Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wysokie kalosze/wodery do fotografii w wodzie

smogg9
07-11-2016, 12:40
Witam,
ostatnio kilka razy fotografowałem górskie potoki i bardzo kusiło mnie na kadry, które niestety wymagałby wejścia do wody na głębokość nawet do pasa.

Czy ktoś używa woderów do fotografii krajobrazu? Jakieś sugestie co kupić i dlaczego akurat ten model? :)
Używa ktoś jakieś ocieplacze do tego? Stanie pewnie kilka minut w lodowatej wodzie przy temperaturze powietrza około 0 stopni może być mało komfortowe.
Szukam czegoś raczej nie drogiego, bo tego typu zdjęcia będą mocno okazjonalne.

OjTam
07-11-2016, 15:50
Ciekaw jestem czy ktoś odpisze. Mnie też coś takiego po głowie chodzi. A jak nie to trzeba będzie samemu spróbować.
Wodery koło 100 widzę. A do ocieplenia to może spodnie z polaru by się nadawały?

RobertMiernik
07-11-2016, 17:05
Ja używam, w zasadzie wędkarsko ale fotograficznie kilka razy się też zdarzyło
ale nie polecam takich za 100 zł nie wiem co znalazłeś ale zwykle to najgorsza możliwa guma albo nawet 'folia', na lato są ok ale jak woda jest zimna to i 5 dresów nie pomoże.

Poszukajcie grubych i przede wszystkim z porządnymi butami, to jest najczęściej psująca się część woderów.

smogg9
07-11-2016, 17:24
Ja używam, w zasadzie wędkarsko ale fotograficznie kilka razy się też zdarzyło
ale nie polecam takich za 100 zł nie wiem co znalazłeś ale zwykle to najgorsza możliwa guma albo nawet 'folia', na lato są ok ale jak woda jest zimna to i 5 dresów nie pomoże.

Poszukajcie grubych i przede wszystkim z porządnymi butami, to jest najczęściej psująca się część woderów.

Dzięki za odpowiedź :) Mógłbyś rzucić jakimś modelem, linkiem, na co zwrócić uwagę? Które to są gruba i porządne? :D

Czy takie za ~100zł się rozlecą, rozkleją czy co? Jak użyję ich 5 razy w ciągu roku po 1h to dadzą radę? :)

To, że będzie zimno to zdaję sobie sprawę... myślę, że jakieś skarpety bardzo ciepłe ze 2-3 pary na stopy + ciepła bielizna termiczna da radę niedługie posiedzenie w wodzie. Fajnie jakby to też było w miarę mobilne, tzn. jak pójdę na foto wycieczkę w las to żeby można było jakoś doczepić do plecaka i użyć na kilka zdjęć, a później ubrać normalne ubranie :)

OjTam
07-11-2016, 18:01
Jednak się ktoś odezwał. Fajnie. Dzięki. A pod prośbą o model i/lub link też się podpiszę. :-)

- - - - kolejny post - - - - - -

Dzięki za odpowiedź :) myślę, że jakieś skarpety bardzo ciepłe ze 2-3 pary na stopy + ciepła bielizna termiczna da radę niedługie posiedzenie w wodzie.

Może coś z wełny merynosów? Thinsulate też ciekawie wygląda ale to chyba grzeje tylko jak w ruchu się jest.

A co do krótkich posiedzeń. Zestaw buty+spodnie+stuptuty z goretexu jak by się spisywał?

Rycerz
07-11-2016, 18:39
spokojnie takie są dobre
oprzykładowy link http://allegro.pl/wodery-do-piersi-spodniobuty-jaxon-prestige-41-47-i5919693565.html

- - - - kolejny post - - - - - -

w nocy w samych woderach jest zimno, jakieś kalesonki się przydają ale jak się budzi dzień, wychodzi słońce, to czasem było za gorąco ;-)
ale dla frajdy z fotografowania ptaków warto się poświęcić było...

czupacabra
07-11-2016, 18:39
Mogą być takie jak blaszak zapodał ale do górskich potoków są modele o anty pośligowej podeszwie, tylko że one są sporo droższe

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

OjTam
07-11-2016, 18:40
A nie rozejdzie się łączenie spodni z butami po jakimś czasie?
Używasz ich?

Rycerz
07-11-2016, 18:43
uzywałem rok, teraz jakieś 3 lata leżały w piwnicy. Ostatnio patrzałem na nie ... są jak nowe ;-)

OjTam
07-11-2016, 18:45
To git. Tylko będę musiał poszukać jakiegoś sklepu stacjonarnego.

