Zobacz pełną wersję : znowu plecak
Szukam plecaka 2 komorowego z dużą komorą "niefotograficzną" i mniejszą na sprzęt foto - wystarczy że zmieści się do niej D5300 z Sigmą 17-50 i Tamron 70-300 VC USD, ewentualnie zamiennie z Tamronem coś w rodzaju Sigmy 10-20 lub 8-16 (na razie w planach). Sytuację komplikuje maksymalny wymiar plecaka 42 x 32 x 25 (bagaż podręczny w Wizzair) i długość Tamrona (14,5 cm). Znalazłem kilka plecaków które zmieściły by się w tym limicie, ale albo mają dużą komorę na sprzęt której nie wykorzystam i mikroskopijną komorę na rzeczy osobiste (a na niej najbardziej mi zależy), albo po prostu nie mieści się do nich Tamron. Potrzebuję go na krótkie wypady samolotem gdzie zabieram ze sobą tylko bagaż podręczny (często latam Wizzairem który ma chyba najmniejszy limit), więc oprócz aparatu z dodatkowym obiektywem musi się zmieścić trochę rzeczy osobistych, jakieś piesze wycieczki bez targania kilogramów sprzętu, wyjazd z dziećmi gdzie muszą się zmieścić jakieś soczki, kanapeczki, czapeczki itp, dlatego potrzebuję większej górnej komory. Mile widziany (ale nie konieczny) boczny dostęp do aparatu. Idealne było by coś w rodzaju Lowepro Photo Hatchback tylko minimalnie większe (11 cm głębokości - odpięty Tamron się nie zmieści), albo Manfrotto 3N1-25, ale tu z kolei dodatkowa komora jest chyba trochę za mała (plecaka niestety nie widziałem na żywo, sugeruję się tylko filmami z youtube na których nie wygląda na zbyt dużą), a z kolei miejsca na 3 dodatkowe obiektywy nie potrzebuję. Manfrotto jest też trochę większe, ma 26 x 26 x 46cm, nie wiem czy da się na tyle ugnieść, żeby zmieścić się do Wizzairowego kosza. Znajdzie się coś spełniającego te wymagania, czy muszę jednak z czegoś zrezygnować?
Mam evoc 35l petarda jakościowa
Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka
Nowy w folii aukcja na znanym portalu aukcyjnym ;)
Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka
Może i petarda, ale chyba chyba nie tego szukam. 55cm wysokości raczej nie ugniotę do wymaganych 42 ;) Poza tym potrzebuję raczej więcej miejsca u góry a zadowolę się mniejszym dołem. W każdym razie dzięki za chęć pomocy :)
A coś takiego?
https://www.manfrotto.us/manfrotto-mb-ma-bp-a2-advanced-active-backpack-ii
https://www.google.co.uk/search?q=Lowepro+CompuRover+AW&client=opera&hs=VEV&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjP17CG2qLQAhWMKcAKHUSEB_cQsAQILw&biw=2560&bih=1330
Sprawdź jeszcze, co nowego Wizzair szykuje odnośnie bagażu podręcznego, jakieś zmiany są planowene chyba od listopada lub nowego roku.
Pzdr.
pss
Lowepro photo sport 200, 300
Manfrotto hiker 30 l (chociaż nie wiem czy się zmieści - ale jest tez chyba 20 l)
JASTRZEBSKA&KILAR
12-11-2016, 11:22
Zdecydowanie Lowepro, mam, latam, polecam!
Chyba ze masz 2metry jak ja i bedziesz go zaraz sprzedawal. Mowie o lowepro photo sport 200 aw. Niewygodny dla wysokich
A jest coś wygodnego dla wysokich?
Dzięki za propozycje, większość niestety ma wysokość ok 50 cm, czyli trochę za dużo, raz już miałem wątpliwą przyjemność upychać do Wizzair'owego kosza minimalnie za dużą torbę (weszła, ale stres był) i nie chcę ryzykować że ktoś kiedyś zwróci uwagę na plecak, który okaże się za duży. Ciekawie wygląda Manfrotto Active I i II, jest minimalnie większy, ale górna komora nie wygląda na usztywnianą, więc jeśli nie napcham do niego tyle że aż zamek będzie trzeszczał, to nie powinno być problemu, muszę znaleźć jakiś sklep w okolicy w którym będzie można go obejrzeć na żywo i przymierzyć. Szkoda tylko, że nie mają bocznego dostępu.
Dzięki za uwagę o zmianach w Wizz, podrążę temat.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to będę wdzięczny
A jest coś wygodnego dla wysokich?
Jak znajdę to dam znać :D poki co znowu muszę sie pozbyć kolejnego podejścia do plecakow foto czytaj lowepro flipside sport 20 L aw czy jakos tak. To samo, za krotki, pas biodrowy na zebrach ? [emoji38]
Teraz szukam turystycznego i będę próbował z kaburami mocowanymi z przodu albo do pasa biodrowego zewnętrznego
Popatrz jeszcze na to Manfrotto Advanced Travel to same przeznaczenie, tylko inny krój i boczny dostęp
malysz1986
20-11-2016, 01:21
Do tej pory używałem tylko torby na ramię, ale jest niewygodna jak cholera i szukam plecaka najlepiej z dostępem bocznym w którego zapakuję D3100 z gripem, lampę, 2-3 słoiki poza tym podpiętym pod body, uchwyt na statyw z jakąś fajną kieszenią np na cienką kurtę przeciwdeszczową (na szlaku nigdy nie wiadomo) lub butelkę wody i laptop 15.6" ;)
Myślałem o tym plecaku Fancier KING KONG I / 40 / XXL (http://www.systembank.pl/plecak-fotograficzny-fancier-king-kong-i-40-xxl-p2354.html) ale znalazłem taką opinię na naszym forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=249313 i jestem trochę w kropce. Pomożecie? Polecicie?
Zbliżają się Święta to wykorzystam moment i z góry powiem mojej lepszej połówce co chcę dostać ;) .
madebyzosiek
20-11-2016, 10:13
Ja jestem na etapie wkurzenia na wielki plecak i rozglądania się za małym i zgrabnym... Mam Case Logic, tego największego, z przegrodą na laptopa i ogromną ilością miejsca w środku. Właściwie prawie zawsze był za wielki i głównie pełni funkcję szafy... Ostatnio kupiłem dość, okazyjnie Lowepro Flipside 300 i na razie jestem zadowolony bardzo. Mały i zgrabny, pojemny prawie tak samo jak ten wielki kloc ;) Nie ma kieszeni na laptopa, ale tego nie potrzebuję. Bardzo lubię patent Flipside bezpiecznie i wygodnie, a dzięki temu bardzo pojemnie :)
Tylko bez miejsca na lapka, to dla mnie jedyna wada...
madebyzosiek
20-11-2016, 23:55
Tylko bez miejsca na lapka, to dla mnie jedyna wada...
No tak.. Właśnie dlatego mam dwa, w tym jednego z kieszenią na laptopa, a drugiego podręcznego ;)
A z ciekawości co masz z kieszenią na lapka?
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
madebyzosiek
21-11-2016, 00:14
A z ciekawości co masz z kieszenią na lapka?
Case Logic SLR206. Wielkie bydle ;)