Zobacz pełną wersję : Zgoda na publikację zdjęć
Witajcie.
Mam trochę nietypowe pytanie. Mianowicie, czy mając zgodę na publikację zdjęć modelki, pary etc. ustalacie z swoimi klientami, które dokładnie zdjęcia znajdą się na Facebooku? Chodzi mi konkretnie o Facebook.
Nie. To jest zawarte w umowie że "prace posłużą do promocji autora w szczególności w internecie" lub podobny zapis
JASTRZEBSKA&KILAR
11-11-2016, 19:06
Dokładnie tak jak kolega KELT napisał. Musisz mieć to zawarte w umowie, jeśli klient nie chce podpisać tego punktu to u mnie wyklucza sesję TFP a w sesji komercyjnej podnosi cenę. Zdjęcia do "szuflady" kosztują więcej bo nie przyczyniają się do Twojej promocji. Oczywiście klient może bać się o swój wizerunek, ale skoro Ci zaufał hmmm... Warto w umowie dodać zapis o ubublicznianiu zdjęć, w sposób który nie narusza dobrego wizerunku klienta, możesz dodać, że otrzyma on drogą elektroniczną wszystkie fotografie, które zamierzasz upublicznić.
Nie chce mi się pisać umów.
a w sesji komercyjnej podnosi cenę. Zdjęcia do "szuflady" kosztują więcej bo nie przyczyniają się do Twojej promocji..
Z całym szacunkiem, jakby mi fotograf pokazał taki zapis, to bym się uśmiechnął i podziękował grzecznie za spotkanie. To oczywiście moje zdanie i do tego pisane z punktu widzenia klienta. I zdaję sobie sprawę z tego, że jest to dość powszechna praktyka na naszym rynku. A z punktu widzenia fotografa taki zapis wolę traktować na zasadzie tak lub nie, bez żadnych konsekwecji dla klienta. Pozdrawiam
Powiem wam coś jeszcze. Zgodę na wykorzystanie wizerunku można wycofać, więc aby taka umowa miała sens, należy zamieścić zapis, że klient/model zobowiązuje się z tego prawa nie korzystać, a w przypadku złamania umowy płaci fotografowi dajmy na to 2000 zł.
Lepiej brzmi, że daje się rabat w przypadku zgody, a w przypadku wycofania należy xxx zł zwrócić
Lepiej brzmi, że daje się rabat w przypadku zgody, a w przypadku wycofania należy xxx zł zwrócić
Dokładnie. Słowo rabat brzmi dla klienta zachęcająco.
JASTRZEBSKA&KILAR
13-11-2016, 21:42
Rabat jest tutaj chyba najlepszym chwytem.
PS: jalk, w sumie nie tyle chodziło mimo zapis co ustalenie na samym początku cenynw zależności od tej kwestii. Nie musi znajdować się ona w umowie. Wiem, że przy ślubach to jakaś abstrakcja, ale w sesjach płatnych dla modelek często stosuję taki zabieg, zwłaszcza w Irlandii i UK.