Zobacz pełną wersję : Nikon D3200, a temperatura
kowals12
09-11-2016, 22:47
Witam. W grudniu wybieram się na jeden z meczów Lotto Ekstraklasy (jako fotograf). Chciałbym zapytać jak to jest z działaniem lustrzanki w ujemnych temperaturach (o ile taka będzie) i czy można robić zdjęcia w temperaturze poniżej zera?
BODY - Nikon d3200
Obiektyw - Tamron 70-300 vc usd
Ja robiłem D3200 fotki przy -15. Nic mu nie było. Musisz tylko pamiętać żeby aparat szoku termicznego nie dostał.
Po powrocie z fotek zostaw z torbą w chłodnym miejscu, niech się grzeje pomału. Możesz też aku wyciągnąć.
Robić spokojnie można. Pamiętaj zabrać zapasowe aku. W zimnym rozładowują się znacznie szybciej. Zapas trzymać w kieszeni. Najlepiej wewnątrz kurtki, aby cieplutko miały.
Spokojnie możesz robić. Problemem jest nagła zmiana temperatury. Najlepiej zostawić aparat w chłodniejszym miejscu na jakoś czas, ewentualnie schować do torby i zamknąć ją i niech aparat w niej się ogrzewa. Akumulator można wyjąć. Przy niskich temperaturach akumulator wyczerpuje się zniacznie szybciej, toteż warto mieć dodatkowy i trzymać go w środkowej kieszeni w kurce (ciepło). Ostatnio byłem w górach i bardzo wiało, zamarzająca mgła/szadź wszędzie, aparat miałem cały czas na ramieniu i wiatr w niego ostro wiał (temperatura może -2 stopnie, ale odczuwalna około -10 stopni). Akumulator rozładował się w 1-1.5h po wykonaniu może 50 zdjęć, normalnie (15-30 stopni) wytrzymuje grube setki i mogę robić zdjęcia cały dzień :)