PDA

Zobacz pełną wersję : Poszukuję zdjęć high-res z D200

Zbigniew
28-05-2007, 18:40
Witam,

Czy mógłby ktoś podzielić się ze mną przykładowymi zdjęciami z D200? Chodzi mi głównie o zdjęcia na różnych ISO (do 1600 wystarczy) i różnych szkłach (najlepiej też różnych przysłonach). Nie chodzi mi o zdjęcia testowe, ale o normalne pstryki typu krajobraz, portret, itp. Ponieważ chciałbym się im przyjrzeć nieco bliżej, interesują mnie głównie full-res NEFy, ale JPGami też nie pogardzę. Trochę poszperałem w sieci, pbase znam na pamięć, google używam. Interesują mnie po prostu normalne zdjęcia, które mógłbym ocenić pod kątem jakości obrazowania, w tym niekoniecznie w najlepszych warunkach (np. w pomieszczeniach bez lampy).

Pomóżcie proszę, bo poważnie myślę o D200, a nie mam nikogo, kto dałby się pobawić :(

Pozdrawiam,
Zbyszek

PS.: Z chęcią przeczytałbym też kilka opinii odnośnie obrazowania - najlepiej od osób, które wcześniej używały korpusów Dxx.

Edit: OK, znalazłem jeszcze wątek z czasów, gdy D200 wchodził na rynek. Niemniej nie obrażę się jak dostanę kilka sampli :)

Zbigniew
28-05-2007, 19:37
Dobra, nie przeglądnąłem jeszcze jednego źródła, którym jest flickr. Mega-wyszukiwarka portalu pomogła.

Jak widać jestem bardzo dobrym forumowiczem - sam sobie zadaję pytania i na nie odpowiadam :)

Dziękuję.

BugsBunny
28-05-2007, 19:43
na wypadek gdyby coś nie teges
http://www.pixel-peeper.com/

Zbigniew
28-05-2007, 19:45
Zadrżałem jak zobaczyłem link :), ale ok, przyda się. Dzięki.

segl
28-05-2007, 19:55
mozesz tez tu poszukać CLICK (http://www.photosig.com/go/photos/browsecategories?typeId=6) ale trzeba sie rejestrować

gALL
28-05-2007, 20:12
Foty to oglada sie na papierze a nie wycinki 400% na ekranie. Poza tym jak nie wiesz jakie szklo bylo podpiete to guzik Ci dadza te pliki.
Mam D200 od ponad pol roku, powiekszenia 30x45 to codziennosc. (szklarnia w wiekszosci to stale szkla: 20, 50, 55, 85, czasem 60 i 105 - wszystko nikkory)

Kaleid
28-05-2007, 20:20
Ale na papierze ciezej cropowac i porownywac szumy :)

Zbigniew
28-05-2007, 20:23
Ale przecież nie o szumy oglądane na 200% mi chodzi, o czym pisałem ostanio w kilku różnych wątkach. Nie mam na codzień dostępu do D200 aby sobie popstrykać, a chcę się zapoznać trochę bliżej. Fot na papierze naoglądałem się trochę z D80 i chciałbym mieć podobną jakość (w zakresie tego, co dotyczy puszki), ale interesuje mnie do tego kilka cech aparatu, które ma D200, a których brakuje D80.

BugsBunny
28-05-2007, 20:31
Foty to oglada sie na papierze a nie wycinki 400% na ekranie. Poza tym jak nie wiesz jakie szklo bylo podpiete to guzik Ci dadza te pliki.
Mam D200 od ponad pol roku, powiekszenia 30x45 to codziennosc. (szklarnia w wiekszosci to stale szkla: 20, 50, 55, 85, czasem 60 i 105 - wszystko nikkory)

na pixel-peeperze wiesz jakie szkło było podpięte, możesz sobie zapisać plik w pełnej wielkości i zrobić z niego odbitkę

Kaleid
28-05-2007, 20:32
Fot na papierze naoglądałem się trochę z D80 i chciałbym mieć podobną jakość (w zakresie tego, co dotyczy puszki), ale interesuje mnie do tego kilka cech aparatu, które ma D200, a których brakuje D80.

