Zobacz pełną wersję : Szerokokątny aparat kompaktowy do wnętrz muzealnych
Witam:)
Poproszę o poradę.
Potrzebuje optymalny aparat kompaktowy, który pozwoli na najlepsze zdjęcia w muzeach:
- wnętrza z nieregularnym oświetleniem, spor cieni, ale i tez sporo bardzo intensywnych punktowych świateł skierowanych na obiekty.
- wnętrza często ciasne
Do tego:
- opcja nagrywania krótkich filmików
- o dobrą jakość zdjęć na zewnątrz nie pytam, bo to chyba standard.
- cena około 2000 zł.
dziękuję i pozdrawiam:)
Sony RX100M3 (używany), Canon G7 X
Jeszcze możesz zobaczyć testy/przykładowe zdjęcia Nikon Coolpix A i Fujifilm X100s, może trochę wąsko być, ale używane w budżecie się mieszczą.
A gdybym poszedł w lustrzankę?
To Ci budżet pójdzie na obiektyw ;) No ale jak już się uprzesz to Sigma 10-20 i jakiś D5100? Ale to już będzie cięższe i większe od kompakta. No i statyw by się przydał, np. monopod.
To Ci budżet pójdzie na obiektyw ;) No ale jak już się uprzesz to Sigma 10-20 i jakiś D5100? Ale to już będzie cięższe i większe od kompakta. No i statyw by się przydał, np. monopod.
Czyli dużo zabawy, za która nie przepadam.
A jak w kontekście moich wymagań ma się SONY Alpha a6000 + Obiektyw 16-50mm?
Ciemny obiektyw, czułość będziesz musiał zwiększyć, moim zdaniem to obiektyw stałoogniskowy do takich wymagań, dlatego poleciłem X100s, ma matrycę wielkości amatorskiej lustrzanki(i myślę że niskie szumy) i obiektyw w miarę jasny. Można jeszcze którąś amatorską lustrzankę(która ma lepsze wysokie iso) i jasny obiektyw, ale szerokokątne, jasne obiektywy mogą trochę kosztować.
Ciemny obiektyw, czułość będziesz musiał zwiększyć, moim zdaniem to obiektyw stałoogniskowy do takich wymagań, dlatego poleciłem X100s, ma matrycę wielkości amatorskiej lustrzanki(i myślę że niskie szumy) i obiektyw w miarę jasny. Można jeszcze którąś amatorską lustrzankę(która ma lepsze wysokie iso) i jasny obiektyw, ale szerokokątne, jasne obiektywy mogą trochę kosztować.
Jak poczytałem recenzje to Fuji jest bdb propozycją, tle że zdecydowanie przekracza budżet. Max 2500. Jakis inny dobry strzał?
leighadams
08-11-2016, 20:36
Jak poczytałem recenzje to Fuji jest bdb propozycją, tle że zdecydowanie przekracza budżet. Max 2500. Jakis inny dobry strzał?
Przecież używane x100s spokojnie kupisz za 2500zł. Ostatnio wisiało bodajże na giełdzie za 2300.
Jeśli rozważasz nowy aparat, to w tym budżecie trzeba będzie iść na duże kompromisy, a w używanym masz dużą matrycę i w miarę jasną optykę. Cena X100s używanego mieści się w budżecie.
Canon 100d + Canon ef-s 10-18. Budżet 2300-2400pln.
Lumix lx100 - 2700zł nówka, 2500 używany kilka miesięcy na all.
OLYMPUS PEN E-PL6 - body 999zł nówka + Panasonic G 14mm F/2.5 sys Olympus nówka za 825zł(warto poszukać, żeby kupić z fajnym obiektywem w komplecie do body, bo taniej wyjdzie, a szeroki 14mm dokupić oddzielnie) - moim zdaniem jedyny system bezlusterkowy warty uwagi, tańszy od lustrzanki(mniejsza matryca za to), można dokupić nowe/używane obiektywy w dobrych cenach, więc jak to ani X100s/RX100M3 nie pasuje to już nie jestem w stanie pomóc.