Zobacz pełną wersję : Kopiowanie plików z dysku na dysk
Mam dwa dyski 1 TB z zasilaczami czyli żadne demony prędkości. No i kopiowanie 70 gb zdjęć z jednego na drugi pokazuje mi jeden dzień :-) Czy jest jakiś sposób na przyspieszenie tej procedury. A tak swoją drogą czas chyba pozbyć sie tych staroci ale skubane nie chcą się zepsuć:-)
Pewnie podłączone po USB 2.0? Dyski SATA? Wymontuj je. Kup Unitek Y-3026, ma USB 3.0. Tam wchodzą 2 dyski.
Borat1979
11-11-2016, 21:08
Pewnie podłączone po USB 2.0? Dyski SATA? Wymontuj je. Kup Unitek Y-3026, ma USB 3.0. Tam wchodzą 2 dyski.
Po co kupować jak wymontowane dyski można podłączyć bezpośrednio do płyty głównej kabelkiem SATA?
Mam dwa dyski 1 TB z zasilaczami czyli żadne demony prędkości. No i kopiowanie 70 gb zdjęć z jednego na drugi pokazuje mi jeden dzień :-) Czy jest jakiś sposób na przyspieszenie tej procedury. A tak swoją drogą czas chyba pozbyć sie tych staroci ale skubane nie chcą się zepsuć:-)
czym je laczysz? albo inaczej po czym to kopiujesz?
Proszę Państwa dyski to dyski zewnętrzne z zewnętrznymi zasilaczami czyli w obudowach. Po sezonie robię przekładki i segreguje pliki. Dyski podłączyłem do komputera po usb2.0
Po co kupować jak wymontowane dyski można podłączyć bezpośrednio do płyty głównej kabelkiem SATA?
W laptopie? ;)
Moj blaszak ma z kolei IDE.
Wszystko zalezy od tego co ma manfred. A tego nie napisal.
Ja mam te stacje i 7 zewnetrznych HDD.
- - - - kolejny post - - - - - -
Co z tego ze w obudowach :) Obudowy mozna rozkrecic i dysk wyjąć.
To sa dyski duze 3.5? Czy laptopowe 2.5 ?
Komputer to laptop czy blaszak?
To jest stary blaszak Intel(R)_Core(TM)2_Quad__CPU___Q9550__@_2.83GHz Dyski duże 3.5 . Tak jak pisałem takie stare poczciwe na drugą kopię.
Procesor nie jest wazny.
Dyski IDE czy SATA? I jaakie dyski obsluguje plyta główna? Jedne i drugie? Bo moze wystarczy kabelek i wpiecie dyskow do środka.
U ciebie problemem jest USB 2.0 a nie predkosc dyskow.
Trzeba je miec na szybszej magistrali niz USB 2.
Dyski SATA a jakie dyski obsługuje płyta nie ma zielonego pojęcia to jest płyta PQ5.
Niektore dyski maja tylko usb. Na swojej płycie mają tylko usb bez sata niestety.
Wysłane z mojego GT-N8000 przy użyciu Tapatalka
USB to jest na obudowie dysku. Sam dysk jest SATA.
No dobra widzę że rady nie ma trzeba odczekać jeden dzień i w diabły pchać te dyski.
Nie kapujesz. Dyski są OK. Sposób przesyłu danych jest do bani ;)
To co masz - dysk w obudowie z USB 2.0 to coś archaicznego. taka obudowa kosztuje kilkanaście złotych. Rozkręć to i wyrzuć obudowę, niewiele stracisz. Dysk jest cenny. I albo kup lepszą obudowę z USB 3.0, za pare dych i wsadź tam dysk, albo (co zalecam) kup stacje dokującą, najlepiej na 2 dyski, na USB 3.0 (np. wspomniany Unitek Y-3026 lub cos w tym stylu).
Ja mam te obudowę i sporo dysków luzem. Nie potrzeba mieć dysków w obudowach, to nie ma sensu. W obudowach to sie ma dyski do laptopów, 2,5 cala, bo one nie potrzebują zasilania.
O kurcze o tym nie wiedziałem. No masz racje że nie zatrybiłem. Na dyskach ma takie obudowy
http://allegro.pl/obudowa-kieszen-dysku-3-5-ide-ata-usb-aluminiowa-i6225743099.html
To są 2.0
3.0 są od około 50 zł. Ale po co? Będziesz musiał mieć tyle obudów co dysków. A jak kupisz stacje dokującą to potem dokupujesz same dyski. Wychodzi taniej, zabiera mniej miejsca itd.
Święta racja. Rozumiem że gdy podłącze stacje do kompa to mogę pracować na dysku w komputerze. Przy pomocy odpowiedniego programu w locie mogę robić kopie na jednym lub dwóch dyskach w tej stacji dokującej
Borat1979
12-11-2016, 02:30
W laptopie? ;)
W którym miejscu była mowa o laptopie?