smogg9
07-11-2016, 18:49
Wyglądają w porządku, cena też fajna :) Dzięki, poszukam stacjonarnie żeby pomacać ;)

joksic
07-11-2016, 19:16
Możesz spokojnie kupić takie z decathlonu http://www.decathlon.pl/spodniobuty-start-pvc-id_8083983.html. Używam takich intensywnie przez 2 sezony (fotografia przyrodnicza), pływadełko, bagna itp. i nic się z nimi jak dotąd specjalnego nie dzieje. Często siedzę w nich, łażę, klęczę w błocie (pływadło) nieraz cały dzień i jest ok. Kiedyś jak wędkowałem miałem takie czarne grube ze stomilu, ale szybko guma parciała. Miałem też inne jakiejś firmy wędkarskiej (nazwy już nie pamiętam) i szybko je przedziurawiłem (kiepska guma). Te z decathlonu kupowałem z obawą o trwałość, ale jak wcześniej pisałem jestem jak na razie zadowolony. Jak będziesz łaził, gdy temperatura będzie niska włożysz spodnie polarowe i grube skarpety (dwie trzy pary) i będzie ok. Mając jednak na uwadze taką ewentualność musisz kupić spodniobuty o numer większe. W mojej ocenie cena (w mojej ocenie przystępna) tych spodniobutów jest adekwatna do jakości. Musisz tylko zwracać uwagę na datę ich wyprodukowania (nie mam pewności czy gdzieś jest na nich naniesiona, ale warto się przyjrzeć, zapytać sprzedawcę), gdyż jak wiesz guma się starzeje - taka jej uroda. Pamiętaj też o właściwym ich przechowywaniu - najlepiej żeby wisiały, a kaloszami opierały się o podłogę. Warto je też talkować - dłużej Ci posłużą.

Rycerz
07-11-2016, 19:45
kupiłem na a...o
sprzedawce nie pamiętam, ale byli fantastyczni.

RobertMiernik
07-11-2016, 21:12
Chyba już padło ale trzeba kupić takie o 2-3 albo i więcej rozmiarów większe, pod spód normalnie się ubierać w 'cywilne' ubranie. Ja mam takie, które mają w budowane buty w rozmiarze lekko licząc z 55 chyba ;P (chodzi o to, żeby się but do buta zmieścił.

na kilka razy w roku nie warto brać czegoś drogiego, jak się zepsują to kupisz nowe i tyle.

OjTam
07-11-2016, 22:02
Chyba już padło ale trzeba kupić takie o 2-3 albo i więcej rozmiarów większe, pod spód normalnie się ubierać w 'cywilne' ubranie. Ja mam takie, które mają w budowane buty w rozmiarze lekko licząc z 55 chyba ;P (chodzi o to, żeby się but do buta zmieścił.

na kilka razy w roku nie warto brać czegoś drogiego, jak się zepsują to kupisz nowe i tyle.

I to jest jeden z powodów dla których wolałbym w stacjonarnym sklepie kupować.

Nikkoś
07-11-2016, 22:47
Możesz spokojnie kupić takie z decathlonu http://www.decathlon.pl/spodniobuty-start-pvc-id_8083983.html. Używam takich intensywnie przez 2 sezony (fotografia przyrodnicza), pływadełko, bagna itp. i nic się z nimi jak dotąd specjalnego nie dzieje. Często siedzę w nich, łażę, klęczę w błocie (pływadło) nieraz cały dzień i jest ok. Kiedyś jak wędkowałem miałem takie czarne grube ze stomilu, ale szybko guma parciała. Miałem też inne jakiejś firmy wędkarskiej (nazwy już nie pamiętam) i szybko je przedziurawiłem (kiepska guma). Te z decathlonu kupowałem z obawą o trwałość, ale jak wcześniej pisałem jestem jak na razie zadowolony. Jak będziesz łaził, gdy temperatura będzie niska włożysz spodnie polarowe i grube skarpety (dwie trzy pary) i będzie ok. Mając jednak na uwadze taką ewentualność musisz kupić spodniobuty o numer większe. W mojej ocenie cena (w mojej ocenie przystępna) tych spodniobutów jest adekwatna do jakości. Musisz tylko zwracać uwagę na datę ich wyprodukowania (nie mam pewności czy gdzieś jest na nich naniesiona, ale warto się przyjrzeć, zapytać sprzedawcę), gdyż jak wiesz guma się starzeje - taka jej uroda. Pamiętaj też o właściwym ich przechowywaniu - najlepiej żeby wisiały, a kaloszami opierały się o podłogę. Warto je też talkować - dłużej Ci posłużą.
Również polecam ten model , używam trzy albo cztery lata - wędkarstwo , poszukiwania militarne z wydobyciem w błocie itp . Przez dłuższy okres nieużywania przechowuję w pozycji wiszącej . Miałem poprzednio jakąś chińszczyznę w podobnej cenie , niby grubsze ale po roku na załamaniach zaczęły przepuszczać :-( . Zakładam na spodnie dresowe z bawełny i cały dzień ciepło .

ILikeRed
08-11-2016, 14:43
Podzielę sie info bo używam z racji pracy.
1. Wodery są z reguły naciągane na spodnie i sa do bioder. Od pasa w górę zapinane na szelki to są spodnio buty.
2. Najlepiej szukac neoprenowych wzmacnianych na kolanach. Szybko schną, są ciepłe jeśli się nie transportuje ich akurat na pontonie ( człowiek się uczy na błędach :D ).
3. Radzę uważać z używaniem, bo wejść w taki kokon jest dość ciężko a wyjść jeszcze ciężej - to w kwestii bezpieczeństwa.

ps. według BHPowac u mnie w firmie to w przypadku wypadnięcia za burtę człowiek staje do góry nogami jak spławik - ale tego jeszcze na szczęście nie miałem okazji sprawdzić - wiec wodery na łodzi pontonie stanowczo nie.