Zobacz pełną wersję : Bardzo tani obiektyw makro?
Cześć,
Na potrzeby zabawy forumowej zastanawiam się nad kupnem jakiegoś bardzo taniego obiektywu makro. Jest coś takiego?
Rynox na rx100 mi nie wystarcza ;)
Pytanie w forum "24-75" ale oczywiście dłuższy też może być.
Dopisek: na portalu aukcyjnym widzę najtaniej:
http://allegro.pl/sigma-macro-af-50-2-8-bardzo-ladny-stan-do-nikona-i6598702716.html 400 zł
Bo alternatywą byłby pewnie jakiś tamron/nikkor/sigma około 100 mm za około 1000 zł?
Nikkor 28-105 D ma makro 1:2 i jest niesamowicie ostry sam w sobie.
Pierścienie pośrednie taniej wyjdą... ale to zależy jeszcze czy musisz mieć małą głębię czy dużą.
madebyzosiek
13-11-2016, 11:07
Ja bym poszukał starego Nikkora 55 3.5 Micro z pierścieniem PK-13. Za maksymalnie 450 masz bardzo dobre makro w skali 1:1
Taniej da się też na inne sposoby, ale nieduży obiektyw makro jest ponadto całkiem wygodny.
Pomysł na tę Sigmę wygląda ok. ale wiele o nim nie mogę powiedzieć, tyle, że na optycznych nie wypadła najlepiej. Może sam ją wypróbuj, ogłoszenie chyba z Twoich rejonów.
Jeśli wzorem kolegów miałbym polecić alternatywę, to byłaby nią S70, sporo droższa od tej 50, ale i tak jeden z najtańszych obiektywów makro.
- - - -- - - - - -
Sprostowanie, na optycznych testowali nowszy model 50 makro. W starym moim zdaniem lepiej nie będzie.
A jak można obliczyć skalę odwzorowania obiektywu z konwerterem/soczewkami?
Mam raynoxa dcr 250. Podają, że ma 8 dioptrii Aparaty: sony rx100 i d7100 i nikkor 50 mm.
Dopisek: tu jest o tym wątek. Jeszcze się w niego nie wgryzłem.
Dopisek 2: chyba najprościej organoleptycznie, czyli linijką: http://photo.stackexchange.com/questions/13228/how-can-i-estimate-the-reproduction-ratio-of-an-unknown-macro-setup
Tylko zastanawiam się, czy skala to jest to co mnie interesuje? Rx100 to crop 2.7 (o ile pamiętam), d7100 to 1.5
Zrobiłem test praktyczny. Oczywiście wyniki "mniej więcej":
81 mm - RX100m3 24 mm
168 mm - RX100m3 70 mm
52 mm - RX100m3 70 mm + Raynox DCR-250
141 mm - D7100 + Nikkor 50 mm 1.8g
40 mm - D7100 + Nikkor 50 mm 1.8g + Raynox DCR-250
- - - - kolejny post - - - - - -
Skale odwzorowania:
1 : 6.13 - RX100m3 24 mm
1 : 12.7 - RX100m3 70 mm
1 : 3.9 - RX100m3 70 mm + Raynox DCR-250
1 : 6 - D7100 + Nikkor 50 mm 1.8g
1 : 1.7 - D7100 + Nikkor 50 mm 1.8g + Raynox DCR-250
Chyba w miarę dobrze policzyłeś, patrząc na specyfikacje. Z tego co pamiętam, odwzorowanie N50D z Raynoxem szacowałem na 1:2. Dodam, że odwrócony N50D daje mniej więcej 1:1 (o ile pamięć mnie nie zawodzi). To też jakiś pomysł na makro, pierścień odwrotnego mocowania za kilkanaście zł.
Pytanie jaka jakość i jaka MFD?
Zdecydowanie wygodniejszy jest obiektyw z pierścieniem przysłony. Dobry obiektyw to i odwrócony da przyzwoitą jakość. Akurat 50 rzadko tak podpinałem, mam szkła makro, ale było ok.
A, przypomniało mi się. Była kiedyś na forum opisana przeróbka Nikkora 18-55 ma makro, przez usunięcie soczewki o ile pamiętam. Skala powyżej 1:1, ostrość bez zarzutu.