Dyski SATA a jakie dyski obsługuje płyta nie ma zielonego pojęcia to jest płyta PQ5.
SATA obsługują nawet płyty mające ponad 10 lat
Transfer zależy zarówno od interfejsu, jak i od modelu płyty głównej - od ogólnej przepustowości systemu. Dane, które producenci podają np. dla dysków twardych można sobie zwykle wsadzić między bajki.
W kwestii obudów USB 3.0 szczerze polecam wyroby firmy LogiLink. Dziś niewiele firm robi rzeczy tak solidne. Na uwagę zasługują zwłaszcza modele wykonane z metalu.
Jeśli doby nie styka, to faktycznie wyjmij je z obudów i - o ile mają SATA - wepnij w płytę główną i będzie ze 3x szybciej.
USB to jest na obudowie dysku. Sam dysk jest SATA.
Mało widziałeś.
Ostatnio rozkręciłem wudeka 2.5 cala.
Na swojej płytce miał od razu usb bez SATA.
W kwestii obudów USB 3.0 szczerze polecam wyroby firmy LogiLink. Dziś niewiele firm robi rzeczy tak solidne. Na uwagę zasługują zwłaszcza modele wykonane z metalu.
A co powiesz na taki wynalazek. Nie ukrywam że kupuję różne rzeczy od chińczyków zresztą chyba wszystko jest chińskie i jakoś daje rade.
https://www.aliexpress.com/item/2-Bay-4TB-per-Dual-SATA-2-5-3-5-Hard-Drive-Docking-Station-USB-3/32507375590.html?spm=2114.01010208.3.46.Jjccav&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_2_10037_ 10091_10090_10032_10511_10088_10089_10077%2Csearch web201603_1&btsid=0df0da6c-79ac-4bfc-9c6a-122861643318
Wiesz, jeśli chodzi o klonowanie binarne, byłbym z tym ostrożny. Myślę że sprawdzoną metodą jest użycie linux'owej komendy dd. Bootujesz sobie np. Knoppix'a z DVD albo z pena, z podpiętym dyskiem źródłowym i docelowym. Sprawdzasz sobie który jest czysty a który zawiera Twoje pliki (żeby nie machnąć się w składni komendy) a potem jedziesz dd.
Uważam, że kupując sprzęt, głosujemy portfelem. Osobiście wolę wydać więcej i kupić za to coś trwałego, konkretnego - stąd np. marka LogiLink. Jeśli wszyscy będą kupowali chińską taniochę, garstka europejskich producentów pójdzie do gleby i potem już nie będzie wyboru. A jak nie będzie wyboru, chińszczyzna zacznie drastycznie drożeć i powrócimy do punktu wyjścia, tyle że płacąc pierwotne kwoty, ale za gorszą jakość.
Świata nie zbawie a mój budżet zakupem i chinczyka owszem.
Płyta P5Q - a nie pq5 posiada tylko USB2.0 więc zakup kieszeni USB 3.0 nie ma sensu! Najlepszą opcją jest wyjcie dysków z obudowy i podłączenie ich bezpośrednio pod SATA na płycie.
No i tyłek zbity a tak teraz z ciekawości spoglądam że z tyłu obudowy mam dwa wejścia usb 3.0 na niebiesko to ki pieron ?
Ale nie ma strachu bo i tak docelowo obróbka jest na laptopie a ten już ma dwa wejścia USB 3.0
Nawet jak z tyłu obudowy masz niebieskie USB to wcale nie oznacza, że płyta to obsługuje https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5Q/specifications/. Jeżeli laptop ma USB3.0 to obudowy wystarczą.
Nawet jak z tyłu obudowy masz niebieskie USB to wcale nie oznacza, że płyta to obsługuje https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5Q/specifications/. Jeżeli laptop ma USB3.0 to obudowy wystarczą.
Jakie znowu obudowy?
Obudowy HDD z USB 3.0
Jeśli masz dyski zewnętrzne to możesz je kopiować używając laptopa, a nie blaszaka.
Rozumiem a powiedz podłączając oba dyski w obudowie windows je zobaczy osobno?
Oczywiscie. A jak inaczej? :)
Beda to kolejne litery alfabetu D E itp
Masz płytę mającą tylko USB 2.0. Nawet jak kupisz stację dokującą do podpięcia dysków SATA, która będzie miała usb 3.0 to dalej będzie całość działać z prędkością USB 2.0 bo płyta nic szybszego nie pociągnie. Masz na płycie złącze PCIex1, nawet dwa takie złącza. Musisz dokupić taką kartę rozszerzeń na PCIe z portami USB3.0: http://www.ceneo.pl/7675877
Także jak chcesz szybciej to albo wpinasz dyski do płyty kablem sata na stałe, albo kupujesz stację dokującą/obudowy na dyski z usb 3.0 + kartę PCIe która doda usb 3.0 w Twoim kompie. Producenta Ci nie polecę, bo nie używam stacji dokujących, opinii szukaj w sieci, napewno znajdziesz.
