Zobacz pełną wersję : Nikon D90 i pilot ML L3.
Witam zbieram się z zamiarem zakupu pilota ML-L3 do aparatu D90, ale nurtuje mnie jedno pytanie. Czy pilot działa tylko od przodu aparatu, tzn. dioda skierowana w obiektyw? Czy może nie ma znaczenia z której strony jest skierowany? Pozdrawiam.
Tylko z przodu, nie musi być centralnie skierowany w obiektyw, ale nie zadziała z boku ani tyłu aparatu w przypadku d90.
Dziękuje za szybką odpowiedź. W takim razie chyba zmienię plany i kupię pilot radiowy lub wężyk spustowy. Pozdrawiam.
digitaladam
24-09-2017, 12:57
Dzień dobry. Nie chcę tworzyć kolejnego wątku o pilocie do D90, ten jest najświeższy, więc podepnę się pod niego z moim pytaniem, może ktoś go dostrzeże.
W opisie każdego zamiennika pilota ML-L3 jest napisane "Działa identycznie jak spust migawki w aparacie, gdzie naciśnięcie powoduje najpierw ustawienie ostrości, a potem wyzwolenie migawki"
A w instrukcji D90 "spustu migawki aparatu można użyć do ustawienia ostrości, chociaż tylko spustu migawki na pilocie można użyć do wyzwolenia migawki"
Czyli można tymi zamiennikami ustawić ostrość i następnie wyzwolić migawkę, czy nie?
Miałem ze dwa takie zamienniki, w zestawach z aparatami jako gratisy jeśli dobrze pamiętam, oba nie działały, profilaktycznie doradziłbym wężyk, chociaż tu też z jakością i trwałością jest różnie, ale zasadniczo powinny trochę podziałać. Wprawdzie na d90 nie sprawdzałem, ale na różnych puszkach af potrafią przenosić również.
Czyli można tymi zamiennikami ustawić ostrość i następnie wyzwolić migawkę, czy nie?
Mam zamiennik za 10 zł i d7100. Wygląda to tak, że naciskając przycisk na pilocie aparat próbuje ustawić ostrość i po ustawieniu następuje wyzwolenie migawki. Masz jedną pozycję przycisku i nie możesz poprzestać tak jak w przypadku przycisku na aparacie na ustawieniu ostrości. Albo ostrość+zdjęcie albo nic. Musiałem to sprawdzić, żeby napisać bo tak naprawdę przy krajobrazach do których wykorzystuję pilot ostrość mam ustaloną i nie zastanawiałem się czy po naciśnięciu pilota dzieje się coś oprócz wyzwolenia migawki.
Wszystkie piloty IR działają tak samo. Jest tylko jeden guzik i tylko jedna jego pozycja - wciśnięty.
Mam zaminnik pilota kupiony za 7zł 9 lat temu i cały czas działa bez żadnych problemów.
Pilot działa tak jak mocne wciśnięcie spustu. Najpierw ustawia ostrość, a potem wyzwala migawkę.