Zobacz pełną wersję : 6D czy D610
Panowie i Panie
Witam !
Bardzo prosze o opinie, ma do wybory te dwa aparaty i co bardziej polecacie ?
Aparat bedzie sluzy do slubow, eventow i do portretow. Do tej pory siedzialem na cropie canona i przyszedl czas na FF.
Prosilbym o opinie kogos kto przesiadl sie z 6d na Nikona (najlepiej 600/610)
Wiem ze temat byl walkowany ale prosilbym o wyrozumialosc.
Kojocisko
06-11-2016, 16:54
Przez 30 lat używałem Canona - ostatnio 60D. W grudniu zeszłego roku postanowiłem przejść na FF. Miałem w testach 6D i wybrałem... D750.
Za Canonem przemawia rynek obiektywów i chyba mniejsza liczba wpadek konstrukcyjnych. I brak kłopotów z odchodzącymi gumami. Za Nikonem AF i matryce.
6D jest już na rynku 5 lat? W połowie 2017 spodziewany jest następca - będzie drogi, ale pewnie zauważalnie lepszy. Ta konstrukcja ma już swoje ograniczenia wynikające z postępu technicznego.
Zmianę body trzeba rozważać razem z planowanymi obiektywami.
Mając przed sobą taki wybór i zakup zaczynałbym od zorientowania się odnośnie obiektów, na co mnie stać i co potrzebuję bo jest różnica, chyba że będą to sigmy, tamrony, tokiny itp.
6D sam chciałem zakupić ale nie do ślubów, więc tu nie musiałem się zastanawiać nad af ale aparat wydał mi się jak nie z tej epoki w porównaniu do D750, a D610 wypadał ciekawiej.
madebyzosiek
06-11-2016, 18:13
Ja 6D używam sporadycznie na ślubach właśnie i nie mogę wiele złego o nim powiedzieć. Fakt, że to nie mój aparat, więc na codzień go nie mam, ale ma ładne kolory, dość użyteczne iso (nawet 6400 wygląda dobrze) i canonowskimi elkami jest całkiem ok ale... na centralnym punkcie... Boczne to loteria, a ich ułożenie jest bardzo nieprzemyślane. W porównaniu do D7100 jest po prostu słaby pod każdym względem w zakresie af. Ale uwielbiam jego dźwięk migawki :)
Odnośnie obiektywów to na początek n35 1.8 lub C35 2 is i 85 1.8. No i coś szerokiego. Jeszcze nie zdecydowałem. Obiektywy Nikona są zdecydowanie droższe i używek jest mniej.
Nie wiem, może doinwestuje i kupię d750...?
Sent from my D5803 using Tapatalk
Kojocisko
06-11-2016, 19:28
Wydaje mi się, że w tej chwili D750 na rynku lustrzanek FF ma najlepszy współczynnik możliwości/cena.
Sądzę, że najbliższa zmiana na rynku może nastąpić dopiero po premierze 6D mk.II lub ew. następcy D750.
Akurat oferta obiektywów 35mm jest porównywalna - N1.8, C2.0, S1.4, T1.8...
Przy 85mm jest w zasadzie podobnie. Przewaga Canona jest wyraźniejsza przy teleobiektywach.
madebyzosiek
06-11-2016, 19:30
Mi po latach działania na różnych Nikonach, w tym zabawę D750, wydaje mi się, że to będzie pod prawie każdym względem lepszy aparat od 6D... Jedynie kolory w Canonie są ładniejsze, ale może to moje odczucia tylko. Poza tym kolory, to kwestia głębszego suwakowania w LR ;) AF, ergonomia, szybkość i pewność na plus dla D750
Nikon może też wrzucić na rynek nowe modele 6xx, 7xx, 8xx i nie szkodząc żadnej z linii zrobić spory skok na rynku, jednak póki co wróżenie z fusów.
Wszystko zależy od tego jakie szkła zamierzasz podpinać. Mając wybór miedzy d750 a 6d dzis wybrałbym na Twoim miejscu Nikona, ale pod warunkiem zakupu porządnych szkieł, a nie kundli. Tu jednak Canon (jeszcze) daje jakąś tam przewagę (chodzi mi o ceny dobrych szkieł). Natomiast d600/610 spokojnie możesz sobie w ogóle darować. No i niestety jeszcze jedna sprawa - nie wiem jaki to %, ale tu na forum co chwila ktoś coś pisze o awariach Nikona.
Czyli jakie szkła byście polecali na początek? Myślałem o 35 1.8 i 85 1.8 na początek.
Czyli jakie szkła byście polecali na początek? Myślałem o 35 1.8 i 85 1.8 na początek.
Przy tych stałkach to w sumie bez różnicy. Wiec wybór Nikona d750 jest wskazany. Problemy zaczynają się gdybyś chciał kupić jasny zoom. Tu Nikon jest ... drogi. No i oczywiście jasne stałe L przemawiają za Canonem.
...Natomiast D600/610 spokojnie możesz sobie w ogóle darować.. a to niby dlaczego ?