PS. Zetec ma rację - nie każdy dysk zamknięty w obudowie zewnętrznej jest dyskiem SATA. Dyski HDD mają płytkę elektroniczną ze złączem, i faktycznie w większości wypadków to złącze to SATA, potem taki dysk ląduje w obudowie gdzie jest przejściówka SATA->USB3. Niestety niektórzy producenci instalują płytki posiadające odrazu złącze USB i nie ma tam żadnej przejściówki. Także po kupieniu dysku przenośnego i jego rozebraniu okazuje się że... nie podłączymy go do płyty kablem sata bo zamiast sata ma wyłącznie usb. Dziwne, ale prawdziwe. Był czas kiedy dyski zewnętrzne w obudowie były tańsze niż gołe dyski kupowane do montowania w PC, stąd sporo filmików na YT na temat ich otwierania, żeby się nie zdziwić po zakupie.
Może komputer przekłamuje czas kopiowania? Jaka prędkość transferu pokazuje się podczas kopiowania?
Niedawno zapuściłem kopiowanie 10GB na niezbyt szybki pendrive USB 2. Pokazało mi, że będzie kopiował 7 godzin, a pokazywał transfer ok. 8MB/s. Wyrobił się chyba w 20 minut. Nawet jak kopiowanie kończyło się (ok minuty do końca), to pokazywał jeszcze parę godzin do końca.
Powiem Ci że teraz nie pamiętam. Powykładałem dyski z półki i podłączyłem je bezpośrednio do laptopa pod 2.0 Kopiowanie ok 60-80 GB kopiowało mi ok 1 godziny. Tak więc nie było tragedii. Zamawiam własnie obudowę z alieexpres bo denerwują mnie te bale i zasilacze do dysków.
Są też stacje dokujące z możliwością podpięcia do kompa przez SATA. Wtedy jest jeszcze szybciej niż usb 3. Może warto poszukać.
No tak ale ja pracuje i na laptopie i na kompie dlatego dla mnie to jest bardziej poręczne. Druga sprawa że teraz własnie zabrałem się za "układanie" zleceń na dyskach i dlatego przenosiłem tak duże fragmenty. Potem gdy już pracuje na Goodsync-u to takie prędkości nie są mi potrzebna.
Stacje mają podejście usb i SATA wiec wybierasz co ci potrzeba w danym momencie.
Nawet jeśli to USB 2.0 to przewalenie 70GB danych nie powinno trwać doby :), może jest dużo małych plików i wtedy faktycznie Windows może cuda pokazywać :)
Są też stacje dokujące z możliwością podpięcia do kompa przez SATA. Wtedy jest jeszcze szybciej niż usb 3. Może warto poszukać.
Stacje mają podejście usb i SATA wiec wybierasz co ci potrzeba w danym momencie.
Jak się pracuje na PC to OK, bez problemu można mieć i SATA i USB 3.0
Gorzej z laptopami. Dla mnie to było ważne i mam model który ma jedno i drugie. Mało który tak ma.
Stacje dokujące niestety często maja tak, że jak oferują SATA to usb mają tylko 2.0, a jak mają 3.0 to z kolei nie mają SATA.
Ja nie chce NAS i szukałem zwykłych stacji. Fakt, że jakiś czas temu. Może teraz sa takie z USB 3 i SATA razem.
Stacje dokujące mają eSATA, między USB3.0 a SATA/eSATA nie ma już praktycznie różnicy w prędkości, wąskim gardłem jest prędkość dysku.
Jak swego czasu szukałem stacji dokujące to wybór był następujący:
- USB2.0 + eSATA
- USB3.0
Przy takim wyborze zdecydowanie lepiej kupić stację na USB3.0, jednak mimo wszystko jest to bardziej dostępny interfejs niż eSATA no i max. długość przewodu 5m vs 2m.
Ale może w tej chwili coś się zmieniło i można kupić stację dokującą USB3.0+eSATA.
Osobiście używam coś takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=0L0hKCVEao4
Coraz częściej zdarza się że muszę coś przerzucić między 2 dyskami, a różnica w cenie między stacją 1 i 2 dyskową była niewielka.
Przy zakupie warto zwrócić uwagę czy stacja obsługuje dyski większe niż 3TB.
Potwierdzam wszystko. Moja pierwsza stacja na jeden dysk miala (i ma ;) bo jej nie sprzedalem) USB 2.0 i eSATA. Druga jest na dwa dyski i ma tylko USB 3.0. Laptop ma zarowno eSATA jak i USB 3.0 wiec moge miec w sumie dwie stacje pod szybkimi wejsciami. No i wtedy moge mieć podpięte az 3 dyski.