Zobacz pełną wersję : oplułem matryce :( :/
tak dmuchałem na matrycę, ze ją niechcąco oplułem, nie duzo, ale widac.
jak się pozbyc zabrudzeń?
Proponuję wylizać :) (sorry nie mogłem się powstrzymać).
Wacik, płyn do czyszczenia optyki, pęseta i delikatne czyszczenie. Duże masz plamy ?
na postępu zdrobia od ręki? ile skasują?
nie, nie duze
naładuje acci i zrobie foty testowe
Izopropanol i patyczki higieniczne takie dla dzieci (te zwykłe mają za mało bawełny na czubku i można porysować filtr) Na przyszłość zakup dobrej gruchy np. coś takiego (http://www.allegro.pl/item198004612_gruszka_dmuchawa_dust_ex_solidna.htm l)
Maciek321
28-05-2007, 23:10
Izopropanol i patyczki higieniczne takie dla dzieci (te zwykłe mają za mało bawełny na czubku i można porysować filtr).(...)
Tylko uważaj podwójnie. Po pierwsze nie wciśnij sobie patyczkiem w róg matrycy śmieci, Ciężko je stamtąd usunąć. A po drugie uważaj zeby nie przykleic drobin waty z patyczka do aksamitu jakim wyklejony jest w środku aparat. Ze swoją D50 zrobilem wlasnie tak kiedyś. Tylko wizyta w serwisie pomogła, a juz nie miałem nadziei. I na przyszlość nie dmuchaj we wnętrze aparatu niczym innym jak gruszką bez talku w środku.
Na przyszłość zakup dobrej gruchy np. coś takiego (http://www.allegro.pl/item198004612_gruszka_dmuchawa_dust_ex_solidna.htm l)
A w czym ona lepsza od takiej za 9 zł z apteki? Bo wielka nie jest, a kosztuje, jakby miała 50 cm średnicy
A w czym ona lepsza od takiej za 9 zł z apteki?
W niczym :) Dlatego ja kupilem dwie gruchy (mniejsza i wieksza) w wersjach bez talku wlasnie a aptece za kilka pln kazda...
Zbigniew
29-05-2007, 00:18
Dwie gruchy?! Hmmmm ..... :???:
Bartek-Kacper
29-05-2007, 00:29
Spokojnie... Zakup w drogerii "pacynkę" z gąbką (1,90 zł) i delikatnie przejedź po matrycy.Oplucia i tym podobne zejdą.
W niczym :smile: Dlatego ja kupilem dwie gruchy (mniejsza i wieksza) w wersjach bez talku wlasnie a aptece za kilka pln kazda...
Szczerze - gruszka u mnie nie sprawdziła się dobrze. Niektóre pyłki na matrycy nie zejdą od tak za pomocą gruchy.
na postępu zdrobia od ręki? ile skasują?
powinni. zadzwon rano i zapytaj
heh, przypomniałem sobie jak ja na początku używania aparatu w poddenerwowaniu z faktu kolejnego paprocha na matrycy, z braku gruszki, zacząłem dmuchać i niezłego gluta sobie wpuściłem do środka :) w sumie ciekawe zdjęcia wychodziły :). Trochę paniki potem patyczek do czyszczenia uszu w rękę i delikatnie usunąłem nadmiar swoich "soków" z matrycy :)
każdy serwis foto to robi, cena około 50 zł.
Gruchę z apteki nie polecam. Może zawierać talk i dopiero wtedy będzie czyszczenie.
A poza tym skąd ta metoda czyszczenia metodą usta-bagnet?
Gruchę z apteki nie polecam.
Może być, tylko trzeba ją najpierw wypłukać i wysuszyć.
Bartek-Kacper
29-05-2007, 17:10
Gruchę z apteki nie polecam. Może zawierać talk i dopiero wtedy będzie czyszczenie.
A poza tym skąd ta metoda czyszczenia metodą usta-bagnet?
Nie wiem skąd masz takie informacje. Kupiłem gruszkę i nie miałem żadnego talku czy podobnych rzeczy i zjawisk :).
Po drugie, jaką gruszkę polecasz ?Ja np: polecam gruszkę "SANITY" z miękkim końcem nr 7 :) - to ta dla niemowląt i dzieci :), chociaż w poście na pierwszej stronie napisałem, że gruszka nie sprawdziła się u mnie ...w niektórych przypadkach przydała się...
Raz będzie z talkiem, a raz bez. Nie napisałem, że wszystkie posiadają, tylko, że mogą być z talkiem. A informację mam z pierwszej ręki od aptekarza.
michaszek
30-05-2007, 13:27
Grucha u mnie sprawdza się przy duzych paprochach ale z reguły uzywam wacików. Kiedyś ktoś zauważył, ze po jednej stronie filtra jest rowek i tam mozna spokojnie wszystkie brudy zepchnąć :)
To zależy co wcześniej jadłeś? :-D
....a tak na serio to gdzieś kiedyś czytałem wątek o świetnym do tego celu zastosowań pędzlu z włókna Toray czy jakoś tak o szerokości mniej więcej połowy matrycy, machasz raz po czym drugą stroną pędzla drugi. Pędzel sam zanabyłem ale jeszcze nie testowałem, więc może poszukaj gdzieś więcej info na ten temat.
Raz będzie z talkiem, a raz bez. Nie napisałem, że wszystkie posiadają, tylko, że mogą być z talkiem. A informację mam z pierwszej ręki od aptekarza.
A ja kupowalem i wiem, ze sa wersje z talkiem i bez.
Izopropanol i patyczki higieniczne takie dla dzieci (te zwykłe mają za mało bawełny na czubku i można porysować filtr)[...]
A ja mam takie pytanie.Filtr jest zrobiony ze szkła,prawda?To jakim cudem można go porysować patyczkiem higienicznym???:shock:
Prostym cudem: patyczki higieniczne nie są przechowywane w absolutnie sterylnych warunkach i łapią na swojej powierzchni kurz. Kurz składa się z różnych cząstek, np. mini-fragmentów ostrej krzemionki. Jedziesz takim czymś po szkle i zostawiasz rysę.
Ja nie upierałbym się że filtr jest szklany.Wcale ale to wcale bym się nie upierał.
Dzięki,w końcu się dowiedziałem dlaczego ludzie tak panikują przy czyszczeniu matrycy.Chociaż ja jakoś nie wierzę w spiskową teorię patyczków;)
Marbed-czemu uważasz,że nie jest ze szkła?Ja zawsze czytałem,że tak.
Szkło jednakże twarde dosyć jest i byle czym nie da się porysować. Ale tak na przykład monitor LCD (ten od PC) to nawet wycierając na sucho papierem toaletowym czy chusteczką higieniczną to porysujesz i to nieźle. Nie pamiętam dokładnie gdzie o tym czytałem, ale ze szklanym nie trzeba by było tak uważać
Na gruchy z Apteki trzeba uwazac, slyszalem opinie ze sa tam rozne srodki (jakies proszki) i nalezy ja najpierw dobrze wymyc i wysuszyc, a potem juz mozna czyscic.
Na gruchy z Apteki trzeba uwazac, slyszalem opinie ze sa tam rozne srodki (jakies proszki) i nalezy ja najpierw dobrze wymyc i wysuszyc, a potem juz mozna czyscic.
Wyskoczyłes jak Filip z konopii :D Przeczytaj od poczatku ten temat, bo zostało o tym co wspomniales napisane. Sa gruszki w wersji z talkiem i bez talku (proszku jak to nazwales)...
chciałem sobie zrobić szybko i łatwo, więc potraktowałem matrycę sprężonym powietrzem z aerozolu, no i oczywiście na środku plama, czy ktoś ma namiar i może podać do czyściciela matryc jakiegoś w lublinie?
dzięki z góry
velaskez
01-03-2009, 19:12
A było czytać forum, że sprężonym powietrzem nie. Możesz Sensor Swab'em własnoręcznie na mokro pojechać.
Przemek Paśnik
01-03-2009, 19:13
Wow temat bumerang :D Nie demonizujecie gruszek z apteki. Taka bez talku rządzi. Taką z talkiem kąpiemy i suszymy -> mamy taką bez talku. Na resztę tego czego nie wydmucham gruchą używam lenspena do matryc i jest zacnie :wink:
teraz już na gruchę za późno, jest plama bo coś wyleciało razem z powietrzem, korci mnie żeby dalej kombinować ale nie będę, bo jeszcze gorzej poreperuje
velaskez
01-03-2009, 20:49
Pośliń palec i przetrzyj:mrgreen:
świetna rada, dzięki ale nie skorzystam
Na podstępu 8 dyszek sobie życzą jak kogoś to interesuje ;)
velaskez
02-03-2009, 00:39
No jak mieszkasz koło Wawy to idź na postępu i Ci zrobią ładnie.
nędzna prowokacja a strone masz zasyfiona wirusami
Paablitos
02-03-2009, 07:44
Co do tego czy prowokacja czy nie, to sie nie wypowiem, chociaż fakt... troche to dziwne postepowanie jak na doswiadczonego i udzielajacego sie na forum czleka.
Faktycznie strona jest deko niebezpieczna. Moj Kacper od razu blokuje dostep i krzyczy, ze sa trojany (radze koledze usunac trojany - dmuchanie nie pomoze ;)).
Pozdr.
Pawel
Mikis525
02-03-2009, 16:54
Oplułem matrycę w D70s, kieliszek spirytu (ew. dwa :D) patyczek do uszu i jazda maczasz, przecierasz, druga mańką do sucha i już :)
Kaelthas
02-03-2009, 18:26
@franeq
moze jestem ślepy,(a może mod zadziałał) ale nie widze żadnych linków (oprócz w podpisach)
chodzi o podpis autora watku
Frantixj
03-03-2009, 16:32
Można też kupić zestaw "dmuchający" do matryc za 170 zł, ale po co :P Kiedyś wpadło mi coś w rodzaju małego włoska na matrycę, i się dziwiłem skąd na błękicie nieba taki dziwny bumerang :P A gruszki rządzą!
strzykawki tez ;p te do koni ;p
Przepraszam za laickie pytanie - chodzi mi o technikę czyszczenia matrycy za pomocą gruszki gumowej. Paprochy się wciąga do środka gruszki czy raczej zdmu****e wykorzystując strumień powietrza jaki wydobywa się z naciskanej gruszki?
tu masz http://www.youtube.com/watch?v=UPrxXcwSpDE&feature=related ...najlepiej jeszcze go obrucic do gory nogami na statywie czy cos w tym stylu i gitara
SlaWasII
05-03-2009, 13:20
Paprochy się wciąga do środka gruszki czy raczej zdmu****e wykorzystując strumień powietrza jaki wydobywa się z naciskanej gruszki?
Zdmu****e się.
tu masz http://www.youtube.com/watch?v=UPrxXcwSpDE&feature=related
Kolejny przypadek, gdy gościu nie postępuje zgodnie z tym co zaleca instrukcja przy ściąganiu obiektywu.
...najlepiej jeszcze go obrócic do gory nogami na statywie czy cos w tym stylu i gitara
Do góry nogami? To gdzie te nogi? ;)