PDA

Zobacz pełną wersję : POMOCY !!! Swiatłomierz padł?!!

ciern
08-09-2005, 11:51
mam nikona d 70 razem z kitowym obiektywem 18-70 bla bla bla DX
no i .... światłomierz mi padł. przez cały czas wariuje i prześwietla mi zdjęcia tak, że wychodzi tylko i wyłącznie biała plama. co robić ?? czy tylko serwis mnie ratuje czy da sie to jakoś zrobić .....
sam nie wiem. za tydzień czeka mnie ważna sesja i z nikąd ratunku
pomóżcie

Czornyj
08-09-2005, 11:56
A próbowałeś robić zdjecia na manualu i tak go ustawić, żeby choćby powiedzmy wyszła mniej biała plama, albo i czarna plama, lub najlepiej poprawnie zaświecone zdjecie? Pewny jesteś, że to światłomierz? B. dziwne... A próbowałeś zmieniać pomiar światła z matrycy na spot i centrważony?

meliszipak
08-09-2005, 12:01
Może przestawiłeś korekcję EV?
Spróbuj na manualnych ustawieniach.

pozdrawiam

ciern
08-09-2005, 12:02
tak próbowałem. i na manualu robi dobrze zdjęcia. robiłem juz dwa wesela.
a i jeszcze jedno. jak robie zdjęcia z wbudowaną lampą to nie ma sterowania mocą błysku. musze sam bawic sie bracketingiem

[ Dodano: Czw 08 Wrz, 2005 ]
probowałem też restetować aparat, sprawdzać ustawienia w nikon capture i nic. dalej to samo.
sam moge sobie uczciwie się przyznać że mi nie spadł ani nie uderzył w nic. nikt też go nie ruszał. jak dam do serwisu to 2 miechy nie moj aparat.

Czornyj
08-09-2005, 12:48
a na spocie/centrważonym/matrycowym - wszystko mu jedno jedno i prześwietla?

kwasik
08-09-2005, 12:49
jak robie zdjęcia z wbudowaną lampą to nie ma sterowania mocą błysku tzn nie dziala ci poprawka naswietlania blyskiem??

ciern
08-09-2005, 12:55
nie działa na spocie ani na multi pattern.
poprawka nie działa również.

więc co mam do k... zrobić ????
proszę !!!!

kwasik
08-09-2005, 13:00
ciern, to dziwne jakies objawy z ta poprawka.chyba sie cos z body pokiełbasilo....

ciern
08-09-2005, 13:02
ale jest na to jakaś rada ???
moze nowe oprogramowanie ???

Czornyj
08-09-2005, 13:09
Ja to czorno widzem 8)

kwasik
08-09-2005, 13:10
jak masz stary firmware to mozesz upgradeowac ale to chyba niewiele pomoze

psCzornyj, jest juz nowy WILQ?? :D

Czornyj
08-09-2005, 14:14
Na stronce jest napisane, że jest :D W Empiku dawno nie byłem - mam full roboty :(

kwasik
08-09-2005, 14:29
trzeba wiec nabyc :mrgreen:

Bipper
08-09-2005, 17:42
Witam wszystkich serdecznie :)

Mam podobny problem z D70, dotychczas sprawował się doskonale, ale od paru dni aparat głupieje przy pomiarze światła, czas migawki i wartość przesłony to istna loteria, dodatkowo w wizjerze na chwilkę lekko przygasa wyświetlacz z informacjami. Sprawdzałem na trzech różnych obiektywach na każdym to samo, nawet jak zakładam dekielek na obiektyw to aparat też głupieje. Styki obiektywu przetarłem, aparat zresetowałem i nic. Ciekawostką jest, że przy dobrym świetle słonecznym problemu nie ma, aparat dobrze dobiera czas migawki i przesłonę, w trybie manualnym "M" też jest OK

ciern
08-09-2005, 19:28
mi głupieje nawet przy dobrym świetle. a w manualnu to ja też sobie radze....
nie wiem co sie dzieje. jakbyś coś wiedział to napisz na maila [email protected] lub gg 3576088. napisz swoje dane to zrobie to samo jak sie czegoś dowiem
pozdrawiam

krzysztof jot
08-09-2005, 20:21
Po kazdym takim temacie lece do aparatu i sprawdzam czy działa.... :)
Dochodzę do wniosku, ze najlepiej nie wyłączać, pstrykać ciągle a zasypiajac
nie wypuszczac z rąk i też starać sie pstrykac przez sen.... bo najczęściej jest
".. własnie włączyłem, a tu nie działa ...x x x... a wczoraj działało do końca "

Proponuje założyć nowy dział - Awarie D70 - tylko dla ludzi o mocnych nerwach :)
Musze cos kupic inngo bo stres mnie zabije.... z setką spałem spokojnie (wyłączoną ;)

krzysiekk
08-09-2005, 20:57
Gdzie D70 mierzy swiatlo? Chyba tam gdzie jest tez czujnik AF. Jak AF glupieje to ja dmucham pod lusterko
zeby wydmuchac ewentualne paprochy ktore tam szczegolnie moge sie zbierac (sila ciazenia).
A moze tez dmuchnij z gruszeczki pod lustro uprzednio je unoszac.

