PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka książka do pogłębienia wiedzy foto?

Vargas
12-11-2016, 15:43
Witam.
Poszukuję ciekawej książki do nauki fotografowania. Mój kierunek to foto studyjne gdyż zauważyłem, że bardziej w tę stronę mnie ciągnie.
Jaką książkę polecacie? a może ktoś ma na sprzedaż.

Zapraszam do dyskusji.

spiritus
12-11-2016, 17:21
"Foto studyjne" czyli co? Fotografia produktowa, akty, glamour, beauty?

Vargas
12-11-2016, 21:00
Nie podchodź do tematu aptekarsko. Nie masz nic do powiedzenia to daruj sobie takie uszczypliwe posty. Temu panu już podziękuję.

Nbogdan
12-11-2016, 21:18
Nie podchodź do tematu aptekarsko. Nie masz nic do powiedzenia to daruj sobie takie uszczypliwe posty. Temu panu już podziękuję.

A niby jakie uszczypliwe?
W studio można robić portret, produkty czy makro.
Wszystko jest studio, a techniki całkowicie inne.
Więc, o co tobie chodzi?

spiritus
12-11-2016, 21:20
A niby jakie uszczypliwe?
W studio można robić portret, produkty czy makro.
Wszystko jest studio, a techniki całkowicie inne.
Więc, o co tobie chodzi?

Nie szczyp bo jeszcze Tobie za pomoc się dostanie :D

Vargas
14-11-2016, 20:45
Nie szczyp bo jeszcze Tobie za pomoc się dostanie :D

Jeśli ktoś chce to pomoże i uwierz mi, że jeszcze nikogo nie uszczypnąłem :D

Panowie chodzi mi o studio to fakt, ale bardziej w kierunku portretów. Ne żadne produkty, czy makro tylko i wyłącznie ludzie.
Oglądałem na youtube filmiki z wykorzystaniem softboxów, parasolek itp. i powiem szczerze, że sie już zakręciłem na maxa.
Dla mnie, który pomału zbiera sprzęt to na początek co zakupić? softbox czy parasolka? wiem, że z czasem jak dojdę do wprawy to można rozszerzać swoje horyzonty w zakupie gadżetów i dlatego chciałbym coś poczytać jak to sie robi w studio :D Kiedy używać parasolkę a kiedy softbox i wiele innych informacji. Taka lektura na pewno sie przyda. Nie wierzę, że nie ma typowych takich książek.

spiritus
14-11-2016, 20:49
Jeśli ktoś chce to pomoże i uwierz mi, że jeszcze nikogo nie uszczypnąłem :D

Nie zaczaiłeś alee dobra...kij z tym.
Chciałem Ci pomóc od początku to się pultać zacząłeś. Nie wiem czy dalej chcę nieść pomoc :D

Co do książek to sam chłonę teraz "Alchemię portretu" zaglądając do książki "Nowoczesna fotografia portretowa"...ale to ostatnio masz na strobox.com (pewien gościu mi to dzisiaj pokazał).

Krzychoo_
14-11-2016, 21:00
Po latach czytania książek, które coś tam wnosiły do mojej fotografii, napiszę tak: jeżeli masz możliwość zapisz się na kurs fotografii. Są różne poziomy, tematyka i cena. Książka jest fajna, ale nie zawiera praktyki. Poczytasz jak komuś fajnie wychodzi i tyle. Na kursie spotkasz się z ludźmi, wymienisz wiedzą i liźniesz praktyki. Zwłaszcza jeżeli chodzi o oświetlenie studyjne.

Vargas
14-11-2016, 21:12
Nie zaczaiłeś alee dobra...kij z tym.
Chciałem Ci pomóc od początku to się pultać zacząłeś. Nie wiem czy dalej chcę nieść pomoc :D

Co do książek to sam chłonę teraz "Alchemię portretu" zaglądając do książki "Nowoczesna fotografia portretowa"...ale to ostatnio masz na strobox.com (pewien gościu mi to dzisiaj pokazał).

Nie bądź taki obrażalski :) Pomagaj ile możesz. :)

Co do kursów to pewnie, ze by się przydały i też się za tym rozglądam.

spiritus
14-11-2016, 21:44
Ojj paanie...z tym obrażalskim źle trafiłeś. Bardzo ciężki ze mnie obiekt do obrażania :D