PDA

Zobacz pełną wersję : LIGHTROOM a kalibracja mnitora

Master56
07-11-2016, 13:35
Witam
Mam ogromy problem z kolorami. Wiem że temat był wałkowany, czytałem fora, artykuły ale chyba coś źle robię, albo źle mam ustawione.
Zdjęcia robię D7000 w RAW.
Odpalam LIGHTROOM ustawiam balans bieli, trochę kolorami się pobawię… Export TIFF sRGB 8bit
Następnie otwieram PHOTOSHOP usuwam przebarwienia, kadrowanie i zapis do Internetu z profilem
Otwieram zdjęcia i wyglądają na dużo bardziej nasycone (tak samo jak w PHOTOSHOP próba kolorów monitor RGB)
Monitor DELL 2713H miesiąc temu był kalibrowany.
Zdjęcia są tylko do Internetu, więc robię wszystko w srgb.
Możliwe że monitor został źle skalibrowany, może najlepiej ustawić profil w windows 7 ICC srgb? Nie rozumie jednego po co mam ustawiać idealnie balans bieli w Lightroom jak dam do Photoshopa ctrl+y i balans bieli już nie jest tak dobry, kolory są bardziej nasycone.
Już od kilku dni nad tym siedzę zrobiłem test na innym PC profil w win 10 ustawiony na srgb wgrałem zdjęcie do lightroom export do TIFF następnie Photoshop zapis do jpeg i jest OK. kopiuje te zdjęcie na mój PC otwieram zdjęcie i jest to samo czyli bardziej nasycone. Tak jakbym robił je u mnie. Nie powinno być tak że jak robiłem te zdjęcie testowe ustawione wszystko na sRGB to u mnie na PC monitor ustawiony na Adobe RGB to powinien wyświetlać te same kolory jak na tym Dellu z ustawieniami srgb icc też DELL Adobe RGB (nie pamiętam teraz modelu).

MstrG
07-11-2016, 16:56
W czym otwierasz zdjęcia po zapisaniu w PS?

Master56
07-11-2016, 17:35
Witam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://zapodaj.net/38c533ca87ef9.jpg.html)
IrfanView 64 widać jak zdjęcie w jpeg różni się od tego z lightroom czy photoshop.

- - - - kolejny post - - - - - -

https://zapodaj.net/38c533ca87ef9.jpg.html

SerU
07-11-2016, 21:39
A w IrfanView masz włączony odpowiedni profil kolorów? O ile w ogóle masz włączone w nim zarządzanie barwą...

Master56
08-11-2016, 00:56
Pewnie irfanview ma wyłączony profil próbowałem to przestawić ale ciągle wyświetla takie same nasycenie.
Zrobiłem test. Postawiłem obok siebie 2 monitory dell na tym pracuję 2713h, 3216q stoi obok, oba monitory były kalibrowane przez 1 osobę.
Włączyłem takie same zdjęcie po jednej stronie w oknie CHROME (tak samo jest w FIREFOX i opera wyświetla się taki obraz jak w PS) po drugiej w IE wyświetla jak irfanview czyli nie działają profile. Zrobiłem to samo na drugim monitorze.
Na monitorze 2713h różnica jest dosyć duża pomiędzy zdjęciami. (widoczna brzydka czerwień, nasycenie za duże)
3216q różnica jest ale mała widać niewielkie różnice.
Do monitora 2713 pobrałem profil ICC Dell U2713H Adobe RGB v1 ustawiłem w monitorze adobe RGB jasność i kontrast ustawiłem po 50(nie wiem ile ustawić tak jest chyba domyślnie). Efekt uzyskany jest praktycznie taki sam jak w 3216q czyli niewielkie różnice.
Co zrobić pracować na tym profilu? czy nowa kalibracja? chyba w tym jest problem.

mmluty
10-11-2016, 20:28
Moim zdaniem sam się prosisz o problemy. Używasz kilku programów do robienia tego co może prawdopodobnie jeden np. Lr, a w nagrodę z każdym musisz się szarpać z CM. Dodatkowo, żeby mieć jeszcze trudniej, monitor ustawiłeś na
Adobe RGB chociaż jak piszesz obrabiasz w sRGB do Internetu. Na Twoim miejscu ustawił bym wszystko w sRGB od monitora począwszy i pracował w Lr gdzie dla RAW-ów jest wszystko co potrzebne. Jeżeli musisz pracować na maskach czy warstwach to przejście do Ps, ale dalej z plikiem w postaci dng z CM ustawionym dokładnie jak Lr. Na koniec zapisanie pliku jako JPG z profilem sRGB i reszta to już nie Twoje zmartwienie.