Zapewniam Cie ze gorsza nie jest, a nawet troche lepsza...D200 ma nieskompresowanego NEFa, przez co udaje sie czasami uratowac nieco wiecej szczegolow w swiatlach.

milo_ja
28-05-2007, 20:34

Jeśli są w EXIFy, to mogą być w nich informacje o podpiętym szkle (pewnie zależy od rodzaju szkła, ale jako że ma 1 to nie miałem okazji potestować). W każdym bądź razie zamontowanie 18-200 VR zostawia po sobie ślad w EXIFach.

spiritwood
28-05-2007, 20:36
Mozna tez wlozyc minimum wysilku i opisac koledze sample, jakimi obiektywami byly strzelane...

Poszla pm. :)

Zbigniew
28-05-2007, 20:40
BugsBunny: A nawet jak nie masz informacji o szkle, to z EXIFa nieraz można takową wywnioskować (np. dla stałek, szczególnie gdy jest seria :)).

Kaleid: Domyślam się, że w NEFach dużych zmian nie będzie (tzn. tych na minus). Ponieważ lubię w puszcze korzystać z wielu rzeczy, w tym JPGów, interesuje mnie jakie są różnice pomiędzy tym, co zrobiono w oprogramowaniu D80 w stosunku do D200. No i chcę pooglądać sobie zdjęcia pod kątem ostrości. Te dwa elementy mnie najbardziej interesują, bo resztę umiem sobie mniej więcej dopowiedzieć. Wiem, czego spodziewać się po samej matrycy, wiem jak działa 5 klatek na sekundę. No może nie wiem jeszcze jak jest z AFem, ale zakładam, że lepiej. Szukam po prostu argumentów, aby wybrać D200, bo do D70s/D80 nie chcę wracać. Jak na razie trochę argumentów "za" jest, przy czym najważniejszy jest ten najmniej merytoryczny - zdjęcia z D200 statystycznie rzecz biorąc po prostu mi się zaj***ście podobają pod względem kolorów, ekspozycji i innych parametrów, które zależą w dużym stopniu od puszki :)

Kaleid
28-05-2007, 20:47
Nie ma wielkiej roznicy pomiedzy jakoscia zdjec D80/D200. D200 ma za to mase innych rzeczy..lepsza pucha, wiekszy bufor, pełen bagnet F (zgodnosc z manualami itd) D200 po prostu klei się do ręki :)

Zbigniew
28-05-2007, 20:49
... pomiar światła z czymkolwiek się przypnie. Wiem. Nie bez przyczyny mam w torbie stadko m42 i kartę CF. Ten zamach zaplanowałem już wcześniej - teraz tylko muszę znaleźć alibi ;)

leon28
28-05-2007, 21:02
BugsBunny: A nawet jak nie masz informacji o szkle, to z EXIFa nieraz można takową wywnioskować (np. dla stałek, szczególnie gdy jest seria :)).

Kaleid: Domyślam się, że w NEFach dużych zmian nie będzie (tzn. tych na minus). Ponieważ lubię w puszcze korzystać z wielu rzeczy, w tym JPGów, interesuje mnie jakie są różnice pomiędzy tym, co zrobiono w oprogramowaniu D80 w stosunku do D200. No i chcę pooglądać sobie zdjęcia pod kątem ostrości. Te dwa elementy mnie najbardziej interesują, bo resztę umiem sobie mniej więcej dopowiedzieć. Wiem, czego spodziewać się po samej matrycy, wiem jak działa 5 klatek na sekundę. No może nie wiem jeszcze jak jest z AFem, ale zakładam, że lepiej. Szukam po prostu argumentów, aby wybrać D200, bo do D70s/D80 nie chcę wracać. Jak na razie trochę argumentów "za" jest, przy czym najważniejszy jest ten najmniej merytoryczny - zdjęcia z D200 statystycznie rzecz biorąc po prostu mi się zaj***ście podobają pod względem kolorów, ekspozycji i innych parametrów, które zależą w dużym stopniu od puszki :)
moze jakies konkretne zyczenia tj. czy maja to byc landszafty, makro, czy moze portret? jakie szkla najbardziej cie interesuja?

