Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze mirorless camera
Necrathal
08-11-2016, 14:47
Witam,
stoję przed wyborem aparatu bezlusterkowego i zastanawiam się w którą stronę iść...
Pod uwagę głównie biorę system Fuji i aparat X-Pro2 oraz Sony i aparat A7R, nic innego poza Leica M (na którą mnie nie stać) nie przychodzi mi do głowy (był jeszcze Samsung NX1 ale w trupa nie będę inwestował).
Nie posiadam szkieł więc będę je kompletował od zera.
Kiedyś fotografowałem Nikonem FF.
Zależy mi na:
- kompaktowe rozmiary (nie chcę w repo nosić cegły)
- matrycy pow. 20mpx
- dobry AF w low light (nie fotografuję sportu, wildlife) głównie repo/street w nocy
- jakość sensora co przekłada się jakby nie patrzeć na jakość zdjęć
- chciałbym wydać max 8k zł na body
- min. APS-C ew. FF
- Auto AF (nie wiem jak funkcjonują obiektywy Canona pod Sony A7R)
Niby oglądałem wiele jeśli nie mnóstwo recenzji, testów, czytałem testy aparatów, ale nadal jestem skołowany i liczę na pomoc, ewentualne porady, może jakiś inny system pominąłem. Wiem, że to forum Nikona ale jest tu wielu doświadczonych fotografów.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam.
Witam,
- dobry AF w low light (nie fotografuję sportu, wildlife) głównie repo/street w nocy
No to zastanów się czy rzeczywiście bezlusterkowiec. Niestety taka brutalna prawda, że porządny AF to maja lustrzanki, a mirrorlesy cały czas próbują się zbliżyć do sprawności lustrzankowego AF i słabo im wychodzi :)
A tu można poczytać: http://www.sansmirror.com/articles/autofocus-systems.html
Jako że polskich słów zapomina się zaraz po przekroczeniu granicy naszego kraju, podpowiem co znaczą następujące terminy 8)
low light
W naszym języku to będzie brzmiało "słabe światło" ;)
wildlife
A to "dzika przyroda"
Ależ proszę bardzo ;)
A mirrorless to bezlusterkowiec. ;)
Tu jest fajny test porównawczy: https://youtu.be/NK5J571CKvE?t=4m54s
AF w normalnych warunkach jest taki sam jak w lustrzankach, tyle że... w Sony jest tam, gdzie nie ma go w Nikonie/Canonie - lepsze pokrycie kadru punktami AF. Trzeba też pamiętać, że to był topowy bezlusterkowiec, a nie a7/a7 II. Myślę, że może być problem z dobrym AF z a7 II. Ja przynajmniej mam trochę problemów z 85 GM i pierwszym a7.
Necrathal
09-11-2016, 01:00
Jako że polskich słów zapomina się zaraz po przekroczeniu granicy naszego kraju, podpowiem co znaczą następujące terminy 8)
W naszym języku to będzie brzmiało "słabe światło" ;)
A to "dzika przyroda"
Ależ proszę bardzo ;)
To nie jest forum polonistyczne więc nie wiem po co posty tego typu.
Jak wspomniałem czytałem dużo, oglądałem sporo recenzji i testów. Bardziej zależałoby mi na waszych doświadczeniach w użytkowaniu bezlusterkowców ich AF i kompatybilności Sony A7R z obiektywami innymi niż mount E. Dslr to dla mnie cegła i raczej będę szedł w drugą stronę.
To nie jest forum polonistyczne więc nie wiem po co posty tego typu.
Nie, ale jest polskojęzyczne i z szacunku dla innych użytkowników używamy poprawnej polszczyzny.
Na anglojęzycznym też wstawiasz polskie wyrazy?
Nie, ale jest polskojęzyczne i z szacunku dla innych użytkowników używamy poprawnej polszczyzny.
Na anglojęzycznym też wstawiasz polskie wyrazy?
No wiesz.... "SET zdjęć" to jest coś znacznie bardziej poważnego niż "zestaw" zdjęć... ;)
Lensem zrobisz znacznie lepsze zdjęcia niż obiektywem.
Co do AF, to A7R II załatwia sprawę.
Przepraszam za małą dygresję ( nie OT ) ale zgadzam się że poprawna pisownia i polskie słownictwo przede wszystkim. A wracając do tematu, jak miałbym kasę to też Leica Q.
Necrathal
09-11-2016, 13:23
Przepraszam za małą dygresję ( nie OT ) ale zgadzam się że poprawna pisownia i polskie słownictwo przede wszystkim. A wracając do tematu, jak miałbym kasę to też Leica Q.
Bardzo ciekawe jak ludzie pouczają a sami używają pojęć "Auto Focus", "Off Topic" lub też piszą "słabe światło" co jest niepoprawne samo w sobie, światło nie może być "słabe" jeśli już poprawnej polszczyzny się czepiamy. Typowe cebulactwo przemaiwa, próba wywyższenia się zawsze kiedy tylko nadarzy się okazja.
