PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d7100 - problemy z AF

eliza_sk
08-11-2016, 21:43
Witam,
od 27.11.2014 użytkuję body nikona d7100, używam go z nikkorem 50 mm f1.8 oraz sigmą 70-200 f2.8. Fotografuje głównie psy i koty. Od jakiegoś miesiąca w duecie z 50mm pojawia się problem z AF. Aparat mieli i mieli ostrość, zamiast kropki ostrości w wizjerze pojawiają się zwrócone do siebie, migające strzałki i obraz jest rozmyty. Trzy pstryki bez problemu, za kolejnymi - bez zmiany kadru - aparat szaleje i nie ostrzy kompletnie, mieli i mieli (nie, że np. nieostre jest oko, tylko cały obraz jest rozmyty). Sprawdziłam teraz z kitem i sytuacja wygląda podobnie. Działa jak chce, trzy pstryki bez problemu, cztery bez szans na ostrość i tak skokami. Sprawdzałam teraz LV i ostrzy.

Może ktoś spotkał się z podobną sytuacją, może to jakaś błahostka, a może powinnam czym prędzej, przed upływem gwarancji słać do serwisu ?

TOP67
08-11-2016, 22:24
Sprawdzałeś na innych polach AF?
Może masz brud na czujniku?

eliza_sk
08-11-2016, 22:37
Niestety sytuacja ma miejsce na różnych kombinacjach AF.

mmluty
08-11-2016, 22:45
Na gwarancji, to niema co kombinować. Przedmuchać gruszką wnętrze komory, bo może jakiś paproch gdzieś przeszkadza w pomiarze czujnikom ostrości AF i nawet proste przedmuchanie może pomóc zlikwidować problem. Jeżeli nie pomoże, to ja bym spakował puszkę w paczkę i wysłał do serwisu. Oczywiście sprawdź jeszcze dokładnie jak to działa z różnymi obiektywami, bo przyczyną problemu może być również obiektyw. To może być drobiazg lub poważna sprawa, a do końca gwarancji jak dobrze czytam zostało już tylko niewiele dni.

eliza_sk
09-11-2016, 00:07
Właśnie jeszcze raz przetestowałam dokładnie 50mm i 18-105mm i wygląda na to, że to jednak problem z 50mm, a dokładnie z prawymi polami. Jakby prawa 1/3 działa kulawo, szczególnie, środkowa linia z prawej strony. Na kicie wyostrzył mi wszystkie 51 pół, w 50mm kuleje prawa 1/3 strona.