Mam 50mm 1.8 ale "g" więc brak pierścienia przysłony. Trochę to utrudnia pracę :(
Odwzorowanie rzeczywiście 1:1. Nie udało mi się znaleźć informacji o MFD przy takim mocowaniu, może ktoś wie? Czy jest taka sama jak przy normalnym mocowaniu?
Alternatywą na tanie makro byłaby tez jakaś 35mm albo coś podobnego. Tu jest strona o 35mm 1.8g montowanej odwrotnie: http://dptnt.com/2010/01/reversing-the-nikkor-35mm-f1-8g-for-macro-photography/
Odwzorowanie wychodzi jakieś 1:1.75, MFD 5cm. Tylko znowu brak przysłony.
Jest jeszcze 35mm f/2 AF-D, ale jest znacznie droższy. Jest też wersja AIS, pewnie tania, ale bez AF.
Jak chcesz mieć po taniości, to M42. Industar 50 daje skalę 1:2 bez pierścieni. Z pierścieniami M42 za grosze, możesz mieć jeszcze większą. Całość znajdziesz za 200-300 zł. Droższa opcja, Takumar Macro 50/4 ze skalą 1:1, to ok. 500 zł.
A, przypomniało mi się. Była kiedyś na forum opisana przeróbka Nikkora 18-55 ma makro, przez usunięcie soczewki o ile pamiętam. Skala powyżej 1:1, ostrość bez zarzutu.
Ostrość ze sporym zarzutem. Brzegi kadru wyglądają jakby robić zdjęcia przez kiepską soczewkę +10 dioptrii :)
Mam 50mm 1.8 ale "g" więc brak pierścienia przysłony. Trochę to utrudnia pracę :(
Odwzorowanie rzeczywiście 1:1. Nie udało mi się znaleźć informacji o MFD przy takim mocowaniu, może ktoś wie? Czy jest taka sama jak przy normalnym mocowaniu?
Alternatywą na tanie makro byłaby tez jakaś 35mm albo coś podobnego. Tu jest strona o 35mm 1.8g montowanej odwrotnie: http://dptnt.com/2010/01/reversing-the-nikkor-35mm-f1-8g-for-macro-photography/
Odwzorowanie wychodzi jakieś 1:1.75, MFD 5cm. Tylko znowu brak przysłony.
Jest jeszcze 35mm f/2 AF-D, ale jest znacznie droższy. Jest też wersja AIS, pewnie tania, ale bez AF.
Nie mam 50G to nie podpowiem, wersję D mógłbym sprawdzić MFD.
35 DX zamocowana odwrotnie to według moich szacunków (nie obliczeń, podkreślam) daje odwzorowanie w granicach 2:1. Ciężko to utrzymać, zwłaszcza otwierając palcem przysłonę :-o . Można popychacz jakoś zablokować, ale w praktyce to mimo wszystko upierdliwe.
Acha, 35DX z Raynoxem da skalę w granicach 1:1, w każdym razie sporo lepiej niż 50.
Najlepsze do odwrotnego mocowania są szkła ok.28 mm. Ale wedle moich skromnych doświadczeń trzeba znaleźć coś niezłego optycznie, moje próby z tanim Vivitarem 28 (do Nikona nawet) trochę mnie zniechęciły do starych, tanich szkieł, może dlatego, że samo szkło miało wszystkie chyba wady optyczne. Btw, nikonowskie 28-ki, te stare, raczej są w cenie.
Pierścienie według mnie to jeden, zasadniczy problem, światło.
Powoli, powoli dojdziesz do wniosku, że Sigma 70 o której wspominałem, to tani wybór ;) Ja swoją kupiłem za coś między 700 a 800 zł, ale już jakiś czas temu. A w tych starociach nie należy spodziewać się lepszej optyki, praca pod światło, zachowanie po przymknięciu, aberracje, itp.może być różnie, w tym szkle nie zauważyłem takich problemów.
- - - -- - - - - -
Ps.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=247716&highlight=
czarny75
16-11-2016, 17:22
z taniej opcji polecam heliosa 44 na odwrotce i z pierscieniami..jak dobrze poszukac to znajdzie sie 44-3 z preselekcyjną przeslona..Bardzo przydatne przy makro