PDA

Zobacz pełną wersję : rozdzielczość zdjęć na facebooku

spiritus
08-11-2016, 20:04
Hej ;)

W jakiej rozdzielczości i jakim formacie wrzucacie zdjęcia na fb tak aby jakość nie spadała jakoś drastycznie?
Słyszałem coś, że lepiej wrzucać .png niż. jpg...to prawda?

smogg9
08-11-2016, 20:26
Próbowałem różnych kombinacji i najlepiej spisuje się JPEG w jakości 100% i rozdzielczości 2048px po dłuższym boku.

PiKa
09-11-2016, 01:00
FB podaje na swojej stronie rozmiary, to 2048, 960 i jakiś jeszcze.

bialogardzianin
09-11-2016, 01:20
Próbowałem różnych kombinacji i najlepiej spisuje się JPEG w jakości 100% i rozdzielczości 2048px po dłuższym boku.

Potwierdzam 2048, z tym że jakość 90%, 300dpi, bez wyostrzania w eksporcie, Lightroom

PiKa
09-11-2016, 09:25
Bez wyostrzania?

cezary-k
09-11-2016, 09:34
Rozmiary zdjęć w mediach społecznościowych są tu:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1awx7S6Popv5pt30cSou9nVap2CwsJ7VPiC2ZZjjWtMs/edit?pref=2&pli=1#gid=1990145635
może się przyda ;)

bialogardzianin
09-11-2016, 10:21
Bez wyostrzania?

W postprocesie wyostrzam jpgi, więc mając uraz do wyostrzania mniejszych jpgów na fejsie, który swymi kompresjami niszczy zdjęcia, postanowiłem nie wyostrzać zdjęć podczas eksportu. Wydaje mi się, że zdjęcia wyglądają dobrze po wrzuceniu na serwis, ale możliwe, że mogłyby wyglądać lepiej po wyostrzeniu w opcji low - screen. Ciekawym opinii innych.
Pod linkiem garść porad http://benrequena.com/facebook-image-sizes-guide/

PiKa
09-11-2016, 10:28
To może mieć sens - jeśli fb sam wyostrza...

mini21
09-11-2016, 15:50
2048px i słyszałem że warto w .png.

spiritus
09-11-2016, 15:58
2048px i słyszałem że warto w .png.

Też to słyszałem i dlatego pytam czy to prawda ;)

lukasz.antoniak
09-11-2016, 18:47
PNG to format z kompresja bezstratna. JPG to kompresja stratna. Na powiekszeniu 100-200% z latwoscia odroznisz JPG (charakterystyczne grupy usrednionych pikseli). Poczytaj na Wikipedii jak dziala kompresja JPG.

PiKa
09-11-2016, 21:03
Ja słyszałem, że to nie prawda, że warto w png

bulinko
09-11-2016, 21:11
Ja słyszałem dwie teorie, jedna to zapisywać w png. Druga to 2048px i 78 dpi

mini21
09-11-2016, 21:17
Zgadzam się co do 2048px (i wysoka jakość zaznaczona) + .png (no i oczywiście srgb), ale że 78 dpi to już nie...
Muszę poszukać, bo może to mieć znaczenie.

PiKa
09-11-2016, 21:21
Ja słyszałem, że jak nazwiesz plik "DO_NOT_RECOMPRESS" to fb go nie rusza ;)

KrzysztofKozicki
03-06-2018, 10:32
Odkopie temat.
Padło tu dużo sprzeczności i chciałbym to wyprostować.
1 sRBG
2 72 DPI (więcej bez sensu)
3 JPG (PNG dla wszystkiego co nie jest zdjęciem)
4 2048, ale tu mam problem. Z informacji FB "Zmień rozmiar zdjęcia na jeden z następujących obsługiwanych formatów: 720 pikseli, 960 pikseli lub 2048 pikseli" Znalazłem dwie sprzeczne opinie. "A" 2048 na dłuższym boku, "B" 2048 u podstawy.
"A" Zdjęcie poziome to wysokość 1367, szerokość 2048. Pionowe wysokość 2048, szerokość 1367
"B" zdjęcie poziome wysokość 1367, szerokość 2048. Pionowe wysokość 3069, szerokość 2048
Są to zupełnie inne rozmiary zdjęć. Do mnie przemawia wariant B, bo strona ma zawsze tą samą szerokość a zmienia się jej wysokość z nowymi treściami. Oczywiście mogę się mylić i prosiłbym kogoś kto ma wiedzę w tym temacie o sprostowanie.

mmluty
03-06-2018, 20:47
Może jestem w błędzie, ale zawsze mi się wydawało, że w takich sytuacjach liczy się ilość pikseli na dłuższym boku, bo inaczej jest to trochę bez sensu.

kurczeblade
10-06-2018, 15:37
2048 px i 96dpi - do takich rozmiarów fb dostosowuje zdjęcia.

mmluty
12-06-2018, 16:18
Koledzy, czy możecie mi wyjaśnić jak można wyskalować zdjęcie w px i dpi równocześnie? Czy nie powinno być px lub dpi? Czy skalowanie w dpi obrazu do wyświetlania na róznych monitorach ma jakiś sens?

