Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Grzesiek
Foto nie oddaje tego co się zadziało.
Weszliśmy na górę z Krunzem w pełnym zachmurzeniu, widoczność 10-20 metrów.
Wilgoć i wiatr na maksa, więc mimo stosunkowo wysokiej temperatury (około 0 stopni) marzłem konkretnie.
Po około godzinie czekania spakowaliśmy sprzęt i w dół.
Nagle...w ciągu minuty warunki zmieniły się diametralnie i zobaczyliśmy taki spektakl:
Wrażenie potęgowało to, że nie wiedziałem czego mogę się spodziewać - na Grzesiu byłem pierwszy raz.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images84.fotosik.pl/132/d7bab0dd4246e2f1.jpg)
O panie super warunki ! Dobre foto !
Mówiłem ci, że to świetne zdjęcie :)
Szlak, aż zachęca do wędrówki i wciąga wgłąb kadru.
Pięknie prezentuje się śnieg na górach teraz już pewnie dużo więcej go tam leży.
Z racji moich panoramicznych upodobań lekko bym ciachnął niebo do 16:9 ale to tylko ze względu na wzmiankowane upodobanie. Tak też jest dobrze.
Horyzont zdaje się lekko w lewo leci.
Klimatyczne zdjęcie - "ma moc" jak u "Władcy pierścieni" - kadr kolor współgrają ze sobą.
Podoba mi się trójwymiarowość, 1 plan jako dół, 2 plan tajemniczy za sprawą mgły i 3 plan oczywiście typowo górski.
To jest bardzo dobre górskie foto, niebo też fajne Ci się trafiło. Praca w której nie ma czego więcej zmieniać ;-)
Kadr jest bardzo ciekawy, chętnie bym pobawił się plikiem nef :-)
Kto ranowstaje... ten ma dobre kadry ;)
Nie sposób napisać czegoś innego niż pod zdjęciem krunz.
Bylibyście tak uprzejmi i zestawili oba zdjęcia razem? Obróbka trochę inna, jestem ogromnie ciekaw, jak prezentowały by się obok siebie. To samo piękne miejsce. To samo przepiękne widowisko natury...
Ja nie mam nic przeciwko - jeśli Krunz się zgodzi.
Przepraszam, mój pomysł nie był fotograficznie etyczny. Niemniej gdy oglądało się oba zdjęcia, aż chciałoby się je obejrzeć razem.
Oba świetne. Oba z tego samego miejsca. Oba praktycznie o identycznej porze. Różnice to przede wszystkim obróbka i w drugiej kolejności sprzęt.
Różnica między miejscami to kilka metrów.
W czasie nie ma różnicy, z tym, że warunki zmieniały się co sekundę :-)
Sprzęt mój to d7100, Krunza d810.
Osobiście uważam, że foto Krunza ma lepszy oddech i prezentuje się ciekawiej.
Tak czy inaczej - jestem szczęśliwy, że znalazłem się w dobrym czasie i miejscu :-D
Porównywanie obu zdjęć to jak porównanie ładnej blondynki i ładnej brunetki. Obie ładne a każdy ma jakieś swoje wrodzone preferencje.
Tak na tę chwilę, wydaje mi się, że tu bardziej podoba mi się obrobka, tam kompozycja elementów w kadrze. Choć to niuanse. Z drugiej strony ta jasna zieleń w kadrze po prawej stronie, oraz kamyki mają swój urok. U Kruntza chyba "więcej tych gór". Miał chyba troszkę lepszą miejscówkę. A jakie obiektywy? Tzn nie chodzi mi o model, a o ogniskowe.
Porównywanie obu zdjęć to jak porównanie ładnej blondynki i ładnej brunetki. Obie ładne a każdy ma jakieś swoje wrodzone preferencje.
Tak na tę chwilę, wydaje mi się, że tu bardziej podoba mi się obrobka, tam kompozycja elementów w kadrze. Choć to niuanse. Z drugiej strony ta jasna zieleń w kadrze po prawej stronie, oraz kamyki mają swój urok. U Kruntza chyba "więcej tych gór". Miał chyba troszkę lepszą miejscówkę. A jakie obiektywy? Tzn nie chodzi mi o model, a o ogniskowe.
Co prawda to prawda.
U mnie ogniskowa 11mm na dx.
U Krunza panorama z kilku zdjęć - ogniskowa 70mm na FX.