Kontynuując dygresję, czytanie ze zrozumieniem również sie kłania. napisałem budżet max 8k więc Leica Q odpada, nawet używka będzie droższa a ja chciałbym nowe body...przepraszam korpus.
Poza tym pisałem o sony A7R a nie o A7R II....ale rozumiem, oczopląsy od trollowania.
Liczyłem, że ktoś normalny się tu znajdzie. Ale dziękuję tak czy inaczej czegoś się nauczyłem. Lepiej jednak komunikować się na zagranicznych forach. Tam przynajmniej ludzie przejawiają dozę profesjonalizmu i dorosłości.
Do zamknięcia.
Jeżeli oczekujesz "normalnych" porad to sam powinieneś pisać "normalnie".
Bez obrazy.
Za 8k zł nic sensownego nie kupisz, gdyby tak za 8000 zł to i owszem, jest wybór :)
Bardzo ciekawe jak ludzie pouczają a sami używają pojęć "Auto Focus", "Off Topic" lub też piszą "słabe światło" co jest niepoprawne samo w sobie, światło nie może być "słabe" jeśli już poprawnej polszczyzny się czepiamy. Typowe cebulactwo przemaiwa, próba wywyższenia się zawsze kiedy tylko nadarzy się okazja.
Kontynuując dygresję, czytanie ze zrozumieniem również sie kłania. napisałem budżet max 8k więc Leica Q odpada, nawet używka będzie droższa a ja chciałbym nowe body...przepraszam korpus.
Poza tym pisałem o sony A7R a nie o A7R II....ale rozumiem, oczopląsy od trollowania.
Liczyłem, że ktoś normalny się tu znajdzie. Ale dziękuję tak czy inaczej czegoś się nauczyłem. Lepiej jednak komunikować się na zagranicznych forach. Tam przynajmniej ludzie przejawiają dozę profesjonalizmu i dorosłości.
Do zamknięcia.
No to czytaj sam ze zrozumieniem: nikt nie napisał, że masz kupić a7r II, a tylko, że ten aparat ma dobry AF. Poprzednie a7 niekoniecznie. Inna sprawa, że światło może być słabe - np. w kopalni z gasnącej latarki. W kontekście fotografii również może być słabe i nie ma tu nic niepoprawnego pod względem językowym.
Za 8k zł nic sensownego nie kupisz, gdyby tak za 8000 zł to i owszem, jest wybór :)
Dlaczego za 8k zł nic nie kupisz ? k to kilo, bynajmniej nie kilogram bo wtedy było by kg. Kilo oznacza tysiąc. Kilogram (kg) to tysiąc gram. Rozumiem że kolega uważa, że niemożliwym jest przebycie dystansu 8 km, co innego 8000 m - to to jak najbardziej da się przebyć.
ale w sklepie wyda 8000zł, a nie 8k. ;)
W sklepie wyda 8000 zł, tak samo jak wyda 8k zł, tak samo jak wyda 800k gr, tak samo jak wyda 20^3 zł... Mogę to ciągnąc dalej, ale chyba nie ma sensu, bo widzę że są ludzie którzy nie rozumieją że jak proszą w sklepie o 5 kilo jabłek, to w zasadzie sprzedawca powinien im podać 5000 sztuk owocu.
Postanowiłem zostawić przepychanki językowo-pieniężne. Do tego miejsca. Proszę o bardziej konkretne porady dla użytkownika Necrathal, którego z kolei proszę o opanowanie emocji i nieobrażanie innych. Następny obraźliwy wpis odpowiednio docenię a wpisy nie na temat polecą w kosmos :)
I nie ma "zmiłuj się" :D
Necrathal
12-11-2016, 17:17
Postanowiłem zostawić przepychanki językowo-pieniężne. Do tego miejsca. Proszę o bardziej konkretne porady dla użytkownika Necrathal, którego z kolei proszę o opanowanie emocji i nieobrażanie innych. Następny obraźliwy wpis odpowiednio docenię a wpisy nie na temat polecą w kosmos :)
I nie ma "zmiłuj się" :D
Poproszę o cytat w którym ja kogoś obraziłem.
Od początku bardzo dorośli użytkownicy tego forum czepiają się zupełnie nieistotnych kwestii językowych. Rozumiem jak ktoś popełnia błędy w pisowni co czyni post nieczytelnym, ale czepianie się, że ktoś używa określenia "street" lub "wildlife" jest na poziomie...krawężnika co najwyżej.
Jeżeli o mnie chodzi to temat można zamknąć lub usunąć.
Odpowiedź znalazłem gdzie indziej.
Dziękuję.
Bardzo proszę:
Do zamknięcia.
Ponieważ autor otrzymał stosowne informacje wątek zamykam.