90s
12-06-2018, 16:30
W Photoshopie masz opcje skalowania zdjęcia jednocześnie zmieniając DPI. Do internetu najlepiej używać opcji save for web bo automatycznie zmienia DPI na 72.

mmluty
12-06-2018, 17:04
90s jeżeli dobrze rozumiem, to DPI to punkty na cal i tak skalujemy najczęściej kiedy przygotowujemy wydruk podając równocześnie format wydruku. Obrazy do oglądania na monitorach lub innych wyświetlaczach skalujemy zazwyczaj w pikselach na dłuższym boku ponieważ ilość punktów na cal jest zmienna w zależności od wielkości piksela danego wyświetlacza i bez znajomości tego parametru trudno określić jakie w konkretnym przypadku będzie DPI. Moje pytanie wynika z tego, że nie bardzo wiem jak program potrafi przewidzieć z jakim DPI nieznany monitor wyświetli obraz. Powiem więcej, nie bardzo rozumiem po co stosować DPI do skalowania obrazu na wyświetlaczach.

Nican
12-06-2018, 17:14
Koledzy, czy możecie mi wyjaśnić jak można wyskalować zdjęcie w px i dpi równocześnie? Czy nie powinno być px lub dpi? Czy skalowanie w dpi obrazu do wyświetlania na róznych monitorach ma jakiś sens?

istotne sa px

dpi jest bez znaczenia co sobie nastawimy zapisujac plik

to jest tylko informacja pozwalajaca wyliczyc jak duzy bylby obraz ( wymiary geometryczne w calach , cm ) gdyby stosowac urzadzenie wyjscia o okreslonej dpi majac plik o okreslonej liczbi px.
dpi w monitorze nie jest przestawne.

90s
12-06-2018, 17:16
Do "internetu" przyjmuje się ogólnie wartość DPI 72 aby pliki ważyły jak najmniej. Wysokość i szerokość pliku decydują o tym jak go monitory wyświetlą oraz wielkość wyświetlacza. DPI ma znaczenie w wydruku. Jak kolega wyżej też zauważył portale itp. Często ingerują w pliki które wrzucasz. Czyli ponownie plik jest kompresowany i zmieniają się jego parametry. Zgaduje że każdy portal tnie DPI na 72 albo jak FB 96. DPI i szczegółowe wymiary są istotne podczas wydruków ale na ten temat znajdziesz szczegółowe tabele w internecie.

Nican
12-06-2018, 17:20
Do "internetu" przyjmuje się ogólnie wartość DPI 72 aby pliki ważyły jak najmniej. Wysokość i szerokość pliku decydują o tym jak go monitory wyświetlą oraz wielkość wyświetlacza. DPI ma znaczenie w wydruku. Jak kolega wyżej też zauważył portale itp. Często ingerują w pliki które wrzucasz. Czyli ponownie plik jest kompresowany i zmieniają się jego parametry. Zgaduje że każdy portal tnie DPI na 72 albo jak FB 96. DPI i szczegółowe wymiary są istotne podczas wydruków ale na ten temat znajdziesz szczegółowe tabele w internecie.

dpi kazdy moglby miec inne na swoim monitorze gdyby byly rozne.
Retina daja np ok 240 dpi.

to jest cecha charakteryzujaca urzadzenie wyjscia , nie ma nic wspolnego z samym plikiem , ani jego " ciezarem"

nie ma zadnego znaczenia dla obrazu czy zapiszemy informacje np 300 dpi , czy 500 dpi.

niektore drukarki braly/biora te informacje z pliku , drukujac z odpowiednia gestoscia , ale to ma znaczenie czysto teoretyczne.

nie ma znaczenia ile zadeklarujemy - jest zawsze wyswietlane w dpi monitora.

pomiedzy px w pliku nie ma zadnej odleglosci , jest zapisywany jeden po drugim.
te px sa dopiero wyswietlane w odleglosci zaleznej od urzadzenia wyjscia. te odleglosc charakteryzuje dpi urzadzenia.

mmluty
12-06-2018, 20:18
Dla przykładu w LR, chociaż to również Adobe tak jak Ps, w momencie wybrania rozmiaru innego niż cale lub centymetry jako rozmiar wydruku, DPI jest blokowane. Nie można ustawiać px i DPI równocześnie. Przypuszczam, że DPI w Ps jest związany z czasami kiedy Ps służył w większości przypadków do przygotowania obrazu do drukarni gdzie ten parametr ma duże znaczenie, a dzisiaj w większości przypadków robi tylko zamieszanie w głowach fotografów obrabiających swoje zdjęcia. DPI ma znaczenie przy wydrukach kiedy chcemy wykorzystać maksimum możliwości urządzenia drukującego, bez ingerencji sterowników drukarki lub programów w labie. Tylko wtedy musimy dokładnie znać możliwości urządzenia drukującego i plik przekazywać z uwagą nie ingerować w wydruk, co i tak często jest niemożliwe.

