Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 - dobór akcesoriów do robienia zdjęć twarzy/makijaże
Frost12q
13-11-2016, 21:38
Witam serdecznie !
Moja żona jest utalentowanym samoukiem z zakresu makijażu. Posiadamy aparat Nikon d5100 ze standardowym obiektywem 18-105.
Postanowiliśmy zbudować jej portfolio i w związku z tym chciałbym podejść do sprawy odpowiednio przygotowany.
W przyszłym roku będziemy mieli kilka modelek i chciałbym prosić o pomoc w doborze akcesoriów.
Zdjęcia będą robione w mieszkaniu.
Co powinienem dokupić ? Oczywiście nie chce zbankrutować i możliwie tanim kosztem chce zrobić odpowiednie zdjęcia. Czy mój obiektyw wystarczy na początek ? bo ceny nowych są zabójcze.
Myślałem o zakupie statywu, białego tła fotograficznego ze statywem i coś do oświetlenia.
Czy statywy na oferowane na allegro za niecałe 100 zł i statywy na tło pow. 100zł są coś warte ?
Co powinienem kupić do oświetlenia ?
Bardzo proszę o pomoc, w grę wchodzi również sprzęt używany.
Pozdrawiam
Arek
Możesz dokupić pierścień na gwint m42 i kupić całkiem tanio obiektywy, ale pozostaje ustawianie manualne. Dobrymi obiektywami będą na pewno Nikkor 35, 50 i 85, ewentualnie coś z zoomem f2.8. Blenda będzie też bardzo pomocna.
Wysłane za pomocą mTalk
Autor nie pytał "jaki obiektyw do portretu", takich wątków są dziesiątki.
Przy zdjęciach samej twarzy, głowy, myślę że 18-105 spokojnie da radę. To jest niezły obiektyw.
Tło? Może być, jakieś potrzebne.
Najważniejsze oświetlenie, ale w temacie lamp nie mam dużego doświadczenia, pewnie lepsi poradzą.
Ale statyw za 100zł to słabo, raczej potrzebny solidny i wysoki, niekoniecznie lekki.
dannywrocek
14-11-2016, 10:52
Na pewno statyw i to raczej, jak już wspomniał Nbogdan, nie taki za 100 PLN. Musisz mieć coś solidnego i do tego rodzaju fotografi wygodnie było by mieć korbkę do regulacji wysokości kolumny środkowej. Co do oświetlenia to proponuję dwa tanie statywy oświetleniowe oraz zakup halogenów budowlanych, albo zakup jednego statywu oświetleniowego, lampy błyskowej i parasolki (przy czym do lampy wyzwalacze raadiowe by się przydały przy d5100). Za tło może robic nawet duży bryt bristolu za kilka PPLN z papierniczego. Taki zestaw mam, taki niedużym kosztem zbudowałem i spełnia swoje zadanie. Ale zaznaczam, że używam go całkowicie amatorsko i jak na moje potrzeby wystarczy. Może bardziej zaawansowani koledzy doradza Ci lepiej. Obiektyw przy tego rodzaju zdjęć powinien wystarczyć, i tak będziesz go domykał.
Kojocisko
14-11-2016, 12:50
a) spędź trochę czasu na YT, znajdziesz sporo fajnych tutoriali i wyrobisz sobie zdanie co ci jest potrzebne/co ci pasuje. Mnie się wydaje, że minimum to jedno źródło światła z możliwością zamocowania modyfikatora (softbox, softbox z gridem, beautydish) + blenda. Ale może podpatrzysz inne techniki - np. z lampą pierścieniową
b) tanie statywy do teł z poprzeczką dają radę do zastosowań amatorskich
c) ja bym zaczął z tym obiektywem, który masz. Rób zdjęcia - zobaczysz jakie ogniskowe ci pasują i czy naprawdę potrzebujesz płytkiej głębi ostrości. Przy tzw. beauty - sądzę, że musisz mieć całą twarz ostrą.
d) solidny statyw się przyda
d) na 100% musisz sporo poćwiczyć, żeby nie zmarnować czasu i wysiłku na sesje z modelkami. W czasie tych ćwiczeń sporo się nauczysz.
Kluczem jest oświetlenie.
Reszta mało istotna, przynajmniej zgodnie z obecnymi wymaganiami, tak, jak je przedstawiłeś.
Pytanie, czy chcesz docelowo, powiedzmy "profesjonalnie", czyli lampy, czy światło ciągłe, "amatorskie" ;) Jeśli będziesz jednocześnie filmować, jesteś skazany na to drugie. Modyfikatory to oczywistość.
Statyw ewentualnie dla wygody, mz ma znaczenie drugorzędne, jeśli fotografujesz ludzi "w akcji". Obiektyw może nie idealny, ale da radę. Chyba, że fotografujesz tylko efekt makijażu, modelkę, to można wydłużyć czasy i statyw faktycznie istotny.
Frost12q
14-11-2016, 21:47
Kluczem jest oświetlenie.
