PDA

Zobacz pełną wersję : Resetujący się komputer

parman
13-11-2016, 10:40
Nie jestem zarejestrowany na forach komputerowych, ale tu jest tylu mądrych kolegów, więc może coś doradzą. Od jakiegoś czasu na komputerze stacjonarnym mam problem z jego uruchomieniem. Po włączenia, wentylatory i diody załączają się na jakąś sekundę i na potem jest cisza i po pięciu sekundach znowu jest próba startu. Żaden przycisk w tym czasie nie daje żadnej reakcji. Jeszcze parę dni temu pomagało odpięcie zasilania płyty głównej i po ponownym podpięciu wszystko ruszało. Dzisiaj nic nie pomaga. Czy to może być zasilacz, czy raczej płyta główna.
Płyta to ASUS jakiś wysoki model sprzed mniej więcej roku, zasilacz thermaltake 630W może mieć trzy lata.

spiritus
13-11-2016, 10:58
Spróbujmy po kolei. Pierwsze spróbuj wymienić sam kabel od zasilacza, później pożycz od kogoś zasilacz i sprawdź...na samym końcu płytę.

Tibi7
13-11-2016, 11:01
Sekunda to mało...

Wogóle mało informacji....

Czy oprócz diod coś się dzieje na monitorze?
Czy kable wszystkie podpięte, i karty osadzone w slotach prawidłowo?

Jeśli znasz kogoś kto też ma stacjonarny i dostęp do wnętrza to można spróbować podpiąć cudze kable zasilacza...

Inaczej to dalej badanie po omacku i zgadywanka.

Pozdro

Wysłane z mojej "szklanej kuli" ;-)

Nbogdan
13-11-2016, 11:03
Może na początek reset BIOS na płycie, zworką.
Czy komp ma odłączane zasilanie po wyłączeniu?
Wtedy szybko siada bateria podtrzymującą na płycie i są problemy z uruchomieniem.
Kiedyś miałem taką przypadłość.

madebyzosiek
13-11-2016, 11:03
Wymień zasilacz, moja szklana kula mówi, że to na 95% jego wina ;) Pozdrawiam serdecznie

SerU
13-11-2016, 11:33
Zacznij od odłączenia zasilania peryferiów - DVD/drugi dysk/wyjmij kartę graficzną jeśli ją masz i zobacz, czy ruszy. Jeśli tak, to prawdopodobnie zasilacz nie wyrabia obciążenia i jest do wymiany.

madebyzosiek
13-11-2016, 11:47
Ja bym jeszcze zobaczył, czy w zasilaczu startuje wiatrak, bo wydaje mi się że nie, albo mu strasznie ciężko bo jest zawalony kurzem... Ale zacząłbym diagnozowanie od podmiany zasilacza (jak masz jak oczywiście)

parman
13-11-2016, 12:04
Dzięki, jadę do znajomego pożyczyć zasilacz. Dam znać.

parman
13-11-2016, 16:35
Po wymianie zasilacza to samo :( . Wypiąłem wszystko z płyty głównej i włączyłem, oczywiście płyta zaczęła pikać niesamowicie. Po wpięciu pierwszej pamięci komputer uruchomił się, potem kolejne trzy i wszystko gra. Nie wiem tylko czy pamięć gdzieś nie stykała (ale chyba powinien zgłaszać błąd) albo znowu załapał a po kilku dniach będzie to samo. Wtedy to już tylko płyta.

jurkarol
13-11-2016, 16:45
albo wymień pamięć na nowa. czasem nawet nie wykazuje błędu przy starcie bo nie zdąży.

parman
13-11-2016, 16:47
Następnym razem zacznę wyjmować pamięć, mam nadzieję że to tylko jedna kość. Mam 4x4, więc jeszcze sporo zostanie.

madebyzosiek
13-11-2016, 20:27
A widzisz, o pamięci nie pomyślałem, bo to najczęściej jest alarm... Ale miałem kiedyś takiego kompa, co po włączeniu nic nie wyświetlał... Dałem inny zasilacz, inną kartę, już miałem się brać za procesor i włączyłem przez przypadek bez ramu. Dałem jedną kość i był czarny ekran. Dałem drugą i się odpalił ;)

puciek
14-11-2016, 07:32
Wyczyść styki pamięci i karty graficznej gumką do ścierania - tzw. myszką. Po kilku latach używanie styki śniedzieją i po prostu przestają dobrze kontaktować.