PDA

Zobacz pełną wersję : Jak stworzyć nowy skrót klawiaturowy?

spiritus
12-11-2016, 19:14
W poprzednim laptopie (asus) miałem fajny skrót klawiaturowy do natychmiastowego wyłączenia ekranu...na MSI już tego nie mam. Mogę to jakoś stworzyć? Powiedzmy pod Fn+F9 nie mam nic przypisanego więc sobie bym stworzył takie coś. Robił to ktoś?

ksh
12-11-2016, 19:41
Jak w laptopie nie ma ani w instrukcji do niego ani w sofcie dedykowanym tez nie ma to jedynie to można chyba zrobić osobnym softem, który tworzy wpisy w rejestrze i tworzysz sobie skrót do tego, można też to robić jeśli masz ustawione w panelu nvidia/amd dwa monitory ( nawet jak nie masz drugiego ) to pod win+P dajesz sobie tylko drugi i gaśnie pierwszy, jeśli istnieje coś prostszego i normalnego to też skorzystam z rady :)

spiritus
12-11-2016, 20:12
Z win+p próbowałem i nie działa.

notdot
12-11-2016, 21:39
w googlach wpisz mapowanie klawiatury czy jakoś podobnie
jest masa programów które przypisują kombinacje klawiszy pod dane akcje, czy programy

spiritus
12-11-2016, 21:43
Ooo właśnie... zapomniałem o takim słowie jak "mapowanie". Dzięki ;)

Jednak temat pozostawię jeszcze...może ktoś napisze jak to w systemie zrobić (bez zbędnych programów) ;)

notdot
12-11-2016, 21:45
Być może grzebanie w rejestrze windowsa albo coś w ten deseń, więc jeśli cię to przeraża, albo nie da się tak prosto, to wybrał bym najprostszy programik, co będzie najmniej obciążał kompa na codzień

JA06
12-11-2016, 21:47
Z win+p próbowałem i nie działa.

[Win] + [L]

Wczesniej wybrac czarny slajd dla ekranu blokady.

spiritus
12-11-2016, 21:54
Grzebanie w rejestrze mnie nie przeraża... trzeba będzie poszperać pewnie ale to długo zajmie.

[Win] + [L]

Wczesniej wybrac czarny slajd dla ekranu blokady.

To też znam. Nie chodzi mi o to aby nikt nie widział co mam odpalone albo ukryć czy laptop jest włączony tylko zaoszczędzić baterię aby się nie rozładowywała niepotrzebnie gdy w tle hula jakiś proces (jakieś testy czy tam nawet pobieranie czegoś).

JA06
12-11-2016, 22:07
robisz skrot do polecenia powercfg i w skrocie przypisujesz klawisz.
powercfg pozwala zmieniac plany zasilania.

notdot
12-11-2016, 22:13
A w sumie też mam msi i u mnie jest pod Fn + f4 jest funkcyjny P1 który chyba można jakoś przypisać do aplikacji czy coś
spróbuj poszukać w instrukcji swojego lapka

spiritus
12-11-2016, 23:21
A w sumie też mam msi i u mnie jest pod Fn + f4 jest funkcyjny P1 który chyba można jakoś przypisać do aplikacji czy coś
spróbuj poszukać w instrukcji swojego lapka

Noo dokładnie. Pod F4 jest P1 i on nic nie robi. Cholera....gdzie instrukcję podziałem. Eh.....

notdot
13-11-2016, 10:14
spiritus nic nie robi bo nie przypisałeś, szukaj instrukcji albo z neta ściągnij, przypisz makro, powinno być git

spiritus
13-11-2016, 10:50
Już znalazłem. Dzisiaj posiedzę przy tym.