczucia co potrafi lustrzanka to zdecydowanie nikkor 35mm.
Obojętnie czy to d3200 czy 7100, finalne zdjęcia będą podobne. W moim mniemaniu lepiej kupić tańsze body a resztę pieniędzy przeznaczyć na szklarnię. 18-105 to świetny obiektyw "na początek" dzięki niemu można zobaczyć na których ogniskowych pracujemy najwięcej, i wtedy kupić stałkę. Po takim zakupie wchodzimy na kolejny fotografii i nasze zdjęcia podobają nam się jeszcze bardziej. :)
Obojętnie co kupisz to będziesz zadowolony, lecz w mojej opinii body nie gra tu aż tak wielkiej roli w oglądaniu finalnego zdjęcia.
niuniu72
20-11-2016, 01:40
Na początek każdy aparat na który ciebie będzie stać jest dobrym wyborem., jak również opnie i sugestie które piszą przedmówcy. Jak wyciszniesz z czasem z tego co masz "ostatnie poty" sam będziesz zaskoczony. Ja przynajmniej metodą prób i błędów przekonywałem się co potrafi dobry kompakt nikona który zakupiłem ponad 10 lat temu. Wiele zależy od tego co chce osiągnąć fotograf - ty.
Trzymaj sie pierwszego zestawu. Seria 3XXX doskonale nadaje sie do poznawania tajnikow fotografowania, a i obiektyw 18-105 jest calkiem, calkiem. Plusem szkla 18-55 jest makro, ale mialem ten obietyw i nie bylem jakos super zachwycony - za to 18-105 mam nadal. Z 3300 wyciagniesz jakosciowo ten sam obrazek co z serii 5XXX, czy 7XXX.
Moja rada jest taka, kup pierwszy zestaw. Po roku juz bedziesz wiedzial jakie fotki chcesz w ogole robic i czego Ci brakuje w aparacie i obiektywie - i pod tym katem bedziesz sobie dalej kompletowal sprzet.
Pozdrawiam i milego focenia!
Czesc
Ja używam d3200 z szkłem Af-S 35 i 55 -300 Af-s i powiem tak na początek super sprzęt ma swoje wady ale zanim je poznasz minie sporo czasu. :) lepiej zamiast wybierać pmiedzy seria 3 a 5 xxx zastanów sie nad kupnem lepszych szkieł po pewnym czasie tak jak pisali koledzy i jeśli masz zamiar fotografować różne tematy warto kupić lampę np metza
Odnośnie kitowego 18-55 nie byłem z niego zadowolony słabo ostrzył, najlepsze zdjęcia robił przy sztucznym świetle - przynajmniej takie mam doświadczenie.
Jeśli ma to być korpus do nauki i taki , który ma nie zniechęcić do Nikona to polecam d70s lub drożej d90 na początek
Korpusy , które bierzesz pod uwagę czyli d3300 i d5300 nie mają przedniego kółka nastawczego co wg. mnie dyskwalifikuje je jako sprzęt do nauki i rozwijania dobrych nawyków . Obiektyw 18-105 może być na początek , póżniej kupisz coś jaśniejszego ze stałym światłem . np. Tamron 17-50/2:8
arczik87
20-11-2016, 16:05
matta,
Dzięki za podpowiedź z d90. Na allegro z 18-105 albo w.w. tamronem można go kupić za 1,5k PLNów. Problem polega na tym, że jest to aparat z 2008 roku. Możliwe że jest już wysłużony, nie wiem ile taki wytrzyma jeszcze:) Taka obawa drobna.
Możesz mi powiedzieć coś więcej o tym modelu, dlaczego jednak warto iść w jego kierunku??
D90 ma sens jeśli w dobrym stanie kupisz za 700zł ale to będzie trudne bo ceny podobnie jak za D300/D300s są mocno zawyżone, mimo to D3300/D5200/D5300 jest dużo lepszy, a co do tamrona 2.8/17-50mm to nie zachwyca i to jego 2.8 jest mało użyteczne.
arczik87
20-11-2016, 21:38
koesh, dzięki. Teraz wyeliminowałeś 90d.
A co powiecie, aby przyrównać d3300 z canonem 100d z 18 - 55 mm IS STM??