Jacek_Z
28-05-2007, 21:27
d200=d80 jak chodzi o obrazowanie. Tzn jak jest róznica, to taki niuans, że pomijalny. Miałeś d80, więc słanie ci NEF jest bez sensu.
Róznica to pomiary z manualami. 5 kl zamiast 3, ergonomia. 1/250 zamiast 1/200 normalnej synchronizacji. Brak polskiego menu. No i pomiar matrycowy :-D ma inne właściwości niz ten z D80, tu sie da go używać (ale i tak robie na CW)

Zbigniew
28-05-2007, 22:12
moze jakies konkretne zyczenia tj. czy maja to byc landszafty, makro, czy moze portret? jakie szkla najbardziej cie interesuja?

Dzięki. Kolega spiritwood złożył mi już bardzo miłą propozycję dostarczenia różnych sampli i już się dogadujemy na PM :) :)

d200=d80 jak chodzi o obrazowanie. Tzn jak jest róznica, to taki niuans, że pomijalny. Miałeś d80, więc słanie ci NEF jest bez sensu.
Róznica to pomiary z manualami. 5 kl zamiast 3, ergonomia. 1/250 zamiast 1/200 normalnej synchronizacji. Brak polskiego menu. No i pomiar matrycowy :-D ma inne właściwości niz ten z D80, tu sie da go używać (ale i tak robie na CW)

Miałem D80, ale interesuje mnie m.in. zerknięcie na ostrość zdjęć ze szkłami w przypadku obiektywów, które sam używałem. Druga rzecz, to ta, o której pisałem powyżej - o algorytmach odszumiania (dokłaniej w zakresie ISO 400-1000) - tu chodzi o JPGi oczywiście. Poniżej nie ma co za bardzo odszumiać, a powyżej praktycznie nie używam. Uśmiech przy pomiarze matrycowym jest o tyle znaczący, że w 100% trafiony. Tak, chcę aby działał on właśnie tak jak w większości Nikonów innych niż D80. :)

Trochę jeszcze pooglądam zdjęć i pewnie będę składał nieśmiałą propozycję w dziale "Kupię". Muszę upolować jakąś w miarę nową używkę poniżej 4k od kogoś zaufanego. Anyone ? :)

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam,
Zbyszek

hicks
28-05-2007, 23:21
D200 po prostu klei się do ręki :)

Rece sie myje od czasu do czasu ;)

gALL
29-05-2007, 21:03
M42 i NIKON to sorki ale DEBILNE polaczenie. Za cene tych M42 mozesz kupic nie gorsze manualne Nikkory, ktore bez problemow dzialaja z D200.

Zbigniew
29-05-2007, 22:06
No ale kilka szkieł na m42 już mam i nic nie poradzą. Pewnie z czasem je sprzedam, wymieniając na odpowiedniki Nikkora lub, przejściowo, na P-six.

Zbigniew
30-05-2007, 21:21
Mam już zdjęcia! Dzisiaj nasz kolega forumowy o nicku spiritwood wręczył mi płytę DVD z różnymi zdjęciami, przy czym część zrobił specjalnie na tę okazję ! Zupełnie bezinteresowanie spreparował mi trochę materiałów i wykazał się niezwykle dobrą wolą - chwała mu za to. Oby jak najwięcej takich forumowiczów !!! Pozdrowienia :)

spiritwood
30-05-2007, 21:50
My pleasure ;)

ku6i
31-05-2007, 15:40
Zbigniew, masz zamiar używać tych szkieł na M42 przez przejściówkę z soczewką? Czy po prostu nie robisz zdjęć na nieskończoności?

Zbigniew
31-05-2007, 19:22
Na razie używałem tylko m42 z Canonem. W przypadku Nikona będzie albo soczewka albo konwerter P-six-Nikon, bo jedno szkło jest z mocowaniem P-six właśnie.