Kojocisko
10-11-2016, 21:31
To zła rada. Kastrując system do SRGB, na etapie obróbki tracisz część informacji o kolorze, która może wpłynąć na jakość finalnego obrazka.
Co do użycia flow wielu aplikacji pod Windows - może to powodować problem. A na ilu monitorach pracujesz? Bo Windows np. gubi profil przy przeciąganiu aplikacji pomiędzy ekranami.
Kalibracja służy do stworzenia profilu dla danego monitora w danych warunkach. Skoro masz jakiś profil, który ci pasuje, to po prostu go używaj. Kłopot monitorami innymi niż graficzne jest taki, że bez aplikacji zarządzającej monitorem przyciskami regulacji monitora każdy profil jesteś w stanie sobie rozjechać.

mmluty
12-11-2016, 13:31
Oczywiście Twoja uwaga, że okrojenie gamutu monitora ARGB do sRGB jest ogólnie słuszna co nie podlega dyskusji. Jednak w przypadku naszego kolegi Master65 widać wyraźnie, że nie panuje nad CM. Jak mi się wydaje, nawet nie ma świadomości, że obrazek sRGB wyświetlony na monitorze ARGB ma przesycone kolory, jeżeli program w którym go wyświetla nie posiada CM. Kolega używa wielu programów, a część z nich nie posiada CM. Do tego ten Dell kolegi Master65 też do profesjonalnych monitorów do fotografii nie należy i byłoby świetnie gdyby wyświetlił 100% sRGB w przyzwoitej liniowości. Moim skromnym zdaniem, używanie ARGB do obróbki obrazków do internetu może mieć sens jeżeli ktoś opanował dobrze CM w swoim systemie i wie co chce osiągnąć poprzez pracę w rozszerzonym gamucie. Na początku bez wiedzy i doświadczenia w takim rozwiązaniu otrzymujemy 100% kłopotów i 0% korzyści w szczególności jeżeli pracujemy pod systemem MS Win. Sam od czasu do czasu przeżywam szok kiedy gdzieś otworzy mi się przypadkiem mój własny obrazek w systemowej przeglądarce obrazów i wygląda jak pomarańczowa kamizelka na drodze. Proszę mnie jednak nie odbierać jako zagorzałego przeciwnika pracy w przestrzeni ARGB sam to "wdrażam" u siebie od pona 10-ciu lat i dlatego wiem co się dzieje z obrazkiem kiedy gdzieś po drodze coś się pokręci. Wszystkim początkującym w tym obszarze poradziłbym oglądnięcie i wydrukowanie paru zdjęć zapisanych w profilu sRGB w przestrzeni ARGB i odwrotnie.
Na koniec przypomniał mi się artykuł naszego kolegi z forum na ten temat więc załączam link.
http://tomaszpluszczyk.pl/category/oprogramowanie/

Kojocisko
12-11-2016, 16:09
Masz rację.

jalk
12-11-2016, 16:58
Tak krótko podsumowując :)
W przypadku monitorów szerokogamutowych, jeśli się na nie decydujemy, należy się trzymać jednej prostej zasady: oprogramowanie z jakiego będziemy korzystać musi obsługiwać CM.

mmluty
13-11-2016, 14:34
To oczywiście jest podstawowy punkt wyjścia do zabawy z ARGB, ale im dalej w las.... , ponieważ dalej należy natychmiast dodać, że żaden program MS z Win włącznie poprawnie w przestrzeni ARGB wyświetlać nie potrafi. A praca na dwóch monitorach pod Win w przestrzeni ARGB to już kompletna katastrofa. Ale pokonywanie trudności to droga do satysfakcji.