Doczytałem że ten obiektyw, jest w porządku i dość ostry.
d90 ma świetną ergonomię obsługi (wg. mnie lepszą niż d300 w , którym nie lubię wybieraka pomiaru światla) . Decydując się na D90 dostajesz sprawdzoną konstrukcję , bez niedoróbek jakie zdarzają się nikonowi w póżniejszych modelach . Matryca daje piękny obrazek bez chlapania olejem , bez mory , bez FF/BF z wystarczająca ilością pikseli a RAWy możesz wywoływać w NX 2 łatwo uzyskując piękne kolory . Aparat ma mechaniczny napęd AF , górny panel , wszystkie ustawiania dostępne z korpusu co wg. jest ważne dla wyrabiania dobrych nawyków , do tego mocniejsza bateria niż w ww. przez Ciebie korpusach . Miałem dwa D90 i nigdy nie było najmniejszych problemów dlatego polecam z czystym sercem jako pierwszy model Nikona by zakochać się w tej marce :-) .
- - - - kolejny post - - - - - -
musisz się zdecydować co do wyboru systemu , tutaj kompromisu nie ma ... osobiście uważam , że w porównaniu nikona d3xxxx canon wygląda jeszcze bardziej ,,plastikowo,, i ogólnie budzi mój niesmak przy wzięciu go do ręki a sam obrazek będzie na podobnym poziomie ... system canona ma swoje plusy , lepszy bagnet , ponoć lepsza obróbka jego RAWów w aplikacjach Adobe . Z canona na Twoim miejscu szarpnoł bym się na 7D a póżniej przeskoczył na fx z 5d III :-) , nie bez powodu prawie wszyscy najlepsi pejzażyści portreciści używają canonów ...
arczik87
21-11-2016, 18:58
matta -> Widzę że jesteś fanem swojego aparatu:) Masz też sensowny argumenty:) Tylko że jego cena jest spora jak na wiek.
Chciałbym dorzucić do dyskusji pentaxa k-50:)
Ale to ty jednak musisz zdecydować bo takie błądzenie po różnych modelach może się ciągnąć że hoho...
Pentax, Canon, Sony, bezlustra fuji, sony albo m4/3 panas/olympus jest tego bardzo dużo, jeśli decydujesz się na nikona to napisze ci że to bardzo dobry wybór, najtańsza obecnie normalnie dostępna lustrzanka nikona to D3300, obrazek z tego aparatu jest świetny i serio konkurencja zostaje z tyłu, taki sam obrazek da ci praktycznie D3200, 5200, 5300, 7100, 7200 i tu wybierasz na co cie stać i co chcesz mieć dodatkowo w samym aparacie, wykorzystanie możliwości D3300 jest trudne, nawet tak prosta lustrzanka nie ogranicza ciebie, bardziej ograniczające są obiektywu i tu jest duże pole do popisu.
na cyfrowym pentaxie się nie znam , ale jak chcesz koniecznie mieć 4cyfrowe body nikona to polecam d5100 ma najlepszy obrazek z tej serii , lepszy od d7000 i nie chlapie olejem :-) . To rada jeśli priorytetem jest jakość obrazka w tym przedziale cenowym , bo do ,,nauki,, i do ,,przyjemnego,, fotografowanie seria 3xxxx i 5xxxx się nie nadaje ... robienie tym zdjęć to prawdziwa orka na ugorze
kurako92
22-11-2016, 12:42
na cyfrowym pentaxie się nie znam , ale jak chcesz koniecznie mieć 4cyfrowe body nikona to polecam d5100 ma najlepszy obrazek z tej serii , lepszy od d7000 i nie chlapie olejem :-) . To rada jeśli priorytetem jest jakość obrazka w tym przedziale cenowym , bo do ,,nauki,, i do ,,przyjemnego,, fotografowanie seria 3xxxx i 5xxxx się nie nadaje ... robienie tym zdjęć to prawdziwa orka na ugorze
Chcesz usilnie powiedzieć że nie ma sensu kupować D5300? Proszę o rozwinięcie czemu te aparaty są takie beznadziejnie że nie da się z przyjemnością robić zdjęć? Z powodów ergonomicznym? Mniejszy grip? Mniejsza waga? Brak dodatkowego wyświetlacza? Brak możliwości zapisania swoich ustawień w trybie u1 i U2? Brak sterowania lampa zewnętrzna z lampy wbudowanej? Brak śrubokręta w body? Czy brak tych funkcji powoduje że nie ma sensu kupować tego aparatu?
do ,,nauki,, i do ,,przyjemnego,, fotografowanie seria 3xxxx i 5xxxx się nie nadaje ... robienie tym zdjęć to prawdziwa orka na ugorze
Ośmielę się nie zgodzić. Ale oczywiście każdy ma swoje preferencje...