D600 daje nawet minimalnie lepszy obrazek od D750 (ISO, DR itp)
Natomiast różnica w foto to głównie AF który w D750 jest lepszy i to w zasadzie tyle.
Jeśli Cię stać bierz D750 a jeśli wystarczy Ci środkowy AF to D600/D610 daje radę.
Miałem system Canona włącznie z 6D i przeszedłem do Nikona, świadomie wybrałem D600 ze względu na świetne możliwości obróbki zdjęć której zawsze mi brakowało w Canonie oraz cenę do jakości tego body.
i jedyne co w Canonie lepsze to natywne szkła Canona które są jednak najlepsze, nie miałem z nimi nigdy żadnych problemów.
Praca z e-Lkami i napędem Ultrasonic to czysta przyjemność.
W Nikonie już miałem przykre doświadczenia ze szkłami - 17-35 2.8 i 70-200 2.8 VR I awaria SWM.
Mam teraz szkła Nikona na śrubokręt i są jak na razie niezawodne.
Jak Canon poprawi matrycę to prawdopodobnie wrócę do niego :)
Jeśli miałby zmieniać aparat w Nikonie to na D750 tylko ze względu na uchylny LCD.
Z tego co wiem to obrazek z 610 jest niemal identyczny z tym z 750. Tylko ten AF. Ogólnie to zawsze używam środkowego (mam 70D) i kadruje. Szkła w Canonie lepsze i tańsze ?. Prośba: mógłby ktoś podesłać kilka plików RAW z Nikona? Chciałbym zobaczyć wygląda w praktyce ta niesamowitosc!
madebyzosiek
06-11-2016, 22:22
Z tego co wiem to obrazek z 610 jest niemal identyczny z tym z 750. Tylko ten AF. Ogólnie to zawsze używam środkowego (mam 70D) i kadruje. Szkła w Canonie lepsze i tańsze ������. Prośba: mógłby ktoś podesłać kilka plików RAW z Nikona? Chciałbym zobaczyć wygląda w praktyce ta niesamowitosc!
Weź udział w zabawie w RAWki, tam akurat jest plik z D750: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=277112 :)
Dzieki madebyzosiek. Pobawilem sie w LR, dobrze to wyglada ale i zdjecie bardzo ladnie naswielone, malo cieni i jasnych.
Policzylem i D750, 35 1.8 i 85 1.8 bylby ok 4tys drozszy od 6D+szkla, d610 i szkla drozszy od 6D+szkla ok 2tys.
Z tym ze 6D i D610 to uzywki z minimalnym przebiegiem ok 1.5tys. D750 wlasciwie niedostepny jako uzywka.
Troche duze te roznice...
Dzieki madebyzosiek. Pobawilem sie w LR, dobrze to wyglada ale i zdjecie bardzo ladnie naswielone, malo cieni i jasnych.
Policzylem i D750, 35 1.8 i 85 1.8 bylby ok 4tys drozszy od 6D+szkla, d610 i szkla drozszy od 6D+szkla ok 2tys.
Z tym ze 6D i D610 to uzywki z minimalnym przebiegiem ok 1.5tys. D750 wlasciwie niedostepny jako uzywka.
Nie wiem jak to obliczyłeś ale patrząc na alleeee to D610 + szkła wychodzi taniej niż 6D+szkła
Czy alleeee to popularny serwis aukcyjny? ? jestem w UK więc patrzyłem na ebay i wexprotographics. Popatrzę też na alleeee.
Na fejsbookowej grupie FOTO-GIEŁDA masz pełno używanych D750.
Już poprosiłem o przyjęcie do grupy.
Jeszcze jedna sprawa. Słyszałem od człowieka który ma 6D i d610 że kolory skóry na N są bardzo nienaturalne i trzeba się w LR nagimnastykowac. Jakie są wasze doświadczenia i opinie na ten temat?
To nke kolory skóry w Nikonie są złe, LR ma do słabe profile.
Wystarczy użyć profilu zrobionego w oparciu o wzornik i po problemie.
Wzornik czyli tablice kolorów?
Już poprosiłem o przyjęcie do grupy.
... kolory skóry na N są bardzo nienaturalne i trzeba się w LR nagimnastykowac. Jakie są wasze doświadczenia i opinie na ten temat?
:)
Tak własnie powstają mity.
Bzdura która sama się nakręca.
Tak jak niektórzy twierdzili że np. twarze z Nikona mają zielonkawy zafarb a zapomnieli dodać że zdjęcia były robione na trawie czy w otoczeniu innej zieleni.
Fotografia z punktu technicznego to nic innego jak rejestracja światła odbitego.
na te kolory składa się tak wiele czynników ( kalibracja monitora, rodzaj monitora, program do wywoływania, umiejętności obróbki, kalibracja z labem itd) że trudno o obiektywną ocenę.
Nie jestem fanboyem żadnego systemu i zawsze wybieram to co najbardziej mi odpowiada
Osobiście bardzo podoba mi się obrazowanie z D600 (subiektywna ocena).