Nican
13-06-2018, 11:25
Dla przykładu w LR, chociaż to również Adobe tak jak Ps, w momencie wybrania rozmiaru innego niż cale lub centymetry jako rozmiar wydruku, DPI jest blokowane. Nie można ustawiać px i DPI równocześnie. Przypuszczam, że DPI w Ps jest związany z czasami kiedy Ps służył w większości przypadków do przygotowania obrazu do drukarni gdzie ten parametr ma duże znaczenie, a dzisiaj w większości przypadków robi tylko zamieszanie w głowach fotografów obrabiających swoje zdjęcia. DPI ma znaczenie przy wydrukach kiedy chcemy wykorzystać maksimum możliwości urządzenia drukującego, bez ingerencji sterowników drukarki lub programów w labie. Tylko wtedy musimy dokładnie znać możliwości urządzenia drukującego i plik przekazywać z uwagą nie ingerować w wydruk, co i tak często jest niemożliwe.

jest jak piszesz.
dpi jakie sobie gdzies tam wpiszemy jest bez znaczenia.

dpi dotyczy zawsze rozdzielczosci fizycznego urzadzenia we/wy.

dzisiaj nastawa 72 dpi dla internetu jest kompletnie bez znaczernia. wiekszosc monitorow dzisiaj ma rozdzielczosci i tak 96 dpi , mimo ze nastawimy 72 dpi i tak bedzie wyswietlone w 96 dpi a na retinie w 240 dpi , czyli to samo zdjecie bedzie na retinie wyswietlone w mniejszych wymiarach geometrycznych.

przypadki , gdzie to mogloby miec znaczenie sa dzisiaj czysto hipotetyczne.

Nbogdan
13-06-2018, 13:13
przypadki , gdzie to mogloby miec znaczenie sa dzisiaj czysto hipotetyczne.

A do skalowania do wydruku DPI się nie używa ?
Jak inaczej dobrze wyskalować do papieru i wyostrzyć ?

Nican
13-06-2018, 13:33
nie ma znaczenia jakie dpi zadeklarujesz zapisujac plik.

sytuacje , gdzie moze to miec znaczenie sa aktualnie bardzo egzotyczne - np w drukarce nastawa " ustaw dpi z danych exif".
aktualnie to czysto hipotetczna mozliwosc.

mmluty
13-06-2018, 14:50
Wydaje mi się, że DPI ma znaczenie jako główny parametr kiedy drukujemy np. w LR bezpośrednio z RAW podając rozmiar wydruku lub przygotowujemy JPEG do wydruku, tylko wtedy jest to oczywiście ppi. LR w takiej sytuacji w ogóle nie posiada opcji deklaracji ilości pikseli, musimy zadeklarować rozmiar i ppi.

Nican
13-06-2018, 15:10
priorytet ma nastawa w Software drukarki. jesli nie ma tam opcji ( a nie ma ) " pobierz dpi z pliku" - to dpi w exif pliku nic nie oznacza.
liczy sie dpi urzadzenia , liczba pixeli i wielkosc geometryczna wydruku

w zaleznosci od tych parametrow bedzie przeprowadzony odpowiedni resampling obrazu przez sofware .

samo "dpi" sluzy do ewentualnej kalkulacji.
np znajac dpi i wilkosc geometryczna mozna wyliczyc liczbe pixeli jakie musi miec obraz - recznie lub za pomoca wbudowanego w programie kalkulatora.

ale wystarczy , ze drukujemy z ramkami lub bez i to wyliczenie nie bedzie sie zgadzac i tak Konieczny bedzie resampling na potrzeby wydruku.
Mamy opcje drukuj w skali 1:1 , albo dopasuj do wielkosci papieru. do tego info dpi w exif nie jest potrzebne.

px jest czyms wirtualnym , pewnego rodzaju abstrakt. to jest virtualne miejsce w ktorym zapisane sa liczby opisujace jeden punkt fizyczny.
w pliku jest zapisana okreslona liczby pixeli , ale nie ma zadnej informacji w jakiej odleglosci od siebie beda wyswietlone.
zapisane sa po kolei i beda wyswietlaen po kolei - odleglosc zalezy od urzadzenia wyjscia.