chcesz koniecznie mieć 4cyfrowe body nikona to polecam d5100 ma najlepszy obrazek z tej serii , lepszy od d7000 i nie chlapie olejem :-)
Z TEJ serii, czyli serii 5...? Oczywiście jakość zdjęć to kategoria subiektywna. Ale np testy wykazały, że nowsze modele oferują mniejsze szumy, lepszą dynamikę i są w stanie rejestrować więcej szczegółów, niż D5100. Co oczywiście nie znaczy, że staruszek jest zły. Mimo, że można znaleźć lepsze (i droższe) od niego, moim zdaniem jest to nadal bardzo dobry sprzęt. A rozdzielczość mniejsza niż u następców - może być wręcz zaletą.
kurako92
22-11-2016, 13:08
Uwazam że nie każdy musi mieć d7200 lub d750
Moja niechęć do serii 5xxxx to oczywiście moje osobiste odczucia i absolutnie nie uważam , że zakup tych aparatów nie ma sensu , ktoś może je świadomie używać i mogą być dla niego najlepszym wyborem . Wyraziłem swoją opinie w kontekście zapytania kolegi o pierwszy aparat do nauki . Sam używam d5200 gdy potrzebuję dużej rozdzielczości , godząc się na jego siermieżną obsługę , resetowanie się ustawień , brak przedniego kółka , śrubokręta i górnego panelu bo ma też swoje zalety:-), jak niska cena i waga (zabieram go w góry gdzie każdy gram ekwipunku ma znaczenie) . Chętnie zamieniłbym go na coś bardziej ergonomicznego ale niestety nie mam alternatywy ... bo d500 to abstrakcja cenowa a d7100 czy d7200 dadzą mi obrazek jak z d5200 ale dadzą mi też plamy na matrycy , których mam już serdecznie powyżej uszu w modelu d7000...
dlatego do nauki i na początek polecam d70s albo d90 a póżniej np. d300 albo d700 . Jeśli priorytety są inne niz nauka i wyrabianie dobrych nawyków , są lepsze matryce i lepsze ceny :-)
...nauka i wyrabianie dobrych nawyków...
A co to takiego te "dobre nawyki"? :)
Nawet najtańszy D3300 jest fajny, jak ktoś ogarnie pierwsze kroki w lustrzance i dokupi jakiś sensowny obiektyw to najczęściej biega z trybem A, formatuje kartę w menu i robi zdjęcia w raw, to jest amatorska pucha dla amatorskiego zastosowania, świetny aparat.
Jeśli ma to być gadżet, który będzie leżał w szufladzie to tym bardziej, a jeśli ktoś lubi wymieniać sprzęt i ma na to kasę to tez dobry początek, używany D5100 jak najbardziej świetny pomysł.
A co to takiego te "dobre nawyki"? :)
haha...używanie np. środkowego palca prawej ręki :-) ... do obsługi przedniego kółka nastawczego
...używanie np. środkowego palca prawej ręki...
Z używaniem tego palca to trzeba uważać... ;) :lol::lol::lol:
arczik87
24-11-2016, 22:15
Ojojojoj bez środkowych palców proszę:)
Mam pytanko, jak wygląda sprawa kalibracji nowego aparatu? Czy jest to płatne? Rozmawiałem z Panią z serwisu(chyba nie ogarniała), powiedziała mi że regulacja jest za darmo jeśli jest gwarancja, zaś kalibracja kosztuje 190 zł... Czy ktoś się orientuje?
EDIT:
Chodzi mi o kalibracje obiektywu pod body.
Kalibracja aparatu, chyba chodzi o kalibracje obiektywu, jeśli kupisz nikona i sigme przykładowo i nie uda ci się wybrać dobrej sztuki to wysyłasz na darmową kalibracje obiektyw z body do sigmy za free, jednak musisz kupić w normalnym sklepie z serwisem w Polsce, żadne jakieś uk czy chiny bo taniej z niby gwarancją !
arczik87
24-11-2016, 23:04
Okej, a czy w wypadku szkieł nikona, nawet "kitów" też działa to tak samo??:)
Z tego co mi wiadomo to nikon nie robi kalinracji obiektywu pod body ;) jedyne co moga zrobic to skalibrowac obiektyw wedlog wzornika i osobno body wedlog wzornika. Jesli zle prawie prosze mnie poprawic zeby nie bylo wprowadzania w blad ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk