PDA

Zobacz pełną wersję : Akwarystyka-kto mnie poprowadzi za rękę?

emet_b
15-11-2016, 13:08
Nie z lenistwa, ale z braku czasu na kolejne forum, zapytam na naszym forum.
Mam w planach założenie akwarium-takie 50-60l, dla relaksu :) Kiedyś miałem (20 lat temu), coś pamiętam co i jak, ale podejrzewam, że jednak obszar wiedzy trochę się powiększył, a i technika lekko do przodu skoczyła.

Akwarium jak wspominałem około 50l, będzie stało na szafce w najciemniejszym kącie pokoju. Wynalazłem coś takiego (przede wszystkim ze względu na szkło OG): http://allegro.pl/akwarium-optiwhite-60x30x35-63l-wroclaw-i5759263818.html

Warte uwagi? Jakie osprzęt? Co jeszcze powonieniem wiedzieć na start? O biotopy nie pytajcie, chcę zacząć od klasyki-gubiki itp.

Na hardware chcę wydać max 400-500zł.

R
15-11-2016, 13:15
musisz wiedziec, ze akwarium to raczej nie relaks. jak ma byc ladnie to wymaga troche czasu i wysilku. no ale jak juz jest ladnie i czysto to daje duzo satysfakcji. :)

emet_b
15-11-2016, 13:18
wiem, jak wspominałem, kiedyś już miałem 5 "akwariów" (jak to się kurka odmienia), z różnymi gatunkami i w różnym wieku ryby-było nawet przedszkole :D

R
15-11-2016, 13:37
no to doswiadczenie masz... sprzety sie nie zmienily bardzo. sa tylko bardziej tandetne... moim podopiecznym styka grzalka, pompka i dobry filtr kubelkowy. moj ma juz 10 lat i chodzi bez zarzutu.

Vargas
15-11-2016, 17:04
Musisz sobie zadać pytanie a mianowicie jakie rybki chcesz mieć. Nie od dziś wiadomo, że nie każde rybki mogą żyć ze sobą. Druga sprawa to ile chcesz mieć tych rybek. Podziel rybki na ciepłolubne i na zimno lubne.

Piszesz, że już miałeś akwaria więc czego oczekujesz konkretnie od nas? Pewną wiedzę to pewnie masz więc w czym dokładnie pomóc.

mikemek
22-11-2016, 15:29
Mam w planach założenie akwarium-takie 50-60l, dla relaksu :) Kiedyś miałem (20 lat temu), coś pamiętam co i jak, ale podejrzewam, że jednak obszar wiedzy trochę się powiększył, a i technika lekko do przodu skoczyła.

Akwarium jak wspominałem około 50l, będzie stało na szafce w najciemniejszym kącie pokoju. Wynalazłem coś takiego (przede wszystkim ze względu na szkło OG): http://allegro.pl/akwarium-optiwhite-60x30x35-63l-wroclaw-i5759263818.html

Tak na szybko, co mi do głowy przychodzi:
- akwarium: im większe, tym warunki stabilniejsze, ale droższe w założeniu i więcej pracy przy utrzymaniu;
- podłoże: zależnie od tego, co chcesz trzymać

Warte uwagi? Jakie osprzęt? Co jeszcze powonieniem wiedzieć na start? O biotopy nie pytajcie, chcę zacząć od klasyki-gubiki itp.

Wszystko zależy od tego, co konkretnie chcesz. Poza samym zbiornikiem przyda się jakiś filtr. Skoro akwa ma być w ciemnym kącie, to i oświetlenie. Jeśli jakieś rośliny, to oświetlenie odpowiednio mocne i o właściwym widmie. Jeśli nie masz w miarę stabilnej temperatury w domu (albo lubisz, jak jest chłodno), to grzałka. Jak masz sucho w domu i nie chcesz dolewać wody co 3 dni, to przyda Ci się pokrywa. Do tego drobiazgi - czyścik do szyb, siatka do ryb, rurka do przelewania wody, jeśli planujesz jakieś podłoże, to może też odmulacz. Tyle na szybko, jeśli chodzi o hardware do głowy mi przychodzi. Aha, jeśli zdecydujesz się na filtr, który nie będzie poruszał dość intensywnie tafli wody (np. filtr przelewowy, filtr z deszczownicą), to przyda się też napowietrzacz.

