Zobacz pełną wersję : Samyang 10 f/2.8 czy Tokina 11-16 f/2.8 pod Nikona D7100
Scoobany
07-11-2016, 20:17
Cześć. Jestem na kupnie czegoś ultraszerokokątnego. Po głowie chodzi mi Samyang 10 f/2.8 i Tokina 11-16 f/2.8. Samyang szerszy, jakość zdjęć lepsza, ale nie ma autofokusa, jest też stałoogniskowy. W Tokinie jest ten delikatny zoom, no i jest autofokus.
Tutaj mam dylemat. Strzelałbym głównie krajobrazy, panoramy, zdjęcia nocne, czasem coś na mieście, może coś w pomieszczeniach.
Czy w tym Samyangu brak AF to duży problem, czy jak ustawić ostrość na nieskończoność przy f/2.8, czy f/3,5, to już tak zostanie na stałe, bo nie będzie sensu nawet ruszać?
AF w tak szerokich obiektyw najczęściej nie jest potrzebny, a samo ustawianie ostrości jest bardzo łatwe, tu nie celujesz w centymetry głębi ostrości tylko metry, dziesiątki metrów, a często ostrość masz aż do nieskończoności, musisz to też sam sprawdzić.
Mam tego Sam-a, i nie przejmuj się brakiem AF bo naprawdę nie jest tu potrzebny. Rozważ za to dokładnie miejsce zakupu, bo różnicę miałem prawie 300 pln na "odległości" ok. 3 km w mieście Kraka. Jak coś to pisz na PW.
normo
Potrzebuję informacji jaką wartość przysłony ustawić oraz podziałkę na obiektywie dla ostrych zdjęć dla obiektów bliższych oraz dalszych.
Poczytaj o wyznaczaniu odległości hiperfokalnej.
Jednoznacznej odpowiedzi nie ma.
Ja np. stosuję f/8-11, ostrość 3, 30 czy 50m, zależy jaki plan, co się foci.
Mithrandir
17-11-2016, 12:04
Przy czym pamiętaj, że tabelkowe hiperfokalne dają ostrość tylko w przybliżeniu, że tak powiem - nie będzie idealnej ostrości w całym zakresie od połowy hiperfokalnej do nieskończoności, tylko taka, która ma być "akceptowalna" (co oznacza, że dla wielu niekoniecznie jest zadowalająca); poza tym różne obiektywy różnie się tu zachowują, więc najlepiej pójść za radą kolegów i sprawdzić samemu, jak dany model się zachowuje.
Manualnego ostrzenia w Samyangu nie masz się co obawiać - przy tej ogniskowej głębia ostrości jest bardzo duża, więc do krajobrazu dziennego ustawiasz na 3m, przymykasz do 8 i masz elegancką ostrości od nóg statywu aż po najdalszy plan (poza tym pamiętaj, że na większość obiektywów daje całościowo najlepszą jakość na f/8 ). Przy krajobrazie nocnym ustawiasz na nieskończoność i możesz zostawić 2.8, najbliższy plan będzie trochę nieostry (jeśli jest w niedużej odległości, tj. 1-5 metrów, rzecz jasna), ale że na zdjęciu będzie tam ciemno, to nie będzie się to rzucać w oczy. A we wnętrzach - sam szybko wyczujesz, jak go ustawić.
Aha - teraz patrzę na zdjęcie tego obiektywu i widzię, że ten Sami ma jakąś podziałkę głębi ostrości, więc nie wiem, o co cały raban :-) Trzeba z niej korzystać, sprawdzać, czy daje zadowalające wyniki, i w razie czego lekko korygować.