Nbogdan
13-06-2018, 18:32
Pociągnę temat, chociaż w zasadzie nie w temacie...
Nie obchodzi mnie DPI zapisane w Exif, interesuje mnie fizyczna wielkość, wymiary w mm pliku wysłanego do drukarki.
Od „zawsze” przyjęte jest DPI dla Canona i innych 300, dla Epsona 360. Zwiększanie nic nie daje, zmniejszanie pogorszy jakość.
Dlatego, wpisując rozmiar papieru co do milimetra, wpisując DPI, reszta zrobi się sama.
Jak inaczej wyliczysz wymiary w pikselach żeby dopasować do wielkości papieru?
Chyba, że polegasz wyłącznie na automatycznym skalowaniu drukarki...
Zostaw jej też automatyczny dobór koloru i innych rzeczy.

Nican
13-06-2018, 20:48
zdjecie zapisane w postaci pliku, czyli elektronicznie , nie ma zadnych wymiarow geometrycznych. One nie sa nigdzie zakodowane , czy z gory przesadzone.

ono ma tylko liczbe pixeli , czyli liczbe opisanych punktow obrazowych.

wielkosc geometryczna obrazu zalezy od wielkosci urzadenia wyjscia.

jesli plik ma np 1 mpx , to wyswietlajac go na monitorze 1 mpx w postaci beama o wymiarach 2*3 m , w takiej wielkosci zobaczymy obraz.

jesli posluzymy sie monitorem 1 mpx o wymiarach 20*30 cm z tego samego pliku bedziemy mieli obraz o wymiarach geometrycznych 20*30 cm. to jest chyba oczywiste.

w pliku zdjeciowym nie ma zadnej informacji ani o wymiarach , ani o odleglosci - to zalezy od urzadzenia wyjscia.

jesli chcemy drukowac zdjecia na drukarce , dla ktorej nastawilismy rozdzielczosc 300 dpi , zdjecia o wymiarze wydruku a4 czyli 297*210 mm,
to potrzebujemy plik obrazowy o wymarach 297*300/25,4 = 3507 px x 210*300/25,4=2480 px

czyli jesli chcemy drukowac obraz a4 w 300 dpi potrzebujemy ostatecznie zawsze obraz 3507*2480 px

nie jest w ogole potrzeba zastosowania gdzies wartosci dpi przy obliczaniu wielkosi obrazu .

zawsze , niezaleznie od aparatu , wielkosci matrycy, drukujac a4 sprowadzamy obraz ( w PS , albo zrobi to software automatycznie ) do wielkosci 3507*2480 px.

w PS istnieje taka mozliwosc zapodania dpi , ale wylacznie do celow kalkulacji.
wpisuje sie wymiary obrazu jaki ma byc drukowany , rozdzielczosc DRUKOWANIA dpi ( nie obrazu) i w oparciu o te dane zostanie zrobiony dokladnie Taki rachunek jak przeprowadzilem wyzej- zdjecie zostanie do tych wymiarow przeskalowane.

nastepnie drukujemy obraz na drukarce w skali 1:1.

gdybysmy teraz nastawili w drukarce 600 dpi , obraz o tych wymiarach jak wyzej bedzie liniowo 2 razy mniejszy .
jesli chcielibysmy zadrukowac cala powierzchnie papieru w rozdzielczosci 600 dpi , to nasz plik obrazowy niestety ma za malo px.

tak to dziala.

ale mysle , ze to doskonale wszyscy wiedza.

mmluty
14-06-2018, 11:29
Jeżeli skalujemy obraz to podawanie parametru DPI ma sens jeżeli równocześnie określamy wymiary tego obrazu w calach, to jest oczywiste i z tym chyba wszyscy się zgodzą.
Natomiast w tej dyskusji niejako przy okazji, warto chyba zwrócić uwagę, na specyfikę skalowania przy wydrukach.
Skalowanie wydruku możemy powierzyć sterownikom drukarki lub programowi spod którego wykonujemy wydruk. Ilość pikseli będzie po przeskalowaniu oczywiście identyczna
Jednak z mojego skromnego doświadczenia wynika, że drukując z LR czy Ps z pominięciem sterowników drukarki (szczególnie z LR drukując wprost z obrobionego RAW-a, bez konwersji do JPEG, czy TIFF) można uzyskać lepszą jakość wydruków. Tłumaczę to sobie tym, że ilość pikseli oczywiście jest taka sama, ale tym przeskalowanym pikselom trzeba "wymyślić" nowe najbardziej odpowiednie kolory, co sterowniki robią chyba znacznie gorzej. LR po prostu bardziej optymalnie przenosi kolory z przestrzeni koloru aparatu do przestrzeni papieru, a do tego równocześnie optymalizuje wyostrzenie do formatu wydruku.
To takie małe OT z mojej strony żeby zwrócić uwagę, że jednakowa ilość pikseli przy skalowaniu to jedno, ale ich jakość nie zawsze musi być taka sama.