Moja osobista rada jest taka, żebyś planował akwarium pod konkretną obsadę, a nie odwrotnie. Popatrz sobie jakie rybki i ile ich chcesz trzymać i wyjdzie Ci, co trzeba kupić, żeby dobrze się czuły.

pincerna
22-11-2016, 17:54
Najlepsze byłoby 500-600 litrów bo najmniej przy takim roboty a i TV Ci już przy takiej wielkość nie trzeba:-). Taka 50 to malutkie no ale skoro masz akurat takie miejsce to nic nie zrobisz. Jaki osprzęt? Światło tylko bo grzałka raczej nie będzie potrzebna, no bo ciepło raczej w domu "posiadasz" prawda? . Zajdz do sklepu elektrycznego i spytaj o takie światełka ledowe maciopkie naklejane na pasek dające barwe ciepłą... w Kelwinach mierzoną. :-). Filtr? Najepiej taki przelewowy ale nie wiadomo jaka pokrywe będziesz miał. Jeśli po całośći zamknięte będzie akwa to normalny i już. A rybki? No właśnie... sam sobie poszukaj, przypomnij co CI się podobało. Co do napowietrzacza to trochę za małe to akwa żeby go "zagracać" no chyba ze napowietzranie filtrem. A tak kończąc to pytanie Twoje jest typu jaki sobie obiektyw kupić bo chciałbym trochę pofotografować. ( to nie złośliwość). A może zamiast gupików to może jakieś dwie małe jakieś parki i na wypełnienie neonki albo danio?

klepyn
23-11-2016, 01:00
Jak chcesz, żeby było w miarę bezobsługowo to daruj sobie gupiki, bo one strasznie brudzą, w 50 litrach to naprawdę mogą szybko zabrudzić akwa. Ja w takim zbiorniku trzymałem proporczykowce. Samiec plus 2-3 samice. Proporczykowce kap lopez b.łatwe w obsłudze, gardnera bardzo ciekawe (fajnie bestie polują). Na dno żwir 2-4 mm srednicy. Posadzić anubiasa i pare kryptokoryn, pod rośliny w dno jakis substrat lub kulki gliniano-torfowe. Takie rośliny nie są wymagające jeśli chodzi o światło, wystarczy im świetlówka 15 W lub 2x8w (jedna koło 10000K druga o temp. zbliżonej do światła słonecznego). Filtr wystarczy jakiś kaskadowy np.AquaEl, przy niedużej obsadzie ryb. Bierzesz zawsze większy niż zaleca producent, czyli dla 50 l. akwarium filtr dedykowany dla akwa 100-150 l. Nadfiltracja zawsze lepsza od jej niewydolności. Grzałka lepiej żeby była. Z termostatem, Eheim Jager niezawodna, na pewno nie ugotuje ryb, reszta firm niepewna. Jaka woda z kranu Ci w ogóle płynie? Twarda, miękka?

wysłane z mojego sedesu przy użyciu spłuczki

MARTINK
24-11-2016, 23:22
Haha, sam przegladam fora akwariowe bo chce cos kolo 300l z OW zamiast tv, najlepiej cos z iwagumi. Poogladaj sobie akwaria amano. Do tego znalazlem giesemanna matrixa 2 jako lampe, piekna tyle ze sie koszta robia. Tyle ze nie kumam nic z nawozenia jeszcze i parametrow, a akwa mialem rowniez z 15lat temu. Jesli ktos moze xos doradzic z parametrami bede wdzieczny, zestaw do co2 mam w piwnicy:)

Bruner
25-11-2016, 10:16
Jeśli ma być coś w stylu Amano, to trzeba mieć dobrze opanowaną technikę, nawożenie itp, to raczej nie jest zabawa dla nowicjuszy, do tego dość kosztowna. Wygląda to super, ale bez doktoratu z chemii lepiej nie podchodzić ;) Poczytaj może o akwariach typu LT (low tech), to jest dokładnie odwrotna filozofia prowadzenia akwarium, a efekty również mogą być spektakularne.

kornikbp
27-11-2016, 02:49
ja tylko 5gr odnośnie oświetlenia :)
ostatnio padła mi świetlówka i już miałem kupować nowy zestaw(statecznik elektroniczny itd) aż odkryłem dość nowy produkt Aquael'a: świetlówka retro leddy.
Wziąłem 2szt (zwykła i plant) i powiem Wam że jestem pod ogromnym wrażeniem. wydajność świecenia(jasność) przerosła moje oczekiwania. super sprawa.
ogólnie akwarystyka fajne hobby, polecam każdemu

R
28-11-2016, 09:51
o... ciekawa sprawa to swiatelko. kupuje. :)

R
05-12-2016, 15:27
ok, to ja rowniez pochwale leddy retro od aquael. sa super. bardzo fajnie wykonane, bardzo fajne swiatlo.

Drack
27-01-2017, 19:19

Jeżeli nadal aktualne, fajnie wygląda kostka zamiast prostokąta. Na początek jakieś podłoże, oby ciemne ;) np tani żwirek bazaltowy (tani i w miarę ładny). Filtr najlepiej zewnętrzny, kaskadowy lub kubełkowy, np: http://allegro.pl/aquael-versamax-fzn-1-filtr-kaskadowy-kaskada-24h-i6694146460.html lub - http://allegro.pl/aquael-mini-kani-80-filtr-kubelkowy-gratisy-i6068853711.html.
Rybki w takiej szklance to raczej malutkie, np. Neon Simulans czyli neon zielony, fajna ryba bo sporo mniejszy od np neona czerwonego. Wpuścić z 25szt. i na tym koniec żyjątek. Jakiś korzeń, światło, jakieś niewymagające rośliny, mchy.... daj znać jak coś podziałasz w temacie, pozdrawiam.