PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom, Photoshop na virtualnym win -> Linux

nekih82
07-11-2016, 02:45
Hejo,
Od kilku lat mialem przerwe z obrabianiem zdjęc, a aktualnie nie posiadam windowsa w komputerze co najwyzej jako virtualny system.
Chcialem spytac czy ktos pracuje pod virtualnym systemem? Jak z profilami kolorow, czy macie z tym jakies klopoty?

Mam lenovo w541 gdzie mozna skalibrowac ekran lapka do pracy graficzne, oraz monitor zewn [jakosciowo nie wiem jaki jest :)]

Boje sie ze profile kolorow mogą mi cos namieszac. A wole spytac za wczasu :)

nekih82
09-11-2016, 16:08
Nikt nie odpowiada, a rozwiazelm problem to się*podziele :)
- virtual box nie dziala akceleracja 3d, bez tego mozna sie obejsc. Zainstalowalem jednak vmware workstation player. Dziala mam wrazenie szybciej, a w najgorszym przypadku tak samo jak virtual box. Mam akceleracje 3d.

Wg stron zagranicznych, sporo osob korzysta z tego rozwiazania [nawet osoby ktore na codzien profesjonalnie pracują z adobe]. Profil kolorow nie powinien byc klopotem, ale to wyjdzie w praniu :)

JA06
09-11-2016, 16:20
A gdzie trzymasz katalog LR? Montujesz jakiś dysk natywnie?
I gdzie będą RAWy?

Mane
11-11-2016, 23:50
W virtualboxie działa akceleracja 3d, trzeba ją tylko włączyć, ludzie nawet w Q3 graja :)

nekih82
12-11-2016, 00:22
mozna wlaczyc, ale cos mi nie dzialala pod linux mint :)
co do rawow, to najlepiej sobie podmontowac katalog pod virtuala. Nic nie trzymac wewnatrz dysku virtualnego :) . Reszta jak w windowsie normalnym.
Programistycznie wszystkie rzeczy aktualnie trzymam na virtualkach tylko katalogi podmontowane. Wiec przyszedl czas i na windowsa :D