MagdaT
15-09-2017, 10:58
Dzień dobry,

Odświeżam temat:)

Mam nadzieję, że uzyskam tutaj odpowiedź bo wczoraj pół nocy szukałam w inernecie odpowiedzi i nadal nie jestem pewna..

Otóż mam od niedawna nowy monitor Eizo CG 248 – 4K i jest skalibrowany pod obróbkę fotografii. Przerabiam zdjęcia tylko i wyłącznie w Lightroomie 6. Zdjęcia eksportuję do srgb.
Jak oglądam te zdjęcia w przeglądarce zdjęć Picassa wszystko jest ok z odcieniami (miałam tam tez problem ale musiałam parę rzeczy poprzestawiać), tak samo jak widzę w Lightroomie.

Problem pojawia się gdy wrzucam zdjęcia na moją stronę internetową. Zdjęcia są bardziej nasycone.
Jak oglądam stronę internetową na laptopie, wszystko jest w porządku. Jedynie na tym szerokogamutowcu jest inaczej..

Czytałam że dość często się to zdarza gdy zapisuję zdjęcia w Srgb a mam monitor szerokogamutowy. Wstępnie mogę to przeżyć bo większość użytkowników ma monitory niższej klasy i nie będzie widziała tego przesycenia. Jednakze wysyłam bardzo dużo zdjęć do róznych konkursów np. National Geographic i martwi mnei to że tam pewnie już ludzie mają szerokogamutowce i moje zdjęcia są mega przesycone.

Z tego co myślę to jest to problem z ICC? Powinnam zapisywać zdjęcia razem z profilem i wtedy wrzucać je do sieci? Lightroom nie ma tej funkcji prawda? Więć po obróbce powinnam je przesyłać do Photoshopa i tam eksportować do srgb razem z profilem ICC? Czy to w tym tkwi problem?

Bardzo bardzo proszę o odpowiedź

mmluty
15-09-2017, 12:03
Problemem jest prawdopodobnie przeglądarka internetowa ktora nie posiada CM (zarządzania barwą). Ja używam od lat Firefox ktory CM ma od dawna, wiele innych przeglądarek obecnie też to posiada, ale dokladnie które nie będę wskazywał żeby nie wprowadzić w błąd. Prawdopodobnie podobny efekt będziesz miała oglądając swoje zdjęcia z dysku komputera w systemowej przeglądarce do zdjęć.

GonzoG
15-09-2017, 12:05
Profili standardowych (sRGB, Adobe RGB, ProPhoto, itp) nie trzeba zapisywać ze zdjęciami. Wystarczy informacja w zdjęciu (EXIF) jaka przestrzeń została użyta. To są standardy i każdy program z zarządzaniem barwą wie jak sobie z nimi radzić.

Jeśli Picassa wyświetla poprawnie kolory, to znaczy, że program z dobrym zarządzaniem kolorem radzi sobie poprawnie.
Tu jako główny problem raczej jest sama przeglądarka i błędne zarządzaniem kolorem w niej lub jego brak. Dodatkowo sam Windows nie jest prosty w konfiguracji do pracy w szerokim gamucie. Domyślnie wszystkie ustawienia ma pod sRGB i może to wymagać zmiany.

MagdaT
15-09-2017, 12:24
Mam stronę internetową zrobioną przez Wix.com (nie wiem czy to wazna informacja). Pracuję na windows 10. Mam dwie przeglądarki - chrome i microsoft edge i na obu wyswietla zbyt nasycone barwy.

Czyli podsumowując: nie muszę nic zaczynac robic z photoshopem? po prostu zapisywać jak zawsze w srgb z lightrooma? Czyli tak naprawdę głównie u mnie zdjęcia nie beda sie wyswietlaly poprawnie tak ( jesli nadal będę uzywać chrome)? i czyli jak wysyłam moje zdjęcia na konkurs i tam ludzie mają szerokogamutowe monitory, moje zdjęcia będą wyswietlane poprawnie?

