PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzedaż zdjęć - jaki procent dla modelki

JASTRZEBSKA&KILAR
13-11-2016, 21:44
Cześć, interesuje mnie czy stosujecie procentkwe wynagrodzenie dla modelek w zależności od wysokości sprzedaży fotografii z jej udziałem w banku zdjęć? Czy może preferujecie płatność za sesję? Może połączone te dwa tryby? Zaczynam interesować się podjęciem wyzwania w bankach zdjęć i na razie zastanawiam się nad kwestiami technicznymi.

Aeon88
14-11-2016, 02:55
Najwygodniej zapłacić raz i masz z głowy. Tylko kara umowna za wycofanie pozwolenia na publikację wizerunku musi być gigantyczna, żeby modelce nie przyszła do głowy taka akcja. Prawo do wizerunku jest niezbywalne, i nawet jeśli dostanie wynagrodzenie może ją cofnąć, gwarantuje to konstytucja RP. Dodatkowo wyraź dokładnie pola eksploatacji. Jeśli wykorzystasz zdjęcie inaczej niż zapiszecie w umowie będzie mogła cofnąć zgodę na tej podstawie bez ponoszenia odpowiedzialności finansowej, więc załatw to jak należy. Powodzenia!

sailor
14-11-2016, 03:12
nawet jeśli dostanie wynagrodzenie może ją cofnąć, gwarantuje to konstytucja RP.
mozesz podac podstawe prawna takiego twiedzenia?
tzn mozliwosc cofniecia zgody na publikacje wizerunku po przyjeciu wynagrodzenia?

PiKa
14-11-2016, 08:34
Ja nie znam podstawy prawnej, ale byłem na (nazwijmy to) wykładzie z prawa w fotografii i też tak mówili.

fafniak
14-11-2016, 09:34
W przypadku wykorzystania zdjęcia niezgodnie z umowa lub narażenia wizerunku osoby, ale podstawa jest niezgodność z umową.
W umówie jest że robimy zdjęcia do sklepu z bielizną erotyczną a foty wykorzystane są na stronce reklamującej usługi najstarszego zawodu świata.... ;)
Albo robimy zdjęcia znanym osobom do artykułu a w samej gazecie jest artykuł tak zestawiony że powstaje reklama jakiś produktów.
Przy realizacji zdjec do konkretnego projektu, gdy jesteśmy potencjalnym pośrednikiem w przeniesieniu praw do wyk. Wizerunku, doradzam nie wchodzenie w takie pośrednictwo, tylko doprowadzenie do sytuacji gdy końcowy użytkownik zdjęcia podpisuje umowę na wykorzystanie wizerunku modela i modelki

Jacek_Z
14-11-2016, 10:39
1. Artykul 23 kodeksu cywilnego. W praktyce daje mozliwosc wycofania zgody zawsze. Nawet w przypadku gdy modelka otrzyma wynagrodzenie za pozowanie.
2. Mowa jest o stockach więc zdjecie moze w praktyce funkcjonowac najroznorodniej jak to sobie tylko mozna wyobrazic. Fotograf nie ma tu nic do gdania - moze jedynie NIE dac zdjecia na stock. A jak da to koniec.
3. Autor wątku nie pyta o zgode modelki tylko o podział kasy.

JASTRZEBSKA&KILAR
14-11-2016, 12:44
Dziękuję za tak żywą dyskusję. Pytam o podział kasy, ale tutaj też interesująca kwesita się pojawiła. Jedynie pytanie z innej beczki, czy możemy ustalić karę za de facto skorzystanie ze swojego prawa, które daje Konstytucja. Należałoby też przeanalizować licencje na stocku.

Jacek_Z
14-11-2016, 12:59
Jedynie pytanie z innej beczki, czy możemy ustalić karę za de facto skorzystanie ze swojego prawa, które daje Konstytucja. .
Z tą konstytucją to trochę przesada.
Oczywiście, że możemy, a wręcz powinniśmy określić w umowie kare umowną. Bo inaczej trzeba będzie dochodzić kasy sądownie, co trwa dłużej. Niestety i tak nie da się wykluczyć sytuacji, że ktoś nie będzie chciał zapłacić kary umownej i sprawa i tak pójdzie do sądu.

Należałoby też przeanalizować licencje na stocku. To może zacznij od tego. Bo jak ci się nie spodoba to cała sprawa staje się nieaktualna. W sumie to sprawa jest sprosta. Ty o niczym nie decydujesz i na nic nie masz wpływu. W praktyce.

JASTRZEBSKA&KILAR
14-11-2016, 13:10
No tak puszczam zdjęcie i tyle mojego. Przeanalizować pod tym kątem jaką formę prawną odgrywam przy relacji Modelka-Fotograf-Stock, pośrednika a stock sprzedawcy czy na odwrót. No ale to już do poczytania. Napisałem do jednego sprzedawcy jak to rozwiązuje, jak dostanę odpowiedź to podrzucę też na forum.

Jacek_Z
14-11-2016, 15:14
Musisz podpinać pod zdjęcie umowę Model Release.
Pytasz o podział pieniędzy a nie jesteś zorientowany jak to wszystko działa?

JASTRZEBSKA&KILAR
14-11-2016, 18:18
Tak, to na razie całkowicie luźne przemyślenie, sam nie wiem czy będę się w to bawił.

SerU
14-11-2016, 19:56
Jak chcesz spróbować zabawę w stocki, to radzę zacząć od czegoś, co nie wymaga aż takich nakładów finansowych, jak modelka, której trzeba zapłacić. Skoro to luźne przemyślenia, to zapoznaj się dokładnie z warunkami, jakie muszą spełniać zdjęcia na poszczególnych stockach. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że nawet jeśli jakieś zdjęcia Ci przyjmą, to ktoś je jeszcze musi kupić...i to najlepiej kilkanaście/dziesiąt razy.