Zobacz pełną wersję : zdjęcie portretowe
Witam! Przepraszam jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu, ale męczy mnie jedno pytanie. Proszę o wyrozumiałość, dlatego że niedawno zacząłem przygodę z fotografią. Mianowicie, widziałem pewne zdjęcie portretowe w filmie na Youtube , było ono zrobione nocą w świetle witryn sklepowych na ulicy. Parametry 85 mm, f2,5 czas 1/250 iso 4000.zdjęcie super, ale czy nie można było ustawić dłuższej czasu, przecież obiekt kobieta i Tak sie nie poruszała żeby zejść z wysokiego iso? Czy czas 1/125 i iso 2000 sprawiło by ze zdjęcie inaczej by wyglądało? Pozdrawiam
A jakim aparatem ( a dokładniej, na jakiej matrycy ) zrobione zdjęcie ? Przy upakowanej APS-C 1/125 to dla mnie trochę mało, żeby uniknąć poruszenia ( bo na APS-C 85mm w kontekście poruszeń trzeba traktować jako 127.5mm )
Canon 6D więc bardzo dobry.pełna klatka, po prostu nie rozumiem dlaczego Tak wysokie iso. Skoro jeśli np 85 mm to spokojnie można dac czas około 1/100
madebyzosiek
06-11-2016, 22:08
W Canonie 6D ISO 4000 nie jest jakoś szczególnie duże... Ale oczywiście na 2000 byłoby bardziej gładko i może ładniej. Ale to chyba takie szukanie "dziury w całym". Ja myślę, że tu jednak chodziło przede wszystkim o uniknięcie poruszenia za wszelką cenę. Można było przykładowo przysłonę otworzyć, ale to GO by zmniejszyło... I tak dalej... Najlepiej byłoby spytać autora zdjęcia ;)
Krzychoo_
06-11-2016, 23:11
Taka sesja w plenerze wymaga ogarnięcia wielu rzeczy na raz. Nie zawsze fotograf ma czas na analizę czy dany czas i ISO są optymalne. I masz rację, można było zejść z tego ISO niżej.
czy nie można było ustawić dłuższej czasu, przecież obiekt kobieta i Tak sie nie poruszała żeby zejść z wysokiego iso?
Oczywiście, że można było. Ale fotograf zdecydował tak a nie inaczej (albo pozwolił zdecydować aparatowi). I bardzo dobrze zrobił, skoro:
zdjęcie super
....
Czy czas 1/125 i iso 2000 sprawiło by ze zdjęcie inaczej by wyglądało?
Może tak, może nie. Tzn inny byłby czas naświetlania, trochę inny zakres dynamiki i szum. Ale czy różnica byłaby zauważalna? Może tak, może nie...