Reszta mało istotna, przynajmniej zgodnie z obecnymi wymaganiami, tak, jak je przedstawiłeś.
Pytanie, czy chcesz docelowo, powiedzmy "profesjonalnie", czyli lampy, czy światło ciągłe, "amatorskie" ;) Jeśli będziesz jednocześnie filmować, jesteś skazany na to drugie. Modyfikatory to oczywistość.
Statyw ewentualnie dla wygody, mz ma znaczenie drugorzędne, jeśli fotografujesz ludzi "w akcji". Obiektyw może nie idealny, ale da radę. Chyba, że fotografujesz tylko efekt makijażu, modelkę, to można wydłużyć czasy i statyw faktycznie istotny.
Generalnie wszystko zalezy od kosztow. Jestem wstanie wydac pare stow i kupic co trzeba. Ale jezeli wszystko zacznie krecic sie w tysiacach to odpada.
Filmowanie odpada raczej. Mam zamiar robic efekt finalny makijazu w formie zdjec.
Cos jak na filmiku ponizej:
https://www.youtube.com/watch?v=TRU5x8DWq_k
Ze statywow chyba bede szukal czegos uzywanego bo troche szkoda mi dac 400zl za sam statyw a nie wiem jeszcze co z tego bedzie. Mozecie polecic jakies marki albo modele ?
Czy z lamp/oswietlenia jest ktos w stanie zaproponowac cos w dobrej cenie ? Tzn w co byscie wy wyposazyli sie na moim miejscu majac tylko d5100 + 18-105.
Wiem ze mozna robic na rozne sposoby przy uzyciu lamp budowlanych itp, ale obecnie mieszkam za granica i w grudniu zjezdzam do Pl i chce zrobic zakupy przez internet aby niczego istotnego mi nie zabraklo.
d) na 100% musisz sporo poćwiczyć, żeby nie zmarnować czasu i wysiłku na sesje z modelkami. W czasie tych ćwiczeń sporo się nauczysz.
To na pewno, juz zaprzyjazniam sie z YT i ogladam z ciekawoscia mimo ze moja wiedza na temat fotografii jest stosunkowo slaba. Tzn nigdy nie mialem celu w robieniu zdjec. Uwazam ze teraz jest dobry moment poniewaz bede widzial efekty swojej pracy. Tzn wiem co bede fotografowal.
Dziekuje wszystkim za zaangazowanie w temacie. Jestem bardzo wdzieczny za wszelkie podpowiedzi i pomoc.
Parę stów to kosztuje jedna lampa, nie systemowa ale w miarę mocna, więc z lampami w tym budżecie nie zaszalejesz.
Poszukaj jakichś książek (np. Okiem strobisty - Zeke Kamm, jest pdf), tutoriali w sieci , w których są konkretne ustawienia światła. Sporo informacji "od kuchni" znajdziesz na stronie Tomasza Pluszczyka.
dannywrocek
15-11-2016, 10:45
Generalnie wszystko zalezy od kosztow. Jestem wstanie wydac pare stow i kupic co trzeba. Ale jezeli wszystko zacznie krecic sie w tysiacach to odpada.
Filmowanie odpada raczej. Mam zamiar robic efekt finalny makijazu w formie zdjec.
Cos jak na filmiku ponizej:
https://www.youtube.com/watch?v=TRU5x8DWq_k
Ze statywow chyba bede szukal czegos uzywanego bo troche szkoda mi dac 400zl za sam statyw a nie wiem jeszcze co z tego bedzie. Mozecie polecic jakies marki albo modele ?
Czy z lamp/oswietlenia jest ktos w stanie zaproponowac cos w dobrej cenie ? Tzn w co byscie wy wyposazyli sie na moim miejscu majac tylko d5100 + 18-105.
Wiem ze mozna robic na rozne sposoby przy uzyciu lamp budowlanych itp, ale obecnie mieszkam za granica i w grudniu zjezdzam do Pl i chce zrobic zakupy przez internet aby niczego istotnego mi nie zabraklo.
To na pewno, juz zaprzyjazniam sie z YT i ogladam z ciekawoscia mimo ze moja wiedza na temat fotografii jest stosunkowo slaba. Tzn nigdy nie mialem celu w robieniu zdjec. Uwazam ze teraz jest dobry moment poniewaz bede widzial efekty swojej pracy. Tzn wiem co bede fotografowal.
Dziekuje wszystkim za zaangazowanie w temacie. Jestem bardzo wdzieczny za wszelkie podpowiedzi i pomoc.
Statyw używany i w sensownej cenie oraz jakości, to coś z Velbonów Sherpa. Jak wspomniał kolega wyżej, minimum 200-400 PLN dasz za lampę (używaną). Dobrze byłoby ja umieścić na jakimś statywie i rozproszyć trochę światło, więc kilkadziesiąt PLN za statyw oraz parasolkę. Do D5100 i lampy wyzwalanej zdalnie przydałyby się wyzwalacze radiowe. No i tło jakieś. Poniżej 1000 PLN powienineś się zmieścić.
