PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do portertu

Lukas1979
08-11-2016, 03:03
Witam

Ktory z obiektyw da mi lepszy obrazek z Nikonem d7100 Tamron 85mm f/1.8 Di Vc Usd czy sigma 50mm 1.4 art?

Pozdrawiam.

smogg9
08-11-2016, 13:23
Eh... co oznacza lepszy? Dla jednego będzie to Tamron, dla innego Sigma. Popatrz w Internecie na zdjęcia i zdecyduj. Co więcej to są dwie różne ogniskowe... nie każdemu odpowiada 50mm do portretu i na odwrót. Ja na przykład nie mógłbym używać 85mm na D7100 - za daleko.

Lukas1979
09-11-2016, 02:27
Chodzi o to jaki bedzie mial lepsze rozmycie tla czy obiektyw ktory ma dluzsza ogniskowa ale bedzie mogl otworzyc przyslone do 1.8 w tym przypadku tamron 85mm 1.8 czy krotszy ale za to bedzie mogl bardziej sie otworzyc w tym przypadku 50mm 1.4 art. Zdjecia beda robione glownie w plenerze wiec nie uwazam zeby 85mm byl zadlugi.Przeciez ludzie uzywaja 180 mm na FF i jest on ok.

OjTam
09-11-2016, 02:36
Sugeruję 200/2 :D

A bardziej poważnie. Jak nie wiesz który będzie lepszy dla Ciebie to może... wypożycz oba na parę dni? Weź w plener, się pobawisz i przetestujesz.
Ps. Dorzuciłbym jeszcze do tej dwójki Sigme 50-100/1.8 Art.

Lukas1979
09-11-2016, 02:47
Fotografia to tylko moje hobby wiec nie patrze tez na te obiektywy pod katem pracy ale 200/2 bylo by optymalne :razz: . Nie zly pomysl z tym wyporzyczeniem bede musial poszukac gdzies takiej wypozyczalni tu gdzie mieszkam .

GonzoG
09-11-2016, 07:28
Oba dadzą lepsze rozmycie. Stopień rozmycia zależy od przesłony, ogniskowej i odległości tła od obiektu (a dokładniej stosunku odległości tła od obiektu do odległości fotografa od obiektu).
Do pewnych odległości - lepsze rozmycie będzie dla większego otworu przesłony, powyżej tych odległości lepsze rozmycie da dłuższa ogniskowa.

Lukas1979
09-11-2016, 12:06
Ok Dzieki.Mysle ze sigma zagosci u mnie w torbie.

smogg9
09-11-2016, 18:31
Przeciez ludzie uzywaja 180 mm na FF i jest on ok.

Używają też 300/2.8... jakie ma znaczenie co ktoś używa? 85mm, a 50mm to dwie naprawdę różne ogniskowe. Plener czy nie to też nie ma znaczenia. Czasami używam 50mm, innym razem 85mm. Fajne rozmycie to nie tylko otwarcie przysłony, ale ogniskowa, odległość od obiektu, odległość od tła, praca pod światło. Popatrz na strony typu pixelpeeper.

Lukas1979
11-11-2016, 02:03
chodzi mi o to ze ludzie pisza ze 85 mm na dx to zadlugo a przeciez po przeliczeni to jest 127.5 a tak jak powyzej napisalem na FF ludzie fotografuja 180mm i to nie jest zadlugo.
Ok dzieki za odpowiedz .Popatrze na ta stronke.

- - - - kolejny post - - - - - -

Dziekuje wszystkim za odpowiedz.

aldam
11-11-2016, 10:37
Dla mnie na dx idealna była 50ka
Moze spróbować z 50 1.8g
Bdb obiektyw . I w cenie tych dwóch wymienionych dokupisz jeszcze 85 1.8g

Walle
11-11-2016, 11:13
Nasze forum schodzi na psy. Człowiek grzecznie pyta bardziej doświadczonych od siebie, a zamiast sensownych odpowiedzi dostaje głupie docinki...

lukas. Dużo zależy od tego, gdzie będziesz robił większość portretów. Jeśli będziesz miał możliwość odejścia od modelki, to lepszym rozwiązaniem będzie ogniskowa 85 mm.
Przy ciasnych portretach także 85-tka będzie lepsza, bo będziesz miał mniejsze przerysowania twarzy. Natomiast w ciasnych pomieszczeniach polegniesz...
50-tka jest bardziej uniwersalna, ale też w wielu sytuacjach słabsza.
Ja przerobiłem wszystkie 50-tki pod Nikona z wyłączeniem Sigmy Art i ostatecznie wszystkie sprzedałem.
Chyba najlepszym rozwiązaniem jest zestaw 35+85+ ewentualnie 105/135.

Umbra
11-11-2016, 11:22
Na APS-C imo 50mm lepsze. Rozważ też Tamrona 60mm. Bardzo lubiłem to szkło do portretu na DX.

nie.Znajomy
11-11-2016, 12:07
pewnie nic nowego nie napiszę ale mnie się najlepiej sprawdza w portretach ogniskowa 135 dla pełnej klatki czyli dla dx - 90
jednak faktycznie trzeba mieć trochę miejsca by zrobić odpowiednią fotę

Lukas1979
12-11-2016, 02:43
bede wiekszosc robil na zewnatrz jak nie wszystkie.Widzilem zdjecia z 105?2 i one byly jakies inne kurde ciezko mi dobrac odpowiednie slowa zeby okreslic jakie..W sumie podobaly mi sie zdjecia robione tym obiektywem.

Nasze forum schodzi na psy. Człowiek grzecznie pyta bardziej doświadczonych od siebie, a zamiast sensownych odpowiedzi dostaje głupie docinki...

lukas. Dużo zależy od tego, gdzie będziesz robił większość portretów. Jeśli będziesz miał możliwość odejścia od modelki, to lepszym rozwiązaniem będzie ogniskowa 85 mm.
Przy ciasnych portretach także 85-tka będzie lepsza, bo będziesz miał mniejsze przerysowania twarzy. Natomiast w ciasnych pomieszczeniach polegniesz...
Ja przerobiłem wszystkie 50-tki pod Nikona z wyłączeniem Sigmy Art i ostatecznie wszystkie sprzedałem.

bede wiekszosc robil na zewnatrz jak nie wszystkie.Widzilem zdjecia z 105?2 i one byly jakies inne kurde ciezko mi dobrac odpowiednie slowa zeby okreslic jakie..W sumie podobaly mi sie zdjecia robione tym obiektywem

bede wiekszosc robil na zewnatrz jak nie wszystkie.Widzilem zdjecia z 105?2 i one byly jakies inne kurde ciezko mi dobrac odpowiednie slowa zeby okreslic jakie..W sumie podobaly mi sie zdjecia robione tym obiektywem

sorry ale cos namieszalem :P

dziekuje za odpowiedzi