Paproch teoretycznie moze zaslonic czujnik powodujac ze aparat sadzi ze swiatla jest bardzo malo i dopasowuje do tych ,,trudnych warunkow'' parametry ekspozycji. Zycze Ci/Wam zeby to byl ten wlasnie problem.

[ Dodano: Czw 08 Wrz, 2005 ]
Lustro unies czyms czystym, jakims plastykiem. NIE UZYWAJ Mirror Lock UP czy jakos tam z menu. Po co sobie zafajdac matryce jesli czysta.

szymony
08-09-2005, 21:16
Gdzie D70 mierzy swiatlo? Chyba tam gdzie jest tez czujnik AF.
Czyżby jakieś "cannonowskie" przyzwyczajenia :wink: :mrgreen:
Owszem jest tak jak piszesz, ale tylko przy pomiarze punktowym.

Anonymous
08-09-2005, 21:19
A może lepiej kupić naprawde dobry aparat ? :lol:
W czasach F90X czy nawet F70 bylo to nie do pomyślenia.

Pozdrawiam:
Andrzej

krzysiekk
08-09-2005, 21:34
Gdzie D70 mierzy swiatlo? Chyba tam gdzie jest tez czujnik AF.
Czyżby jakieś "cannonowskie" przyzwyczajenia :wink: :mrgreen:
Owszem jest tak jak piszesz, ale tylko przy pomiarze punktowym.

No wlasnie ze nie bardzo. Zenit, KM Z1 i D70. Ot taka moja historyja z fotogratami.

Dlaczego sadzisz ze to cannonowskie przyzwyczajenie?

A teraz powaznie.
Gdzie mierzy przy matrycowym i CW?

W sumie to na czujnik AF pada crop z ,,pelnej'' klatki, ale wystarczajacy aby
uchwycic boczne pola AF.
Czy pomiar matrycowy uwzglednia miejsca spoza promienia rozmieszczenia pol AF?
Gdzie indziej moje D70 mierzyc swiatlo? Matowka, uklad optyczny wizjera?
Powaznie nie wiem, ale najbardziej sensowna wydaje mi sie moja teoria.

szymony
08-09-2005, 21:41
Dlaczego sadzisz ze to cannonowskie przyzwyczajenie?
Bo tak właśnie cannon mierzy (błysk co prawda, ale zawsze) :wink:

A teraz powaznie.
Gdzie mierzy przy matrycowym i CW?

Całym kadrem, matrycą 1005 polową, tylko interpretacja pomiarów jest inna przy matrixe i CW. Matryca pomiarowa znajduje się w tylnej części pryzmatu nad wizjerem.

krzysiekk
08-09-2005, 21:46
Dzieki - dobrze wiedziec.

ciern
09-09-2005, 09:17
a mi ttylko pewnie zostaje pie...... serwis.

Bipper
10-09-2005, 12:42
Skoro mój aparat jest po gwarancji to zdecydowałem się go rozkręcić (sam dół aparatu) i co znalazłem?!?: lekko nadłamaną tasiemkę od światłomierza zaraz przy gniazdku, jak ją dotknąłem to prawie się przełamała na pół uuuuu...grrrr... no i APARAT CAŁKOWICIE ZDECHŁ, NO ZAŁAMKA!!!. Nie wiem kto montuje te aparaty ale chyba jakiś naćpany matoł. Teraz już wiem dlaczego wyświetlacz w wizjerze mrygał i głupiał świetłomierz. Czeka mnie serwis i czuję, że nie będzie tani.

radziu.art.pl
10-09-2005, 14:12
jesli chodzi o serwis i ktos mieszka blisko niemiec to sobie poradzi podobno najlepiej w Berlinie tanio i szybko

glisek
10-09-2005, 17:03
Jak ci padla tasiemka, to sprobuj od serwisu wydrbic mailowo/telefonicznie numer tej czesci i nie ch ci to sciagna a wymienisz se sam.
Taka tasma nie powinna byc droga.