1. Jak dla mnie, obiektyw (N18-105) jest zupełnie wystarczający - mając do dyspozycji całkiem przyzwoitą portretówkę (N85 f/1,8G) i tak robiłem zdjęcia kitem - zoom daje jednak więcej swobody. Co do jakości, myślę że wystarczy - zobacz np. tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=277129
2. Zupełnie nie rozumiem po co do tego typu zdjęć statyw? Światła jest dosyć, AF będzie potrzebny, a modelka i tak się ciągle rusza, zamiast ją prosić o delikatną zamianę pozycji łatwiej zrobić mały krok w bok (bez podtekstów ;)).
3. Moim zdaniem, najważniejsze przy tego typu zdjęciach jest światło, choć bardziej panowanie nad nim niż jego jakość. Jeżeli nie planujesz rozstawiać się w studio, moim zdaniem zupełnie wystarczą dwie tanie, manualne lampy reporterskie + pomysł na ich wyzwalanie, dwa najtańsze statywy oświetleniowe, oprawki i parasolki.
4. Przemyśl, czy zamiast białego tła nie będzie Ci wygodniej użyć jednej z lamp. Może to być nawet żarówka błyskowa z fotocelą za 50zł. Nie wiem jak ustawisz "scenę", w jakim kolorze masz ściany, ale w domowym studio warto rozważyć takie rozwiązanie.
5. Obróbka - to niestety konieczność, nie zapomnij o tym.
Frost12q
15-11-2016, 19:48
Parę stów to kosztuje jedna lampa, nie systemowa ale w miarę mocna, więc z lampami w tym budżecie nie zaszalejesz.
Poszukaj jakichś książek (np. Okiem strobisty - Zeke Kamm, jest pdf), tutoriali w sieci , w których są konkretne ustawienia światła. Sporo informacji "od kuchni" znajdziesz na stronie Tomasza Pluszczyka.
Na pewno skorzystam ! dzięki !
1. Jak dla mnie, obiektyw (N18-105) jest zupełnie wystarczający - mając do dyspozycji całkiem przyzwoitą portretówkę (N85 f/1,8G) i tak robiłem zdjęcia kitem - zoom daje jednak więcej swobody. Co do jakości, myślę że wystarczy - zobacz np. tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=277129
2. Zupełnie nie rozumiem po co do tego typu zdjęć statyw? Światła jest dosyć, AF będzie potrzebny, a modelka i tak się ciągle rusza, zamiast ją prosić o delikatną zamianę pozycji łatwiej zrobić mały krok w bok (bez podtekstów ).
3. Moim zdaniem, najważniejsze przy tego typu zdjęciach jest światło, choć bardziej panowanie nad nim niż jego jakość. Jeżeli nie planujesz rozstawiać się w studio, moim zdaniem zupełnie wystarczą dwie tanie, manualne lampy reporterskie + pomysł na ich wyzwalanie, dwa najtańsze statywy oświetleniowe, oprawki i parasolki.
4. Przemyśl, czy zamiast białego tła nie będzie Ci wygodniej użyć jednej z lamp. Może to być nawet żarówka błyskowa z fotocelą za 50zł. Nie wiem jak ustawisz "scenę", w jakim kolorze masz ściany, ale w domowym studio warto rozważyć takie rozwiązanie.
5. Obróbka - to niestety konieczność, nie zapomnij o tym.
Rewelka ! o cos podobnego mi chodzilo. Ze statywu jednak zrezygnuje. Po obejrzeniu materialow o fotografii stwierdzam ze w moim przypadku statyw raczej bedzie zbedny. Zdecydowanie lepiej zainwestowac w oswietlenie.
Do internetowego koszyka dodalem 3 tła, białe, czarne i szare i na takich bede bazował przynajmniej na razie. Blenda 5w1 60/90cm
Bede chciał kupic lampe reporterska ale tutaj kompletnie sie nie znam. W internetowych poradnikach polecaja lampy na poczatek jakies chinskie, a wy jakie macie zdanie ? Podpowie ktos cos w tej kwestii ? na co zwracac uwage ? jaka moc urządzenia ? gdybym np. chcial odbijac swiatlo albo zalozyc pokrowiec zeby ocieplic/rozproszyc swiatlo, zeby sie nie okazalo ze sprzet jest za slaby...
Dodatkowo bede chcial czyms oswietlac tlo i ewentualnie jakies swiatlo z boku. Tutaj raczej bedzie swiatlo stale, parasolka i zarowka do fotografi.
Gdyby ktos rzucil cos jakims linkiem przykladowym bylbym bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam
Kojocisko
15-11-2016, 19:58
Mieszanie różnych rodzajów światła to na tym etapie zdobywania wiedzy to "odważny pomysł". O zamiennikach firmowych lamp reporterskich napisano na tym forum prawie wszystko. Rusz się i poczytaj.