Na początek "przetestuj samego siebie" np TUTAJ (https://youtu.be/EsZtUZvoeO0?t=1152) i zobacz czy wychwycisz różnice.
- - - - kolejny post - - - - - -
LR ma do słabe profile.
Zgadzam się. Kiedyś obrabiałem zdjęcia z 5D Classic( miałem rewelacyjne zdjęcia czarnoskórej modelki)
w natywnej wywoływarce Canona było extra, w LR te profile zabijały kolorystykę ale zrobiłem sobie sam ten profil bez wzornika.
Bierz nikona, ma lepszy AF i dwa gniazda kart pamięci :-o
Na fejsbookowej grupie FOTO-GIEŁDA masz pełno używanych D750.
No niestety nie. Raptem jeden.
:)
Na początek "przetestuj samego siebie" np TUTAJ (https://youtu.be/EsZtUZvoeO0?t=1152) i zobacz czy wychwycisz różnice.
Przetestowalem. Wyszlo ciekawie :) D750 vs 5Dmk5 - prawie wszystki obrazki na korzysc D750, D750 vs 6D - wiekszosc na korzysc 6D :) - tego sie nie spodziewalem !
Bierz nikona, ma lepszy AF i dwa gniazda kart pamięci :-o
Odnosnie D750 vs 6D to sie zgadzam ale juz D610 vs 6D to raczej nie. Te krzyzowe w D610 bardzo blisko siebie i slabsze od 6D, ale z drugiej strony jak czesto na weselu jest tak ciemno (-3.0 ev) ? W kosciele az takiej cienicy nie ma a na sali lampa ! IMHO.
Przetestowalem. Wyszlo ciekawie :) D750 vs 5Dmk5 - prawie wszystki obrazki na korzysc D750, D750 vs 6D - wiekszosc na korzysc 6D :) - tego sie nie spodziewalem !.
Istnieje duża szansa, że zostaniesz zlinczowany :-) za to 6d vs d750. Z drugiej strony możesz otrzymać zapytania o 5d mk5 (także od Canona) :-)
Istnieje duża szansa, że zostaniesz zlinczowany :-) za to 6d vs d750. Z drugiej strony możesz otrzymać zapytania o 5d mk5 (także od Canona) :-)
:D bylem obiektywny wiec i linczu byc nie powinno :)
Kolorki
https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=1046
AF
https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=401
Obejrzalem kawalek i koles testuje af przy "sporcie" z uzyciem 50 1.4 z micro usm xD idealny obiektyw do testowania af w 6d [emoji38] ten obiektyw sam z siebie lubi nie trafiać... Nie wiem jak reszta, moze jutro na kompie sprawdze.
Obejrzalem kawalek i koles testuje af przy "sporcie" z uzyciem 50 1.4 z micro usm xD idealny obiektyw do testowania af w 6d [emoji38] ten obiektyw sam z siebie lubi nie trafiać... Nie wiem jak reszta, moze jutro na kompie sprawdze.
Obejzyj jeszcze raz, podczas testowania ma na 6D jakas L !
salas dokładniej oglądaj bo zasugerowałeś się tym
https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=481
a test AF na Canonie na 100% był zrobiony z e-Lką Canona i na 99% z 24-70 f2.8 II a więc ze świetnym obiektywem.
https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=426
W sieci jest pełnio testów D600/610 i bez wątpienia ten model Nikona jest lepszym wyborem od 6D.
W Nikonie lepszy AF, ISO, DR dwa sloty na kartę, WBUDOWANA LAMPA BŁYSKOWA.
W tej chwili pod względem ceny do jakości D600/610 jest najlepszą opcją zakupu.
Brać D750 + N35 1.8g za 6600? Prawie nowy. Zrobione 500 zdjęć.
Z jakiego źródła? Pewnego?
Bo jak ktoś sprzedaje po tak małym przebiegu, to są trzy możliwości:
- człowiek jest zamożny, nie zależy mu na kasie, aparat mi się nie spodobał i chce kupić np. Canona
- człowiek pilnie potrzebuje kasy i musi sprzedać
- coś z aparatem jest nie w porządku (zalany, albo z niepewnego źródła, itp.)
Raczej to pierwsze, mieszka w centrum Londynu w może nie bogatej ale na pewno nie biednej dzielnicy. Jak sprawdzić czy coś jest z nim nie tak? Fizycznie oczywiście bo czy kradzione to raczej nie da rady sprawdzać.
Ahhh gość ma rachunek!
Jeśli aparat był zawilgocony, może być problem z jego sprawdzeniem, bo usterka może występować sporadycznie albo za jakiś czas. Ślady mechanicznego uszkodzenia są zwykle łatwo widoczne. No a czy wszystko działa prawidłowo musisz już sam sprawdzić. Proponuję ze stron Nikona pobrać instrukcję w PDFie i przeczytać, żeby wiedzieć, jakie są funkcje i co jak powinno działać. Co prawda, jest to kilkaset stron do przejrzenia... :-P