Dziękuję za pomoc

mzj
15-09-2017, 14:31
Czy zapisując zdjęcia nie osadzałaś w nich przypadkiem profilu monitora? Przeglądarki ładując zdjęcia biorą pod uwagę osadzony profil, jeśli osadziłaś w pliku profil (przez pomyłkę nieprawidłowy) to przy wyświetlaniu w przeglądarce zostanie on nałożony dwukrotnie (przez przeglądarkę i przez ustawienia Windows Color System). To by mi pasowało do zbyt nasyconych kolorów na szerokogamutowcu.

Czy potrafisz sprawdzić ustawienia profili kolorów w Windows?

MagdaT
15-09-2017, 14:55
problem rozwiązany:) zmieniłam na przeglądarkę firefoxa i wszyskto jest ok, widze różnice kolorów w kwadratach i zdjęcia nie są juz przesycone. dziękuję za wszelką pomoc:)

- - - - kolejny post - - - - - -

Czy zapisując zdjęcia nie osadzałaś w nich przypadkiem profilu monitora? Przeglądarki ładując zdjęcia biorą pod uwagę osadzony profil, jeśli osadziłaś w pliku profil (przez pomyłkę nieprawidłowy) to przy wyświetlaniu w przeglądarce zostanie on nałożony dwukrotnie (przez przeglądarkę i przez ustawienia Windows Color System). To by mi pasowało do zbyt nasyconych kolorów na szerokogamutowcu.

Czy potrafisz sprawdzić ustawienia profili kolorów w Windows?

Odpowiadając na pytanie - zapisując zdjęcie w lightroom wybieram jedynie srgb i rozdzielczosc w jakiej chce zapisac..
nie wiem jak moglabym przypadkowo osadzic profil monitora.
mam skalibrowany monitor pod obrobke fotografii i na takich wlasciwosciach pracuje w lightroomie. potem tlyko eksportuj zdjecie - srgb, rozdzielcozsc...ale o profilu nic nie widze tam.

nie potrafie sprawdzic profilu kolorów w Windows. Mógłbyś mi powiedzieć gdzie to znajdę?

Zainstalowałam teraz firefoxa z dodatkiem color management i wyswietla wszystko tam dokladnie tak samo jak w lightroomie..

pozdrawiam:)

mzj
15-09-2017, 15:15
Wygląda na bug w Chrome. A tak z ciekawości, jak się wyświetlają zdjęcia które są wyeksportowane z Lightroom profilem AdobeRGB (wiem, to nie ma sensu, ale ciekawi mnie zachowanie Chrome w tym przypadku)?

MagdaT
15-09-2017, 15:33
Wygląda na bug w Chrome. A tak z ciekawości, jak się wyświetlają zdjęcia które są wyeksportowane z Lightroom profilem AdobeRGB (wiem, to nie ma sensu, ale ciekawi mnie zachowanie Chrome w tym przypadku)?

wlasnie sprawdziłam - są identyczne.

mzj
15-09-2017, 15:36
Czyli jak jest tag AdobeRGB, to Chrome wyświetla poprawnie, a jak jest sRGB. to kolory są zbyt nasycone?

MagdaT
15-09-2017, 15:40
nie nie. W adobe rgb i srgb są identycznie przesycone.

nikoniarz
15-09-2017, 19:19
Chrome oraz IE nie czytają osadzonych profili kolorystycznych. Zainstaluj FF i zdjęcia powinny wyglądać identycznie jak w LR.

mmluty
15-09-2017, 21:49
Przecież wcześniej napisała, że już to zrobiła i jest OK.

mzj
15-09-2017, 22:01
Trochę pogrzebałem w forach programistów Chrome i znalazłem dość sporo wzmianek o następującym błędzie: gdy plik nie miał informacji o profilu lub był tam profil sRGB Chrome używało do wyświetlania profilu monitora. Efekt był taki, że profil był "nałożony" dwukrotnie: raz przez Chrome i drugi raz przez system. Nie było to widoczne na monitorach bez profilu lub z gamutem zbliżonym do sRGB.

Wygląda na to, że wersji 61.0.3163.91 naprawiono ten błąd ale nie mam jak tego sprawdzić.